Кайл Мейнард: Сърце на шампион в измъчено тяло

Кайл Мейнард
Кайл Мейнард е вдъхновяващ пример за хората по света

Кайл Мейнард е един от онези хора, чийто пример само може да ни вдъхновява и изпълва с възхищение. Въпреки неговото „състояние“ той не се отказва, бори се, продължава напред и катери върхове.  Както буквално, така и преносно.

Кой е Кайл Мейнард?

Кайл се ражда на 24 март 1986 г. в Джорджия с рядко заболяване, наречено вродена ампутация. Той няма ръце и крака. Ръцете му свършват до лактите, краката до колената. Можете да си представите какво означава това – труден живот. Но Кайл Мейнард не се предава. Не се оставя депресията и самосъжалението да го завладеят. Той се бори и постига успехи въпреки състоянието, в което се намира.

Когато родителите му разбират за първи път, че детето им вероятно ще се роди с физически увреждания, те категорично заявяват, че абортът не е опция за тях. Решават, че ще задържат сина си и ще се грижат за него, каквото и да им коства това. Така съдбата на Кайл Мейнард е предрешена. Още преди раждането му се знае – ще трябва да се бори и той го прави.

В първите години от живота си малкият воин започва да се учи да стои изправен, да ходи с краката, които му е отредила съдбата, да използва ръцете си, за да се научи да се храни сам и да управлява недъгавото си тяло. По негови спомени освен родителите му, баба му много му помогнала в тази ежедневна и трудна борба. Близките на Кайл се стараели да се отнасят с него, както го правят родителите на обикновените деца. Той е записан и посещава нормална детска градина, учи се да готви и въпреки състоянието си често излиза да играе с децата в квартала. Кайл си спомня:

“Приятелите ми от детството се отнасяха към мен по простичките, директни начини, които правят добрите деца. Те ме приеха.“

Кайл Мейнард
Кайл Мейнард катери върхове – буквално и преносно.

И разказва за игрите, които играели – на „ченгета“ и разбойници, както и доста видеоигри. Водели оживени разговори за спортисти и техните постижения. Така се ражда и мечтата на Кайл Мейнард.

Той мечтае да стане професионален състезател

колкото и далечен и неосъществим да изглежда блянът му на пръв поглед. Кайл моли майка си да го запише в истински отбор и той да започне да се състезава наравно с другите деца. Тя първоначално отказва, но след много и горещи молби от негова страна – склонява. КМейнард казва:

„Никоя пречка не би ми попречила да осъществя мечтите си“.

В шести клас той започва да тренира вдигане на тежести като вдига по 2 килограма и половина с всяка ръка. Става част и от футболния отбор на гимназията, в която учи. „Исках да променя начина, по който играчите и треньорите ме възприемаха“ – спомня си Кайл Мейнард. И успява. Предимството му, че е доста по-нисък от всички и както казва, никой не можел да стигне толкова надолу, го прави неповторим и талантлив защитник, „който можел да нанесе нечувана вреда“ за опонентите.

От CNN правят документален филм за чудатия състезател.

Кайл Мейнард се превръща в сензация

Милиони му се възхищават и черпят вдъхновение от примера му – да се бори, без да се оплаква и самосъжалява. За волята на невръстния състезател. След края на футболния сезон спортната кариера на Кайл прави рязък завой. Той решава да започне да се занимава с борба. В този момент той едва ли подозира, че това решение ще промени кардинално живота му.

Кайл Мейнард
Кайл Мейнард се състезава в различни спортове, но неговото призвание се оказва борбата.

В началото Кайл Мейнард бележи само загуби на спортния ринг. Но това не го отчайва. Той и треньорът му – Рамос, измислят все повече нови и все по-успешни техники, с които Кайл да започне да печели мачовете срещу противниците си. Младият борец научава с времето, че различният му тип тяло може да се превърне в психологическо предимство в срещите на тепиха.

Продължава да тренира борба през всичките оставащи години, докато е в гимназията (започва в 7-ми клас). Продължава и през годините си в университета в Джорджия, както и след това.

Ражда се една легенда в борбата

И спорта въобще. Момчето без ръце и крака става шампион в много състезания. Става пример за хората с проблеми или без по света.

Така с времето Кайл Мейнард се превръща в мотивационен лектор и автор на бестселъри. Книгата му – Без оправдания, става една от най-продаваните книги в света. А той самият печели разнообразни отличия в спортната си кариера. Освен борбата, Кайл започва да тренира и смесени бойни изкуства. Той споделя, че без борбата не би бил там, където е. Че борбата му е помогнала да преодолее трудности и проблеми, чрез характера, който е изградил заради нея. И допълва:

„Вярвам, че Бог ме е направил такъв, какъвто съм, за да покажа на хората, че няма никакво премеждие, с което един човек не може да се пребори, ако се доверява на себе си и се доверява на волята на Исус Христос“.

Кайл Мейнард е един от най-вдъхновяващите спортисти в историята. Неговата воля и характер са достойни за уважение, а това, което го отличава от много други спортисти, е, че в него тупти сърцето на един истински и неповторим шампион. Той поставя рекорди и във вдигането на тежести. А освен спортните върхове, които достига, Кайл изкачва успешно Килиманджаро – най-високият връх в Африка и много други планински предизвикателства. По неговия си начин – решителен, вдъхновяващ, респектиращ…


Вижте още: Джеза – когато духът е по-силен от тялото

 

Отговор