Тест: Чужди или български са тези думи

чужди думи
Българските думи, които не са български

Използването на чуждици и заемки е явление, което се наблюдава в световен мащаб.  Някои от тези чужди думи идват от глобалните, по-древни и популярни езици, какъвто е латинският, например. Други чужди думи и заемки навлизат от съседни народи или такива, които са повлияли на историята и обществото ни.


Прочетете още по темата: 20 култови турцизми в българския език


С развитието на технологиите в езика ни днес навлизат и много английски думи, които обозначават нови изобретения и явления. Няма как да заместим думи като “лаптоп” и “таблет”.

Има и още една категория чужди думи, които се настаняват удобно, не защото не могат да бъдат заместени, а защото носят чара на културата и народа си. Те носят особена магия и крият в себе си цяла житейска философия. Като “хюга”, “лагом” и “суададе”, например.


За тях вижте още тук: 5 магични думи, които докосват душата


Много от думите, които

всички считаме за български, всъщност са чужди

Убедете се сами като попълните теста Чужди или български са тези думи. Сигурни сме, че ще се изненадате. Ако искате да откриете още такива, разгърнете Речника на чуждите думи в българския език, чийто размер набъбва с всяка изминала година.


Прочетете още… 18 български думи, които не са български


Lifebites.bg ви пожелава приятно попълване! И не забравяйте – да научаваме повече за историята и езика на страната ни, е една от най-полезните форми на патриотизъм. Нужно е тези знания да бъдат предавани на бъдещите поколения.


Много от думите, които всички считаме за български, всъщност са чужди. Убедете се сами.

За да попълните теста е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Те всички имат само един правилен отговор. След като маркирате отговорите си, натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натиснете бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да го повторите, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.


 

1 КОМЕНТАР

  1. Възможно е баба да се използва в турския и други езици.
    Ама бабината ти трънкина е на български ;-).
    Така че не е лошо да се поразровиш малко из литературата
    за етимологията на некой думички.
    Правописните грешки които съм допуснал НЕ СА ПРАВОПИСНИ

Отговор