Зодия Близнаци и историята на братската обич

0
Съзвездие и зодия Близнаци
Съзвездие и зодия Близнаци.

На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg започнахме рубрика, в която ви запознаваме с произхода на (имената на) зодиите. В нея няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Разказваме истории от митологията и вярванията на древните хора. Вече говорихме за зодия Телец. В този текст е ред на зодия Близнаци (бел.ред.).

Още в зората на цивилизацията хората започнали да се ориентират по звездите при своите пътувания към непознатото. Богатата фантазия на древните хора дала на небесните светила и съзвездията имена и ги свързала с поетични разкази. Сред хаотично пръснатите, безброй звезди търсим Андромеда, Касиопея, Персей, Орион, Голяма и Малка мечка и т.н. Някои от тях се виждат само в определен период, други са винаги на небосклона. Да вдигнем поглед и да потърсим

знакът на зодия Близнаци
Знакът на зодия Близнаци.

съзвездието, на което е наречена зодия Близнаци

Можем да го наблюдаваме от декември до май. Двете най-ярки звезди, близки една до друга в това съзвездие са Кастор и Полукс. С тези имена свързваме удивителната история на двама братя-близнаци.

Жената на спартанския цар Тиндарей – Леда била неземна красавица. Разбира се, не останала незабелязана от гръмовержеца Зевс. Той се превърнал в белоснежен лебед, спуснал се от висините на Олимп и влязъл в покоите на Леда. В една и съща нощ тя заченала от Зевс и съпруга си. От царя на боговете Леда родила син Полидевк (това е гръцкото му име, римляните го наричали Полукс) и дъщеря – красивата като богиня Елена, станала причина за Троянската война. От съпруга си Тиндарей Леда също родила син и дъщеря – Кастор и Клитемнестра. Синът на Зевс получил от баща си безсмъртие, но брат му нямал този късмет.

Силна, братска обич свързвала Диоскурите

С това име станали известни, а то буквално значи синове на Зевс, макар де факто само единият да бил такъв. И двамата се прославили като герои на Гърция. Кастор бил ненадминат в укротяването на коне и в управлението на колесници, а Полукс в боя с юмруци. Двамата взели участие в похода на Аргонавтите за Златното руно в далечна Колхида.

Много подвизи извършили заедно с братовчедите си Идас и Линкей – синове на месенския цар Атарей. Идас бил могъщ боец, а Линкей притежавал толкова остро зрение, че погледът му прониквал даже в недрата на земята. Веднъж четиримата откраднали стадо говеда, но в подялбата на плячката се скарали. Идас, който трябвало да я разпредели, прибягнал до хитрост. Разрязал един бик на 4 части и предложил половината стадо да се даде на онзи, който пръв изяде своята част, а другата половина на този който е втори. Идас изял своята част и помогнал на брат си.

съзвездие зодия Близнаци
Съзвездие Близнаци, в което двете най-ярки звезди са кръстени на братята Диоскури Кастор и Полукс. By User:AugPi – File:Gemini constellation map visualization.png, CC BY-SA 3.0, Link

Това ядосало Кастор и Полукс. Те откраднали не само спорното стадо, но и част от стадото на братовчедите си, а заедно с това и жените им. Диоскурите знаели, че това няма да се размине лесно и се скрили в хралупата на едно дърво, за да изчакат подходящ момент за нападение. Страхували се от могъщия Идас, който веднъж се осмелил да влезе в бой с бог Аполон заради красивата Марпеса. Но зоркото око на  Линкей ги открило. Преди да успеят да излязат от хралупата, Кастор и Полукс били нападнати. Идас пронизал с копието си Кастор и той паднал мъртъв. Полукс се нахвърлил върху Идас, за да отмъсти за брат си.

Битката била на живот и смърт

Намесил се Зевс и хвърлил светкавица, която изпепелила Идас. Потънал в скръб Полукс. От ден на ден мъката и скръбта ставали все по-големи. Отчаян, той помолил баща си да го лиши от безсмъртието, за да последва брат си в мрачното царство на Хадес. Трогнат, Гръмовержецa му предложил да избере – или да живее вечно млад сред боговете на Олимп, или да бъде с брат си един ден в царството на сенките, един ден на Олимп. Полукс избрал второто. Братята двуяйчни близнаци останали неразделни.

Всеки мит носи със себе си послание за човешки добродетели и идеали. Митът за Кастор и Полукс е разказ за успеха и мъжеството, за неумиращите ценности, между които е братската обич. Но той носи и скрития смисъл за двойствеността на природата, човека и неговия дух, за живота и смъртта.

Кастор и Полукс били почитани като богове в Гърция и Рим

Закриляли хората от опасности и ги покровителствали при техните пътувания в родината и далечни страни. Смятали ги за спасители на кораби при морски бури, като ги разпознавали по пламъчетата на мачтите. В чест на братята били издигнати много храмове.

На Римския форум и днес могат да се видят трите колони, оцелели от култовото място, посветено на близнаците. В някои светилища е горял вечен огън, провеждали се конни състезания. В изображенията, които са запазени, ги виждаме голи или с хламиди (наметала), с островърхи шапки (пилоси), винаги с коне. Образите често са съпровождани от звезди.

Историята на двамата братя е пренесена върху много произведения на античното изкуство – пластики, геми, монети, вазопис. В по-късното изкуство близнаците са изобразявани с майка си Леда като част от зодиака (при Албрехт Дюрер). Но най- известни са двете статуи в горната част на стълбището La Cordonata на Капитолийския хълм в Рим.

Диоскури близнаци Кастор и Полукс Рим
Братята Диоскури – Кастор и Полукс на стълбището Cordonata в Рим. By Jean-Pol GRANDMONTSelf-photographed, CC BY-SA 3.0, Link

Вижте още за 13-тата зодия – Змиеносец, която е непозната за мнозина

Отговор