Зодия Овен – възраждането на живота

0
зодия Овен
Зодия Овен - първата в зодиака.

На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg започнахме рубрика, в която ви запознаваме с произхода на (имената на) зодиите. В нея няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Разказваме истории от митологията и вярванията на древните хора. В този текст ще разкажем за водача на зодиака – зодия Овен. Прегледайте и останалите – за зодиите и съзвездията ТелецБлизнаци, Рак, Лъв, Дев, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби (бел.ред.).


Зодиакалното съзвездие Овен е разположено над южната част на хоризонта и най-добре се вижда през нощите на месец ноември. Преди повече от 2000 г. в това съзвездие била точката на пролетното равноденствие. Поради прецесията (промяна в наклона на земната ос на въртене към видимия път на Слънцето по небесната сфера) тя сега е в съзвездието Риби. Ще се върне отново в Овен след 24 000 години.

съзвездие зодия Овен
Звездна карта на съзвездие Овен.

В традиционните представи Слънцето е в Овен от 21 март до 20 април. В това съзвездие могат да се видят с просто око около 50 звезди, доста слаби, но три от тях са по-ярки, разположени в дъга и привличат погледа. Древните гърци са проявили голямо въображение за да изобразят митичното животно с извити рога (ярките звезди).

Легендата, свързана със зодия Овен

разказва за трагичната история на Фрикс и Хела. Те били деца на владетеля на град Орхомен в Беотия (централната част на Гърция) – цар Атамант. Царят бил син на Еол, богa на вятъра, а съпругата му Нефела била богиня на облаците. Децата Фрикс и Хела били умни, красиви и добри, но баща им изгонил родната им майка и се оженил за магьосницата Ино.

Лошата мащеха замислила как да се отърве от брата и сестрата, за да подсигури бъдещето на собствените си синове. От ден на ден омразата ѝ се засилвала и тя твърдо решила да ги погуби, но така, че злодеянието ѝ да остане незабелязано. Не трябвало да има и най-малко подозрение, че зад смъртта на двете деца стои тя.

Ино подлъгала жените от града да изсушат в горещи фурни зърното за посев, за да станат семената по-плодородни. Наивните орхоменки направо изпекли житото и когато мъжете го посяли, не поникнало нищо. Прочутите плодородни ниви на Беотия, с помощта на ветровете и жегите, се превърнали в пустиня. Настъпил глад. Цар Атамант решил да изпрати пратеници в Делфи, да питат прорицателя какво да се прави. Но Ино срещу много пари ги придумала да кажат, че отговорът на Пития гласи:

зодия Овен“Нивите ще станат отново плодородни, ако царят принесе в жертва на боговете децата си Фрикс и Хела”.

Атамант потънал в скръб, но се подчинил. Повели децата към жертвеника, който се намирал в красива гора. Без да знаят какво ги очаква, двете деца тичали радостни, беряли цветя. Внезапно иззад един огромен дъб се появил едър овен със златно руно.

Изпратила го майка им Нефела, за да ги спаси

Животното кротко приближило Фрикс и Хела, гледайки ги мило в очите, сякаш ще ги заговори. Коленичил пред тях, те го яхнали и… овенът полетял. Скрит от тъмен облак, летял все по-високо и по-високо. Земята станала малка, гори и полета изглеждали като малки цветни петна, реките – като сребърни ленти.

Фрикс и Хела
Фрикс се опитва да помогне на сестра си Хела.

Показало се морето с безбрежната си шир и бягащи вълни. Хела се уплашила, завил ѝ се свят, тя отпуснала ръцете си. Фрикс се опитал да я задържи, но било късно. Хела паднала в морето и се удавила. Оттогава то се нарича Хелеспонт – Хелино море (днешният проток Дарданели).

Според друга легенда тя не се удавила, а била спасена от Посейдон, който я направил майка на трима герои (според Хигин). Овенът продължил да лети на север, докато стигнал далечната приказна Колхида до планината Кавказ, където царувал цар Еет. Той посрещнал Фрикс с радост, а овенът бил принесен в жертва на Зевс, който го поставил на небето като съзвездие.

Златното руно било закачено на най-високия дъб

в свещената гора на бога на войната Арес. За пазач на руното Еет поставил един чудовищен дракон, който бълвал огън и никога не заспивал. Златното руно се превърнало в залог за благополучие и могъщество и станало цел на пътешествието на аргонавтите. Фрикс бил отгледан с бащински грижи от Еет, а когато пораснал, той го оженил за дъщеря си Халкиопа. Тя му родила много деца, а след смъртта на Фрикс синовете му си върнали царството в Орхомен.

Овенът е огнен знак. Символ на мъжествената енергия и жизнена сила. В Древния Египет слънчевият бог Амон Ра бил изобразяван като овен. Според малко познат гръцки мит, бог Дионис умирал от жажда в пустинята и призовал бог Зевс. Гръмовержецът се явил в образа на овен. Ударил земята с копито и бликнал извор. Овенът е символ и емблема на слънчевата енергия, а спиралата на рогата му – на мълнията. Не случайно зодия Овен е първият зодиакален знак. Той е зората, първопричината, възраждането на слънчевата енергия, на живота.


Вижте още историята на Орфей – митичният родопеец с магически способности

Отговор