Тест: Знаем ли правилата за пълен и кратък член?

пълен и кратък член
Понякога се случва размяна на пълен и кратък член.

Употребата на пълен и кратък член в българския език често се бърка. Понякога от незнание, други пъти от бързане или просто по невнимание. Истината е, че, макар и прости, правилата за пълен и кратък член са едни от най-трудните за прилагане. Затова именно тази е и една от основните грешки, допускани в правописа.

Най-често на мястото, където трябва да бъде сложен пълен член, се поставя кратък. Което е допустимо и прието в разговорната реч, но не и в писмената. Още по-дразнещ обаче е другият феномен – подмяната на кратък член с пълен. Чува се непрестанно не само в разговори с иначе интелигентни хора, но и в медиите. Ето защо ви предлагаме една хитрина – когато говорите просто

не използвайте пълен член –ЪТ и –ЯТ

Най-често хората слагат пълен вместо кратък член, за да засилят ефекта – да акцентират върху дадена дума. Но това е далеч от всякакви писмени и говорими норми. И си е само в техните глави. Употребата на пълен и кратък член е съвсем ясна и категорична.

ученици
И ученици, и възрастни се случва да бъркат правилата за пълен и кратък член.

Преди време споделихме с вас основните правила за изписването на членувани български думи в мъжки род, единствено число. Кое, кога, защо и как се пише. Ако сте внимавали достатъчно, четейки статията, сме сигурни, че ще дадете 100% верни отговори на предстоящия тест. Но дори да не сте чели нашия материал за пълен и кратък член, пак се надяваме да постигнете високи резултати в теста, просто защото знаете много добре правилата за използване на

пълен и кратък член в българския език

И… предупреждаваме – четете въпросите внимателно, защото макар и основно за пълен и кратък член, тестът ще провери и други ваши знания, базиращи се на правила от българската граматика.


Да проверим знанията си по отношение на някои основни правила в българската граматика. Акцентът пада върху тези за употребата на пълен и кратък член.

За да попълните теста е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Те всички имат само един правилен отговор. След като маркирате отговорите си, натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натиснете бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да го повторите, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.


Споделете вашия резултат с нас след като завършите теста. Можете да го направите в мястото за коментари под статията или на нашата Фейсбук страница.


Вижте още:Тест: Проверете своя правопис 

1 КОМЕНТАР

Отговор