Защо в Армения децата учат шах задължително

шах
Да играят шах за арменците е традиция и удоволствие Снимка: VideoMagus on Foter.com / CC BY-NC-ND

Преди време позната ми сподели, че възнамерява да запише детето си на шах. Казах си: “Супер идея! Но в комбинация с частните уроци по математика и английски, както и с факта, че малкият няма време да играе с приятели, защото има да учи, може би за 6-годишно хлапе натоварването става твърде голямо!”.

Преди да изрека тези думи на глас, майката побърза да уточни, че идеята не е нейна. Най-добрата ѝ приятелка в Лондон я просветила, че всички нейни шефове във финансовия свят на Острова играят шах. Нещо повече – печелят състезания и този факт фигурира в официалните им автобиографии.

“Да запишеш детето си на шах от ранна възраст не е нищо повече от грижа за бъдещето му”

– уточни тя. Защото когато след години кандидатства в някоя фирма, работодателят му със сигурност ще предпочете човек, който играе шах, пред всеки друг.

Сетих се за тази история, след като тези дни гледах репортаж за Армения. Първата и единствена страна в света, където

учениците от 6 до 8 г. имат задължителни уроци по шах

Предмет, въведен в тамошните начални училища през 2011 г. Родителите на арменчетата не протестират, че тези часове ще натоварят допълнително и без друго тежката им програма, а правителството инвестира близо 1,5 млн. долара в този свой проект.

В Армения шахът е нещо като религия. Игра, която е много повече от игра, и има вековни традиции. Арменците започват да играят шах още през средните векове. През 60-те години на 20-и век в рамките на Съветския съюз той става невероятно популярен, а през годините интересът към него се засилва. За сравнение през 1962 г. официално регистрираните шахматисти са 30 хил. Отделно още 3 хил. са преподавателите и съдиите по това време. 24 г. по-късно, през 1986 г. броят на играчите вече е 50 хил.

Снимка: Andreas Kontokanis - https://www.flickr.com/photos/karpidis/6319418131/, CC BY-SA 2.0, Link
Левон Арониан – най-известният арменски шахматист и един от най-популярните хора в страната си. Снимка: Andreas Kontokanishttps://www.flickr.com/photos/karpidis/6319418131/, CC BY-SA 2.0, Link

Днес играта на шах в бившата съветска република е като футбола за англичаните. Гросмайсторите са звезди, а носителят на световната купа по шахмат за 2017 г. Левон Арониан е истински бог в родината си. 35-годишният Арониан дори е обявен за най-добър спортист на Армения за 2005 г., а преди време CNN го определи като

Дейвид Бекъм на шаха

Педагози и родители са категорични, че сънародникът им е изключително подходящ пример за подрастващото поколение. Освен че е умен, той изкарва и впечатляващи доходи. В държава, където средната работна заплата е около 340 евро, шахматистът печели над половин милион евро годишно от участието си в различни турнири.

Разбира се, не всеки може да има кариерата на Левон Арониан, дори и в държава като Армения, в която според официалната статистика има най-много шампиони по шах на глава от населението. Причината тази дисциплина да бъде въведена като задължителна в началните училища е същата, накарала моята позната да запише сина си на извънкласни занимания по шах.

Гари Каспаров е най-младият световен шампион по шахмат в историята. Става такъв едва 15-годишен и е признат за най-силния световен шампион по шахмат за всички времена. Каспаров има арменски корени - майка му е от Армения. Снимка: Elke Wetzig (Elya) - Собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link
Гари Каспаров е най-младият световен шампион по шахмат в историята. Става такъв едва 15-годишен и е признат за най-силния световен шампион по шахмат за всички времена. Каспаров има арменски корени – майка му е арменка. Снимка: Elke Wetzig (Elya) – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

Научни проучвания, проведени през последните години, показват, че тази игра подобрява паметта и концентрацията. Тя помага на играчите си да развият критичното си мислене, развива умението им за решаване на проблеми и учи на дисциплина. На такова мнение са хората, въвели шаха като задължителен предмет за

малчуганите в началните класове

Целта е тези часове да насърчат интелектуалното развитие на учениците, да им създадат умение да планират, решават проблеми и мислят в перспектива. Според учителите, ангажирани в обучението на децата, на 6-годишна възраст повечето хлапета могат да усвоят правилата на играта. Да се научат да я играят добре по наблюдения на някои от тях, отнема около 6 месеца.

Децата не само развиват логическата си мисъл, но се научват да поемат отговорност, макар и под формата на игра. Добрата новина е, че повечето от тях изпитват искрен интерес към шаха и играят с истинско удоволствие. В това пръст има и обществото в Армения, където шахматистите се приемат като същински герои. Мачовете им се гледат на големи екрани, а публиката се вълнува от развоя на играта.

Шах се играе навсякъде

– по градинките, пейките, в къщите, а от няколко години и в училище. Тази игра е неделима част от живота на нацията и нерядко може да видите млад играч да мери сили с много по-възрастен опонент. Без никой да мисли дали след време ще му се наложи да впише това умение в автобиографията, за да си намери по-добра работа…


Прочетете още… за Ани – великият арменски град, който днес е призрак

Отговор