Тупак Шакур: Една забравена рап икона

Тупак Шакур
Тупак Шакур е смятан за един от най-влиятелните изпълнители в рап музиката.

Не знам дали новите поколения още слушат песните му. Вероятно мнозина изобщо не са и чували за неговото съществуване. Но за нас – родените през 70-те, 80-те и 90-те години, Тупак Шакур беше истинска рап икона. Слушахме го още на аудио касети и на стари, забиращи лентата касетофони, без устройство за дискове. Може би днес, в дигиталния свят, и в препускащите умове на младежите вече няма място за него. Но тук, на тази страница, ще си припомним малко за голямата, макар и вече позабравена хип-хоп легенда – 2Pac.

Детство и юношески години

Бъдещата световна рап сензация се ражда на 16 юни 1971 г. в района на Източен Харлем в Горен Манхатън, Ню Йорк. Записват го като Лизейн Париш Круук, но скоро след това е преименуван на Тупак Амару Шакур. Тупак Амару II, на когото е кръстен, е потомък на последния владетел на инките.

Малкото момче расте в изключително нездравословна среда. В обкръжението му попадат престъпници, наркозависими (каквато между впрочем е и майка му), насилници, вандали и дори убийци… Родителите му са членове на партията на Черната пантера, просъществувала в периода между 1966 и 1982 г. в САЩ. Нейната цел е да защитава и подобрява живота на чернокожите граждани. Бори се активно и срещу лошото, често дори жестоко, отношение на полицаите към тях. Но в стремежа си към равноправие членовете на Черната пантера също извършват множество тежки престъпления. Майката на Тупак – Афени Шакур, е арестувана и тикната в затвора, докато е бременна с него в 8-ия месец. 

През 1984 г. семейството на Тупак Шакур се мести от Ню Йорк в Балтимор. Той е записан в местното училище по изкуствата и започва да се занимава с актьорско майсторство, балет, джаз пеене и поезия. Печели училищните състезания по бийтбокс и още тогава го обявяват за изпълнител номер едно.

Музикалната кариера на Тупак Шакур

Първите си музикални записи бъдещата рап икона прави през 1989 г. под псевдонима MC New York. Същевременно отново започва да посещава уроци по поезия. А това е важно, защото именно текстовете, които по-късно създава за песните си, са главното нещо, отличаващо творчеството на 2Pac от това на болшинството други хип-хоп изпълнители. Изписаните и изпети редове са изпълнени с чувство и смисъл. Хем задълбочени и парещи, хем човешки. Те ангажират, вълнуват, завладяват и покоряват феновете на качествената рап музика. А те – феновете, на Тупак се множат с всеки изминал ден от кариерата на може би най-обичания рапър в историята.Самият той казва:

Искам моите думи, когато говоря, да значат нещо. Искам моите думи да карат хората да потръпват.

Но да се върнем в началото. Същинската му поява на голямата музикална сцена се случва през 1991 г., когато талантливият изпълнител дебютира за първи път под сценичното име 2Pac в сингъла на Digital UndergroundSame Song.

Черната пантера прави множество ранни записи, които бяха събрани и издадени години след смъртта му. През 1991 г. на бял свят се появява и дебютният албум на Тупак Шакур – 2Pacalypse Now.  Текстовете на песните в албума предизвикват силни полемики, тъй като засягат

социално-икономически и политически въпроси

които според някои нямат място в музикалния шоубизнес. Въпреки това, 2Pacalypse Now е категоризиран като златен албум, с продадени над половин милион копия.

В началото на 93-а излиза вторият му солов албум – Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z… Той покорява класациите и дебютира под номер 24 в класацията Billboard 200. Албумът става платинен с над 1 млн. продадени копия. В края на годината 2Pac сформира групата Thug Life, с която през 1994 г. издават първия си и единствен албум.  

Междувременно рап легендата се запознава и сприятелява със своя прохождащ по това време колега – Notorious B.I.G. Често го кани да рапира с него на концертите му на живо. Двамата записват и няколко общи парчета. Шакур предлага на новия си приятел да се присъедини към групата му – Thug Life. Вместо това обаче,

Notorious B.I.G. създава своя собствена формация

Junior M.A.F.I.A. и двамата се изпокарват жестоко.

Тупак Шакур
Тупак бързо и трайно става номер едно в музикалните класации. Снимка: 2pac.com/us

Третият албум на 2Pac – Me Against the World („Аз срещу света“), излиза през март 1995 г., докато той лежи в затвора. Този албум  надминава по успех и продажби предишните два и дори се смята за неговия магнум опус. И не само. Аз срещу света е считан за един от най-величествените и най-влиятелни рап албуми на всички времена.Той дебютира под номер 1 в Billboard 200. Продадени са над 240 000 копия само през първата седмица от появата му. Взривява и много други класации, печели всевъзможни отличия.

През 96-а година излиза четвъртият албум на Тупак Шакур – All Eyez on Me. Той вече е любимец на почитателите на рап музиката, а самият албум е първият двоен в този музикален стил. Темите, засегнати в песните му, вече не са нито социални, нито политически. Той рапира, описвайки гангстерския живот и гангстерския свят. Има и много парти парчета и тонът в целия албум е по-скоро жизнерадостен. 2Pac отново покорява всички класации. Той отново е на върха и отново е признат за рап изпълнител номер 1.

All Eyez on Me е обявен за 5 пъти платинен, а няколко месеца по-късно за 9 пъти мулти-платинен албум. Още през първата седмица от появата му на пазара от него са продадени 566 000 копия. Хитовите парчета How Do U Want It и California Love достигат номер 1 в класацията Billboard Hot 100. Албумът е удостоен е с редица музикални награди и отличия, а самият Тупак оглавява класациите за любим хип-хоп и рап изпълнител.

Смъртта на Тупак Шакур 

Датата е 7 септември. Мястото – Лас Вегас.  Часът 23.15. До спрелия на светофар автомобил, в който се вози 2Pac, спира бял седан Cadillac. Един от пътниците в него вади оръжие и започва да стреля по Шакур през прозорците на двете коли.

Четири куршума попадат в тялото му

– един в ръката, един в бедрото и два в гърдите. Единият от тях е смъртоносен, защото попада в белия му дроб. Раненият е приет в интензивното отделение на Университетската болница на Южна Невада. Въпреки усилията на лекарите да спасят живота му – Тупак Шакур издъхва на 13 септември 1996 г. Междувременно петият му албум вече е подготвен да излезе на пазара и това се случва още същата година. И Тупак, макар и посмъртно, отново е номер едно във всички класации, а албумът е сертифициран като 4 пъти мулти-платинен.

Версиите за атентата срещу рап иконата, както и за неговите извършители, са безбройни. Те са част от работата на полицейските служители десетилетия наред. Появяват се дори конспиративни теории, че всъщност певецът не е мъртъв, а продължава да си живее някъде жив и здрав. Че историята за неговата смърт е рекламен трик, за да стане още по-известен, обичан, богат и величествен. Особени подозрения в тази посока буди появата на цели 7 албума на 2Pac, издадени след смъртта му. Но близо 22 години след убийството на легендарния американски рапър истината излезе наяве. Свидетел на престъплението разкри кой всъщност е стрелял по Тупак Шакур. Това е бившият гангстер Дуейн Кит Дейвис, известен и като Кифи Ди.

За своето безценно творчество и огромен талант в началото на юни 2023-а

Тупак Шакур се сдоби посмъртно със звезда в Алеята на славата

Обещаваме да ви разкажем още подробности за личния живот на 2Pac, както и защо често го наричат лошо момче в някой от следващите ни текстове.


Вижте още: Мик Джагър: Не се възприемам като рок легенда

Отговор