20 разлики между живота в България и Англия 

Англия
Как се случват и изглеждат някои неща на Острова в сравнение с нашата любима България.

Всички знаем за разликите в традициите и манталитета на отделните нации. Но колкото и да си слушал и чел, нищо не може да се сравни с личния сблъсък с другата култура! С усещането да видиш как човекът на съседната маса в ресторант някъде из Англия изсипва порцията си пържени картофи върху пицата Маргарита и след това обилно полива всичко с оцет.

След което в опит да преодолееш шока от видяното, си изгаряш ръцете с гореща вода (защото на Острова смесители на обществени места има тук-таме, а топлата и студената вода продължават да си текат независимо и гордо от два различни чучура). Барманът в пъба ти подава усмихнато

бирата придружена с учтиво “Cheers”

(“Наздраве”) и тъкмо, когато на следващата сутрин решаваш, че си схванал логиката на случващото се… “Cheers” ти пожелава и служителката на регистратурата в поликлиниката! При това в 8.30 часа сутринта!? Колкото и да въртиш очи и да се чудиш къде си сбъркал, всичко е повече от ясно! Не си ти. Британската култура (и храна!) е не просто различна от нашата. Тя е направо като от друга планета.

Мога с часове да ви разказвам за особеностите, които през последните години съм забелязала в англичаните и културата им. За това как може да разпознаеш социалния статус на човека срещу теб само по думата, която използва за тоалетна или за да се извини. Но вместо това ще ви нахвърлям скромен списък с няколко основни различия, които открих сравнявайки живота в

родна България и не толкова далечна Англия

(освен тази в движението, за която всички знаем). 20-те точки в него са опорни и не претендират за изчерпателност. Така че, ако сте забелязали други разлики между традициите и живота в тези две държави (или такива характерни за районите, които не съм посещавала), не се стеснявайте, а споделяйте като коментари под текста и на Фейсбук страницата ни! Ето го и моят топ 20 с различията в ежедневието на двете нации:


bira

1. В България пържените картофки се хапват със сирене, в Англия – с оцет

Нямаше как да не започна с него, нали! Още ми е трудно да си представя, че англичаните не са открили колко невероятно добра е комбинацията студена бира + пържени картофи със сирене (фета, както е известно то на Острова).


2. Англичаните казват “I’m sorry”/ “Pardon”, дори когато някой ги блъсне

Докато ние блъскаме и чакаме да ни се извинят. (Всъщност думата “Извинявайте” е най-често използваната дума на Острова)


3. В Англия е практика непознат да ви нарече “скъпа”, “домашен любимец”, “цвете” или “любов”

Разбира се – с местния акцент и традиционните за района обръщения. В България пък е доста вероятно непознат да ви нарече “идиот”, “кретен”, “пустиняк”. Дори и да влага положително отношение в изреченото.


Вижте точно такъв пример… или 20 думи, с които може да ви обидят във Враца и да не разберете


queen

4. На Острова Кралицата е повод за национална гордост

В България мнозинството съжалява, че съществува човек, който се възприема като български цар.


5. Ако някой българин намери пари в училищния двор на детето си, ще ги прибере, ще се радва на късмета си и на следващия ден ще се оглежда за още…

Ако англичанин попадне на загубена банкнота, ще я предаде в офиса на училището, откъдето ще разпечатат и разпространят съобщение до всички родители, за да я върнат обратно на притежателя ú (в повечето случаи, на които съм ставала свидетел).


6. Българите традиционно пиeм боза и разредено кисело мляко, англичаните – чай с мляко

Макар и двете нации да умираме за кафе в днешно време.


7. Когато лятото е към края си, в България хората започват да броят дните до следващото

Докато на Острова започват да отброяват седмиците, които остават до Коледа.


rakia
Шопската салата и ракията биха останали неоценени в Англия.

8. За българина яденето на салата е ритуал, за англичанина – загуба на време и енергия…


9. За да благодарим у нас често използваме френското “Мерси”

Докато англичаните заместват тяхното “Thank you” (“Благодаря”) с “Наздраве” (“Cheers”).


10. В България рожденикът черпи гостите си, в Англия приятелите черпят празнуващия, а на детските партита гостите си тръгват с торбички пълни със символични подаръци


11. У нас спортните марки се възприемат от масата като белег на висок социален статус и благосъстояние

Докато на Острова продуктите на Адидас и Найк се обличат от местните основно, когато спортуват. Като “официални” се носят предимно от хора, които живеят на социални помощи.

12. Те си имат фолк-рок, ние си имаме поп-фолк.

За справка какво що е то фолк-рок вижте този текст: Майк Розенберг: Пътникът, който пее истории

13. В днешно време много българчета започват да учат чужди езици още в детската градина, а повечето англичани никога не проговарят друг език освен родния си…


14. В Англия може никога да не видиш катаджия, но вероятността да бъдеш глобен, в случай, че нарушиш закона, е голяма

В България органите на реда могат да те спират редовно, но вероятността да получиш акт е малка.


DSC_0397

15. В България все още има къщи с външни тоалетни, а в Англия – два отделни крана за топла и студена вода

Смесителите съществуват, но голям процент от населението е доволно да ползва два чучура за вода.


16. Ние сме емоционални и обичаме да се докосваме – когато се срещаме, докато говорим, когато се сбогуваме

За англичаните от старата генерация доброто старо ръкостискане е достатъчно, а целувка по бузата между брат и сестра – смущаваща!


 17. Размерът на наливната бира!

В заведенията в България сме свикнали да си поръчваме наливната бира на “половинки”. В Англия сервират пайнт (което е точно 568.261 мл.). И ако в пъб на Острова си поръчате половинка, без да уточните какво имате предвид, ще ви донесат… именно половинка. Която изглежда като напитка сервирана в бебешка чашка.


18. В Англия, за да се качат на автобусите от градския транспорт, пътниците се редят на опашка на спирката

Качват се от първата и единствена врата (поне на тези, които съм виждала), плащат си билета или показват карта за безплатно пътуване, ако са пенсионери, и се настаняват. У нас пътниците се струпват около вратите като рояк пчели и си пробиват път със зъби и нокти, ако са случили да е час пик. След това се опитват да си купят билет от шофьора или автомата и ако вторият не работи, а първият ги е свършил, започват да се озъртат дали контролата не е наоколо, за да ú се изплъзнат преди да ги глоби.


19. В Англия не е необходимо да носиш у себе си шофьорска книжка, докато караш

В България пък е задължително да имаш шофьорска книжка, докато кормуваш, но в същото време може да караш кола без изобщо да притежаваш документ за шофьорска правоспособност!


20. За да свършиш някаква работа в банка, държавна институция, община и т.н. в България повтаряш и пишеш до припадък единния си граждански номер (ЕГН)

На Острова, където всичко става с писма, повтаряш и пишеш до припадък пощенския код и адреса си.

6 КОМЕНТАРА

  1. Това с бозата е идиотщина. Като цяло ние сме една от най кафеджийските нации в света. Четох интервю с изпълнителният директор на Lavazza и той спомена, че в България пием най-много чаши кафе, на глава от населението, в Европейският Съюз – докато боза се купува само с баничката.

  2. Иван, като автор на материала и човек, живеещ в Ангия, ще Ви кажа, че за англичаните бозата е напълно непозната напитка и нещо, което повечето едва ли биха пробвали! Не твърдя, че всички българи пием боза за закуска, по барове и кафенета, а че това е нещо, което ни отличава от хората на Острова! Както и айрянът! Разбира се, пият го и други нации, но англичанин няма да видите да си поръчва боза и айрян – не само, защото първото във Великобритания не може да се намери. За кафето съм напълно съгласна, но кафе се консумира на много места по света. Благодаря за коментара! Ще се радвам, ако имате наблюдения и споделите нещо друго, което ни отличава от останалите нации и в частност – англичаните. Поздрави! 🙂

  3. Иван, всъщност, като споменахте кафето – и двете нации пият страшно много кафе. Компании като Costa, Starbucks и Nero правят луди пари от продажбата му. Има две съществени разлики в начина, по който българи и англичани пият напитката. За нас българите това е ритуал. Върви с достатъчно отделено време за разговори, приятели и разтоварване. Англичаните го приемат по-скоро като приемане на нужната доза кофеин, не отделят толкова време за “мохабет”- по-скоро поръчват, пият, докато четат вестник или хапват, и изчезват. Другата разлика е в самото кафе. Повечето англичани пият вкъщи инстантно кафе, а по заведенията си поръчват или Лате, или по-често Американо, което е еспресо, разредено с гореща вода. Ние пък пием кафето си “дълго”. Такова нещо на Острова не сервират.:-) Благодаря Ви, Иван, че ме накарахте да си припомня и тази разлика. 🙂

  4. Само да допълня – на слизане от автобуса, хората благодарят на шофьора! В началто бях меко казано шокирана! 🙂

  5. Сещам се за още две разлики –
    В Англия се спазва правилото да стоиш от дясно по ескалатори и стълби на обществени места, за да могат тези, които искат да вървят да го правят от ляво. В България всеки застава където му е удобно, без да се съобразява с другите.
    В Англия през зимата следят прогнозите за времето и изпреварват валежи от сняг и заледявания като разхвърлят смес по улици и тротоари. В България чакат да завали сняг, да заледи, и тогава се чудят какво да правят.

Отговор