Телец – животното, използвано от боговете срещу хората

1
зодия Телец и съзвездието Бик
Телец на звездното небе.

Телец, Везни, Стрелец, Лъв, Водолей, Скорпион… На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg решихме да започнем нова рубрика, в която ще ви запознаем с произхода на (имената на) зодиите. Няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Ще ви разкажем истории от митологията и вярванията на древните хора.

Небето! Кой не е вдигал поглед към него, замечтан да полети като птиците или в ясна нощ да съзерцава блещукащите като брилянти звезди? С небето свързваме красиви мечти и желания. Когато се молим, гледаме нагоре – Раят е там. Щастливи ли сме, сме на седмото небе. С него свързваме стремежа за свободата. Там търсим отговори за съдбата си.

звездно небеПреди да се появи точната наука, хората са познавали звездите и са се ориентирали по тях. Фигурите, които се образували от по-ярките звезди в определена област, са получили имената си от родените от човешката фантазия митове и легенди. 2500 години преди новата ера в Древния Египет става разделянето на зодиакални съзвездия в северното полукълбо, но имената им са неизвестни. На древните гърци дължим сегашните имена. Кога е станало, не се знае. Но още Омир описва в Илиадата изобразените върху щита на Ахил съзвездия Орион, Голяма Мечка, Плеяди. Аргонавтите се водят по съзвездието Кораб.

Астрологията ни е дала хороскопите

– предсказание за съдбата според разположението на небесните тела в деня и часа на раждането. Още тогава – в древността, видимият път на слънцето по небесната сфера (еклиптиката) е разделен на 12 участъка, наречени зодии, които се свързвали с календарното отчитане на времето. Заслужава внимание фактът, че зодиите трябва да са 13. Съзвездието Змия е разположено в две отделни области на небето. Разделено е от съзвездието Змиеносец – третото по големина, представяно като мъж, държащ в ръцете си змия.


Вижте още за 13-тата зодия Змиеносец


ТЕЛЕЦ (БИК)

карта съзвездие Бик Телец
Звездна карта на съзвездието Бик (Телец). CC BY-SA 3.0, Link

Зодиакалното съзвездие Бик се вижда най-добре през ноември и декември. Видимо е от Северното полукълбо и е заобиколено от съзвездията Близнаци, Орион, Колар, Персей. Звездите са разположени така, че не е трудно въображението да открие разярения бик. В кървясалото му дясно око е яркочервената звезда Алдебаран. Главата и особено ноздрите са очертани от звездния куп Хияди. По-слаби звезди очертават дългите извити рога, а на гърба му е разсеяният звезден куп Плеяди. Това е най-известният звезден куп, нашият народ го нарича популярно Квачката.

знакът на зодията ТелецСъзвездието Бик, с което се свързва зодията Телец, е свързано с интересни древногръцки митове:

Владетелят на финикийския град Сидон, цар Агенор, имал трима сина и една дъщеря – Европа. Тя била най-красивата земна жена, която можела да си съперничи с безсмъртните богини. Веднъж сънувала сън, в който видяла как Азия и материкът, отделен от нея с море, били приели образите на стара и млада жена. Те се биели. Всяка от тях искала Европа. По-старата – Азия, била победена.

След няколко дни принцесата, за която се водела борбата, се забавлявала с приятелките си на една ливада. Там пасяли стадата на баща ѝ. Безгрижна, Европа тичала, беряла цветя, виела венци. Но от висините на Олимп я съзрял Зевс. Очарован от красотата ѝ, решил да я открадне. Превърнал се в снежнобял бик и се смесил със стадото. Доближил се до Европа и я загледал нежно с големите си очи. Легнал в краката ѝ, тя го погалила,

Похищението на Европа от Жан-Франсоа де Трой
Похищението на Европа (1716) от Жан-Франсоа де Трой
хванала се за рогата му и седнала на гърба му

Унесена в играта, не разбрала как бикът станал и се понесъл като вихър към морето. Изплашената Европа се държала здраво за рогата, викала за помощ, но бикът вече плувал на запад. Посейдон и всички морски божества укротили вълните и ветровете, за да е по-леко плуването на царя на боговете.

В далечината се очертали бреговете на остров Крит. Бикът изплувал от морето и свалил скъпия си товар на земята, а след малко пред Европа застанал Зевс. Тук, на остров Крит, Европа му родила трима сина – Минос, Радамант и Сарпедон. Европа била не само красива и с благ характер, но обичала хората и те я обичали. И затова нарекли на нея целия материк.

Другият известен мит разказва как Минос, царят на остров Крит, пренебрегнал заповед на бог Посейдон да му принесе в жертва бика, който му изпратил. На Минос му досвидяло за красивото белоснежно животно и принесъл в жертва един от своето стадо. Посейдон се разгневил, заразил с бяс изпратения от него бик, който

започнал да унищожава всичко наоколо
Херкулес укротява критския бик
Херкулес укротява критския бик (1563). Гравюра от Корнилис Корт по Франс Флорис.

Херкулес дошъл на острова, укротил бика и преплувал с него морето чак до Пелопонес. Там бикът бил пуснат на свобода, но отново се разбеснял. Съсипвал всичко по пътя си. На Маратонското поле го срещнал героят Тезей. Хванал го за рогата и така извил главата му, че животното се строполило на земята. Укротен, посейдоновият бик бил принесен в жертва на бог Аполон.


Вижте още историята за откриването на едни от най-големите съкровища на остров Крит

1 КОМЕНТАР

  1. Ако за всяка зодия ще разказвате по една такава нелепа “древногръцка” легенда, не си правете труда. Тях всеки може да ги намери в интернет и да ги прочете. Още повече, че те никак, ама никак не поясняват спецификата на зодията и не са свързани дори косвено с египедския зодиак.
    Ако наистина искате да предложите нещо интересно, в духа на сайта, по-добре проучете и разкажете кога е започнала да се пише “древногръцката” литература и история. Кой ги е писал, с каква цел и защо.
    Също така може да споменете, че по време на създаването на зодиака от египедските учени или мъдреци, разположението на звездните купове или съзвездията е било различно от сегашното. Преди толкова хиляди години, Земята е била в съвсем друг участък на нашата Галактика и тогава на звездния небосклон, съзвездията са се виждали в друг месец, различен от днес. И да обясните, че дори и някой да приема написаното в зодиакалните тълкувания, то то е важало за хора, които са се родили в съседния, например, месец. Нека това знание да научим за зодиакалните знаци – вярваме ли им или не.

Отговор