Зодия Стрелец – обезсмъртеният учител на героите

0
Ахил Хирон Дьолакроа
"Обучението на Ахил" (1862) - картина от Йожен Дьолакроа, която изобразява кентавъра Хирон, който учи героя Ахил да стреля с лък

На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg започнахме рубрика, в която ви запознаваме с произхода на (имената на) зодиите. В нея няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Разказваме истории от митологията и вярванията на древните хора. След разказите за ТелецБлизнаци, Рак, Лъв, Дев, Везни и Скорпион, в този текст е ред на зодия Стрелец (бел.ред.).


Зодиакалното съзвездие Стрелец се намира на юг от небесния екватор. Наблюдава се през нощите на юли и август в южната страна на хоризонта. На старинните карти това съзвездие изобразява кентавъра Хирон – с опънат лък, насочил стрела към Скорпиона.

кентавър
Кентаврите заемали важно място в древногръцката митология.

Кентаврите заемат важно място в гръцката митология

Това били чудовищни същества полухора-полуконе, които живеели в планините и горите. Имали жесток нрав и животински навици. И до днес те са противоречиви символи, съчетаващи човешкия интелект с първичната сила на природата. Били родени от светотатствената любов между Иксион (цар на лапитите) и облак, на който Зевс придал формата на богиня Хера.

Но двама се отличавали от другите. Нямали дивия характер на себеподобните си, били доброжелателни, гостоприемни и миролюбиви. Хирон бил син на Филира (дъщеря на бога на морето) и Кронос (бащата на Зевс), а Фол – бил син на нимфа и сатира Силен.

От всички кентаври най-мъдър бил Хирон, който притежавал дълбоки знания за всичко. Майстор на музикалното изкуство, войната, лова и медицината, той бил учител на големите митически герои, прославили се в битки с чудовища, които причинявали страдания на хората. Живеел в пещера в планината Пелион. В нея върху клони от лаврово дърво и мирта лежал и свирел със златната си лира.

Песните му били нежни, учели на мъдрост и знания

Хирон пеел за вечния и безкраен хаос, който бил преди всичко друго и в него бил изворът на живота. От хаоса произлезли светът и боговете, Земята (Гея), която дава живот. От него се родили могъщите сили – Любовта, Мрака и Нощта, а от тях – Светлината и Денят. Мъдрият кентавър пеел за небето, планините и плодородните поля, за вечно шумящото море, за огъня в недрата на земята, за билките, които лекуват и облекчават страданията. Пеел за човека, за това как можел да предсказва бъдещето, за красотата на здравото и силно тяло, безстрашието и смелостта на героите. Песните му били още за величието на музиката, възвисяваща човешката душа, за благото, което се дава от мира и труда.

Хирон Ахил лира Херкулан
Кентавърът Хирон учи Ахил да свири на Лира – фреска от 1 в. от н.е. в Херкулан

Неговото обучение включвало освен музиката, още военно изкуство, лов, морал и медицина. Учениците му били много, а той знаел бъдещето на всеки от тях, като полагал индивидуални грижи. Славата очаквала Ахил – героя от Троя. Учителят му го научил да си служи умело с лъка и стрелите, хранел го с мозъци от мечки и чер   дроб от лъвове. Но Хирон го научил и да свири на лира, да пее и да се весели с другарите си.

Много от учениците на добрия кентавър взели участие

в похода на аргонавтите за златното руно под предводителството на Язон. Когато тръгнали към далечна Колхида, аргонавтите (сред които бил Орфей) се отбили при учителя си. Сложили богата трапеза и ароматно вино. Засвирил Орфей, а звуците на лирата и нежната му песен се понесли надалеч. Просълзен, Хирон прегърнал ученика си и му казал:

“Да накараш хората да забравят страданията си, да ги направиш радостни и щастливи с песните си – това е най-голямото богатство, което имаш, Орфей. Щастлив съм и аз, че си мой ученик”.

Сред учениците на кентавъра бил Асклепий, дори Аполон се учел от него. Хирон бил известен лекар и дори практикувал хирургия. Когато Ахил изгорил глезена си като дете (заради магиите на майка си), Хирон заменил изгорената кост с такава от скелета на гигант.

съзвездие Стрелец
Звездна карта на съзвездие Стрелец

По време на битката на Херакъл с кентаврите, Хирон бил ранен

случайно с една от неговите стрели. А те били отровни, потопени в кръвта на Лернейската хидра. Страданията на кентавъра били огромни, защото безсмъртието не му позволявало да намери спасение в смъртта. Тогава Прометей му отстъпил правото си на смъртен. Хирон е от онези архаични божества, които влизайки в героичния свят, загивали от ръката на героя. Боговете превърнали Хирон в съзвездие.

Той именно е съзвездието Стрелец

Насочил е лъка и стрелата си към Скорпиона, задето убил ловеца Орион. Боговете оставили мъдрия кентавър на небето наред с другите съзвездия за награда, че възпитал и изучил най-прославените герои на Гърция.


Вижте още историята на съзвездието Скорпион

Отговор