Защо има смисъл да вярваме в дядо Коледа

дядо Коледа
Да вярваме ли в дядо Коледа или не?

Широко е прието вярването, че дядо Коледа е герой, измислен за децата и след определена тяхна възраст няма смисъл да подхранваме вярата им в него. Чувал съм редица логични и рационални обяснения за липсата на смисъл в това вярване и излишното заблуждаване на детето. Някои родители заявяват, че малките сами откриват вкъщи подарък от белобрадия старец и магията се разваля. Други са убедени, че детето вече е голямо и няма нужда от измислици или че целият този шум е обикновен рекламен трик.

Много малчугани с разочарование разпознават в костюма на дядо Коледа баща си, комшията или чичкото от поддръжката в детската градина. Малцина от нас се замислят, че зад идеята за добрия старец се крие и нещо повече. Купувайки сами подаръците за този прекрасен семеен празник, ние всъщност се превръщаме в негови помощници.


Вижте още адреса на Дядо Коледа в Лапландия


Идеята за даряване, състрадание и събиране с близките е съвременен култ към добротворството, любовта и домашното огнище

дядо Коледа
Смисълът е в това, което дядо Коледа олицетворява.

Милионите поклонници на този сезонен култ по целия свят успяват временно да пренастроят своето мислене в посока на другия, на неговото удоволствие и изненада. Материалният аспект на култа е само отклик на съвременния начин на живот. В старите традиции не сме тичали по магазините, но смисълът на преживяването е един и същ. Това за кратко да зародим в себе си добро и приповдигнато настроение създава поле около нас, с което обгръщаме своите близки и познати (а често и непознати) и влияем върху света с добрите си емоции, очаквания, надежди. Надеждите за чудото на Коледа са сила, която ни завладява, неусетно ни пренася в света на мечтите като ни припомня и за желанията на другите.

Краят на годината като предел въздейства върху нас и нашата оценка за изминалите месеци, за кръговрата на живота и неговата неумолима скорост. Желанието да сме добри, дори само по Коледа, ни носи надежда за едно по-добро Аз, за едно по-добро утре. Надяваме се да не сме пропуснали и ние като героя на Дикенс своите най-важни Коледи.

Затова, родители, когато се зачудите

дали има смисъл децата или самите вие да вярвате в дядо Коледа

спомнете си за идеята на този празник. Защото подаръкът е част, макар и далеч не най-важната, но все пак съществена част от този ден.  И защото само с вяра ние и нашите деца ще запазим желанието за добротворството и състрадание.

Бъдете помощници на дядо Коледа, защото именно той олицетворява доброто. А в доброто винаги трябва и има смисъл да се вярва!

Вижте повече за вдъхновението на Коледа

Отговор