Зодия Риби и важните връзки в живота

0
съзвездие Риби
Звездна карта на съзвездие Риби.

На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg започнахме рубрика, в която ви запознаваме с произхода на (имената на) зодиите. В нея няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Разказваме истории от митологията и вярванията на древните хора. След разказите за ТелецБлизнаци, Рак, Лъв, Дев, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог и Водолей, в този текст е ред на зодия Риби (бел.ред.).


В традиционните представи Слънцето е в зодиакалния знак Риби от 19 февруари до 20 март. Съзвездието Риби наблюдаваме от октомври до края на януари и е трудно разпознаваемо. На старинните звездни карти то се изобразява като две риби, далеч една от друга, свързани с дълга, широка лента. Според древно предание, когато Слънцето навлизало в това съзвездие, на небето се появявали две риби и земята била заливана от поройни дъждове. Както останалите зодии, тази също е свързана с легенди.

Според едната, действието се развивива в Сицилия

Дъщерята на морското божество Нерей – Галатея, била чудно красива, с бяла като мляко кожа (оттам и изразът “бяла като мляко”). Тя олицетворявала спокойното, окъпано в слънце море. Влюбила се в красивия Акид – син на Пан, бога на плодородието, горите и полята.

Младежът също обичал красивата нереида (морска богиня). Двамата били неразделни и често прекарвали времето си в една прохладна пещера на морския бряг. За беда в Галатея се влюбил и Полифем, синът на Посейдон. Това бил същият този циклоп с едно око и чудовищно тяло, на когото предсказали, че ще бъде ослепен от Одисей. Завладялата го любов била толкова силна, че той забравил за овцете и пещерите си, започнал да полага грижи за красотата си,

не бил толкова див и кръвожаден

Галатея и Акид
Галатея и Акид. Картина от 1827 г.

Всеки ден Полифем идвал със стадото си на един стръмен хълм край морето. Надувал с всички сили свирката си, която направил от 100 тръстикови цеви, плашейки всички наоколо. Дивите звуци стигали и до пещерата, където Акид и Галатея споделяли щастието си. Циклопът ги видял. Обезумял от несподелената любов и ревност, той се спуснал като разярен бик към влюбените, крещейки, че това ще е последната им среща. Изплашената Галатея скочила във водата, а морските вълни я защитили от гневното чудовище.

Но ужасеният Акид потърсил спасение в бягство. Полифем го подгонил, откъртил от планината една скала и я запратил по младежа. Камъкът го премазал. Алената кръв потекла като поток. Постепенно избледняла, скалата се разцепила и в пукнатината се показала зелена тръстика. От бистрия поток, който потекъл, се показал младеж с тръстиков венец и синкав цвят на лицето. Това бил Акид, когото любимата му Галатея превърнала в речен бог. Бистрата вода се спуснала към морето и така двамата влюбени останали свързани завинаги. Реката станала „лентата“ която ги свързвала, символ на любовта. Такава лента (панделка) обединява младоженците в деня на сватбата им, защото любовта е лентата,

връзката между две тела и две души

Според друга легенда, братът на цар Приам – Титон, бил толкова красив, че в него се влюбила богинята на зората Еос и го отвлякла. Боговете го дарили с безсмъртие, но не и с вечна младост. Времето минавало и оставяло следи по лицето, но не и в душата му, а това го правело нещастен.

Еос Титон
Еос гони Титон.

Един ден той видял в далечината Афродита, богинята на любовта, придружена от сина си Ерос. Малкият палавник бил готов всеки момент да пусне любовна стрела в сърцето на бог или смъртен. Богинята вървяла с цялата си прелест, облечена в златна дреха и с венец на главата. Където стъпела, израствали чудни цветя, а въздухът ухаел на младост. Възхитеният Титон хукнал след нея. Узнала намеренията му, Афродита побягнала. За да се спасят двамата с Ерос, скочили в река Ефрат и се превърнали в риби. Боговете ги поставили на небето между другите съзвездия, свързани с дълга и широка лента – символ на великата майчина любов.

Рибите в изображението на зодия Риби

са две, плуващи в различни посоки. Стават израз на отминаващото и идващото, миналото и бъдещето, края на един цикъл и началото на нов.


Вижте още за Зодия Водолей – звезден символ на живота

Отговор