Скорпион: наказанието за неразумната младост

0
зодия Скорпион
Зодия Скорпион.

На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg започнахме рубрика, в която ви запознаваме с произхода на (имената на) зодиите. В нея няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Разказваме истории от митологията и вярванията на древните хора. След разказите за ТелецБлизнаци, Рак, Лъв, Дева и Везни, в този текст е ред на зодия Скорпион (бел.ред.).

съзвездие Скорпион
Съзвездие Скорпион. By Till CrednerOwn work, http://www.AlltheSky.com, CC BY-SA 3.0, Link

В най-широката и красива част на Млечния път, на юг от небесния екватор се намира съзвездието Скорпион. Това е едно от малкото съзвездия, чиято конфигурация на звездите образува фигура, оправдаваща името му – малко въображение и ще видим огромен скорпион с дълги и страшни щипци.

Митологията свързва това съзвездие с легендата за трагичната участ на Фаетон. Той бил син на Слънцето – Хелиос и океанидата Климена. Отгледан от майка си, без баща му да знае за неговото съществуване, Фаетон (името значи “сияещ”) не наследил безсмъртието на божеството. Когато пораснал, разбрал истината, провокиран от братовчед си Епаф, син на Зевс. Той му се подиграл, че не е син на бог, а на обикновен смъртен. Климена се опитала да разсее тревогата на сина си и го подканила да иде в двореца на Хелиос и да се убеди.

Пристъпвайки прага, Фаетон видял лъчезарния бог, седнал на златен трон, а ослепителната му светлина (опасна за смъртен) се леела навсякъде. Момчето изплакало болката си и помолило за доказателство, че е син на бога на слънцето. Хелиос се заклел в свещените води на реката Стикс, че като доказателство ще изпълни едно желание на сина си.

Зарадвал се Фаетон и поискал за един ден колесницата с крилатите коне

Хелиос веднага съжалил за даденото обещание, но било късно. Колкото и Хелиос да убеждавал младежа, че никой смъртен или безсмъртен бог не може да управлява конете, Фаетон бил непреклонен. Пътят бил опасен – стръмен, водещ до най-големите висини, след това стремглаво спускащ се надолу към водите на океана, навсякъде се срещали опасни чудовища. Момчето не отстъпвало, не се вслушало в съветите на баща си. А обещанието било дадено.

Отправил се Фаетон към източния край на Земята, където впрегнали крилатите буйни коне, нахранени с амброзия и напоени с нектар. Радостният младеж хванал юздите, Еос (Зората) разтворила златните врати и за миг, бясно препускайки, конете се понесли по стръмния път. Силите на младежа не стигали, за да управлява колесницата. А и не познавал пътя. Изведнъж пред конете изскочил

огромен страшен скорпион, покрит с отровни люспи

Фаетон на Гюстав Моро
Фаетон, картина на Гюстав Моро

Насочил към колесницата дългото си смъртоносно жило. Изплашил се Фаетон и изтървал юздите. Почувствали се свободни и за да избегнат скорпиона, конете полетели нагоре към звездите, като влачели след себе си колесницата. Изплашила се Селена (Месечината). Достигнали висините, конете стремглаво се спуснали надолу към Земята, но огнената колесница я подпалила. Цветущи градове и плодородни поля се превръщали в пепелища. Пламнали планините, завряла водата в реките и моретата, гъста пара се издигала над тях и скоро Земята заприличала на пустиня. Смърт я заплашвала.

Богинята Гея (Земята) отправила молба към Зевс да я спаси. Разгневил се той, вдигнал тежката си десница, изгасил пламъците и хвърлил ослепителна светкавица върху колесницата. Конете се разбягали, а парчетата от колесницата се разлетели по цялото небе. Обхванат от пламъци, Фаетон полетял към Земята и паднал в река Еридан.

Помръкнал Хелиос и цял ден не се показал на небето

Тъжната майка дълго търсила тялото на сина си и горчиво го оплакала с дъщерите си – хелиадите. Скръбта им била толкова голяма, че боговете се смилили над тях и ги превърнали в тополи. Застанали на бреговете на река Еридан, хелиадите–тополи ронели неспирно сълзи, които падали във водата и се превръщали в прозрачен кехлибар.

Поучителна история за прибързано дадени обещания и неразумната смелост на младостта.

Везни и Скорпион - звездна карта
Везни и Скорпион – звездна карта. В долния десен ъгъл – част от съзвездие Орион.

Но със съзвездието Скорпион е свързана и друга легенда – за ловеца Орион. Красивият и силен син на Посейдон притежавал дарбата да ходи по вълните. Бродел из планините и гъстите гори, ловувал диви зверове. В него се влюбила Зората и го отвлякла на остров Делос. Според най-популярната легенда, Орион си навлякъл гнева на Артемида. Дали защото я победил в състезание по мятане на диск или защото се опитал да насили богинята, но тя му пратила скорпион, който го ужилил по петата. За награда скорпионът бил превърнат в съзвездие, както и самият Орион. Затова

съзвездието Орион все “бяга” от съзвездието Скорпион


Вижте още за единствения знак в зодиака, който не носи име на живо същество

Отговор