Преподобна Стойна: Пророчицата от Златолист

Преподобна Стойна
Мнозина смятат, че и до днес Преподобна Стойна върши чудеса.

Когато и да решите да посетите малката къщичка на Преподобна Стойна в село Златолист, ще се натъкнете на множество поклонници, любопитни хора и групи с туристи от страната и чужбина. В повечето случаи трябва добре да се заредите с търпение, защото чакането може да продължи с часове. Този факт обаче не е достатъчен, за да откаже посетителите, които ежедневно пристигат там. Някои влизат в обителта, преизпълнени с вяра, че Преподобна Стойна ще сбъдне и тяхното чудо. Защото дори след физическата ѝ смърт, мнозина вярват, че духът и енергията на светицата са още там. Носят се легенди, че и до днес в Златолист се случват необикновени неща. Други – просто са любопитни и търсят поредното туристическо изживяване. Каквато и да е вашата причина да отскочите до там, едно е сигурно – няма да съжалите, че сте го направили.

Коя е Преподобна Стойна?

Родената на 9 септември1883 г. Стойна Димитрова остава в историята най-вече с прозвището си – Преподобна Стойна. Хората в миналото обаче я наричали и Стойна Калугерята. На 7-годишна възраст малката Стойна се разболява от едра шарка. Като следствие от болестта, губи зрението си. Именно в този момент се отключва

нейната дарба на надарена пророчица и веща лечителка

Историята с ослепяването, което отключва необикновени, свръхестествени способности, вероятно вече ви е позната. Тъй като  такава е съдбата и на всеизвестната българска гадателка Баба Ванга. Преподобна Стойна имала три пъти по-мощни способности от Ванга и била неин духовен водач. Това заявява самата пророчица от Рупите, твърдят източници. Интересно защо тогава много повече хора са наясно с дарбата и съдбата на Баба Ванга, но не са и чували за Преподобна Стойна. Вероятно това е така, защото Ванга е част от по-новата ни история и дори беше съвременница на мнозина от нас…

Животът на Преподобна Стойна

След като губи зрението си, малката Стойна заживява уединено в своята малка стаичка. Когато навършва 16 години, насън ѝ се явява Свети Георги и ѝ заръчва да започне да копае в двора на къщата си. Там щяла да намери негова икона и кандило. Така и става. На мястото, където ги открива, скоро е построен малък параклис. Преподобна Стойна заживява в него и се отдава на отшелнически живот.

Едно от земните чудеса, които се случват с пророчицата от Златолист, смайва нейните роднини, приятели, съседи, познати и непознати хора. Тя предупреждава близките си, че ще бъде като мъртва за седмица, но да не я погребват. Така и става. Видимо безжизнената и бездиханна за седем дни жена възкръсва пред смаяните погледи на свидетелите на това чудновато изживяване. Хората в селото и околията се убеждават в нейните свръхестествени способности и започват да идват при нея за предсказване на бъдещето и за изцерение на всевъзможни болести.

Считаната за жива светица лечителка и пророчица

се ражда на територията на днешна Гърция, която по онова време е част от Османската империя. След Междусъюзническата война Стойна тръгва заедно с цялото си семейство към България. На път към Петрич минават през село Долна Сушица (по-късно преименувано на Златолист). Пророчицата съзира намиращия се в селото храм Свети Георги и остава да живее в него до края на живота си, който прекарва в пост и молитва. Още тогава при нея започват да се тълпят хора, чиито малки и големи чудеса пророчицата от Златолист сбъдва.

Това продължава до 22 декември 1933 г., когато Преподобна Стойна си отива от този свят, покосена от тежка пневмония. След смъртта ѝ нейни роднини и съвременници описват подробно живота и свръхестествената дарба на неканонизираната светица. Освен че била изключително набожна и праведна, тя е излекувала стотици, а може би хиляди хора. Преподобна Стойна сбъдвала молби и желания. Предсказвала бъдещето. Вършела чудеса, които са присъщи само на хора с необикновена и изключително силна дарба. Избрани хора, докоснати от божията ръка.


Вижте още: Историята на Света Злата Мъгленска

Отговор