5 дестинации, които трявба да посетите в България

0
да посетите в България
Розата е символ на България. Можете да отскочите и до безкрайните, красиви и благоуханни полета на Розовата долина.

България е малка балканска страна, която често бива пренебрегвана заради по-известните си съседки. Но този скрит диамант предлага много за изследване, разполага със зашеметяващи пейзажи и завладяващи културни и исторически обекти. От брега на Черно море до величествените ѝ планини красотата и историята на тази страна са повече от впечатляващи. Ето пет туристически дестинации, които си струва да посетите в България, независимо дали сте българин, или чужденец.

Несебър

Ограденият с крепостни стени град Несебър е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е една от дестинациите, които задължително трябва да посетите в България. Разположен на брега на Черно море, Несебър бил заселен още през древността и е един от най-старите градове в Европа. Провлак, дълъг около 400 м, свързва старата и новата част на Несебър. Черноморският град е дом на множество археологически находки, в това число византийски църкви, крепости, кули, древногръцки руини и красиви калдъръмени улици.

В допълнение към всички исторически забележителности, Несебър е дом също така и на някои от най-благодатните плажове в България.

На негова територия се намират 5 пясъчни дюни

През 1976 г. те са обявени за природна забележителност. През 2001-а пък влизат в регистъра и кадастъра на природните феномени. Някои от застрашените от изчезване растения на българската пясъчна флора могат да бъдат открити по крайбрежията на древния град. Според някои източници в Несебър е роден легендарният баснописец Езоп.

Освен с древната си история и културна значимост, Несебър е сочен и като място, където кипи оживен нощен живот. Съвсем близо до него се намира курортът Слънчев бряг, който е посещаван ежегодно от множество търсещи забавления туристи.


Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България. Разположен е на двата бряга на река Марица. Сгушен в подножието на шест впечатляващи хълма, Пловдив често е наричан Градът на тепетата.

Историята на града започва да се пише преди повече от 8000 години. Затова и едва ли ще ви учуди фактът, че Пловдив изобилства от културни забележителности и исторически артефакти. Разхождайки се из Града на тепетата, ще се натъкнете на запазени части от древни римски стени и куп други древни руини. Не пропускайте да посетите също Античния театър, Римския одеон, Римския стадион, Римския форум, както и множеството запазени базилики и църкви. Величествените улици на Пловдив ще ви отведат и до много музеи, прекрасни паркове и богата Ботаническа градина.

Културният живот в Пловдив също е доста развит. Там, ежегодно се провеждат десетки форуми, театрални и музикални фестивали, панаири и други културни събития. Древният град дори разполага със свой арт-квартал – Капана, който е културно и занаятчийско средище, ситуирано в самия център на Пловдив.

Хотел The Emporium Plovdiv


Велико Търново

Когато стане дума за Велико Търново, няма как да не чуете и неговото друго название – Градът на царете, както го наричат и до днес. Причината – по време на Второто българско царство Велико Търново става столица на България.

Градът е разположен в Северна България – между Дунавската равнина и Стара планина. Най-популярните исторически забележителности във Велико Търново са

Царевец
Крепостта Царевец във Велико Търново е обект, който задължително трябва да посетите в България.

крепостите Царевец, Трапезица и Момина крепост

Те са били основни центрове на царе и боляри по време на Втората българска държава. В Града на царете се намират и още много туристически забележителности, които можете да посетите в България. Цели 1613 обекта от историческото наследство на България могат да бъдат посетени там.

Също така на разположение са и много музеи и храмове, сред които известната катедрала Рождество Богородично. В града има и два университета – Националният военен и Великотърновският, който е вторият по големина в България. Славата на старопрестолния град е пренесена  чак до антарктическия остров Ливингстън – един от неговите върхове носи името Търново. Близката река Янтра предлага чудесно място за рафтинг и каране на кану, а в град Арбанаси, който е точно до Велико Търново,  могат да се видят традиционни български къщи и църкви, които предлагат поглед към миналото на България.


Банско

Банско е малък, живописен град, сгушен в Пирин планина в Югозападна България. Това е един от най-популярните ски курорти в Източна Европа, разполагащ със 75 км ски трасета. Но банско е и град, в който има какво още да видите и да преживеете.

Старата част на Банско все още е запазила традиционната си архитектура с калдъръмени улички и цветни двуетажни къщи. От друга страна, модерната част на града предлага всички удобства на съвременните туристически курорти. Има много ресторанти, кафенета, барове, хотели и магазини, на които можете да се насладите, и в двете части на ски курорта. Той е едно от най-очарователните места,

които можете да посетите в България –

еднакво атрактивен през зимата и през топлите месеци от годината. През пролетта и лятото например туристите могат да се разходят из него или да покарат планинско колело по пътеките, водещи до величествената Пирин планина. Също така биха могли да се качат на седалков лифт високо в скалистите върхове на планината, за да се насладят на невероятната гледка към околните долини. Близкият Национален парк Пирин, до който можете да отскочите, е дом на някои от най-редките и застрашени видове в България, като вълци и кафяви мечки. Една от популярните атракции за посетителите на града е

пътуването с теснолинейката по маршрута Септември – Добринище

Ако си подарите това преживяване, няма да съжалявате. Ще се заредите с красота от природата за поне няколко живота. Освен с изумителната си природа, Банско може да се похвали и със своите чудесни възможности за културни преживявания с многото  църкви, музеи, галерии и древни руини, които могат да се видят в района.

Хотел Лъки Банско


Рилският манастир Свети Иван Рилски

Едно наистина необикновено място, което бихте могли да посетите в България. Манастирът, сгушен в подножието на Рила планина, е един от най-значимите културни паметници в балканската страна. Той е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Уникалните стенописи, архитектурата и духовната атмосфера, които царят в и около манастира го правят популярна дестинация както за вярващите и любопитни българи, така и за туристите, решили да посетят България.

Рилският манастир е място, което задължително трябва да посетите в България.
Рилският манастир е място, което задължително трябва да посетите в България.

Рилският манастир е основан през Х век от св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец. Разположен е в Югозападните части на страната – в Кюстендилска област и е в близост до село Пастра. Покрай него минава Рилска река. Основателят му –

Св. Иван Рилски е считан за най-великия светец

живял някога в пределите на Българската държава. Почитта и преклонението на българите пред него са безмерни. Светецът е считан за небесен закрилник и покровител на българския народ.


Вижте още: Рафаиловият кръст: Сърцето на Рилската обител

Отговор