Мистер Сенко: От борбата за оцеляване до вечната слава

Мистер Сенко
Мистер Сенко е роден в град Враца през 1905 г.

Евстати Христов Карайончев. Едва ли това име ви говори нещо. Много по-вероятно е да сте чували, гледали и да познавате скритата зад него магнетчна личност с артистичния ѝ псевдоним – Мистер Сенко. Един от най-прочутите, даровити и виртуозни български илюзионисти на всички времена. Той успява да заплени с таланта си на изкусен маг не само родната публика, но и любопитните почитатели на магията по света.

Ражда се на 12 февруари 1905 г. в град Враца. Още като малък се запалва по фокусите и се опитва да прави такива с всякакви  подръчни материали. Както казват негови близки – „С всичко, което му попаднеше“. Но реалността, в която се ражда и живее малкият фокусник е далеч от магична, бляскава и безгрижна. Точно обратното. Малкото момче прекарва детските и младежките си години в мизерия, студ и глад. Живее на ръба на оцеляването. В интервю за БНР от 1978 г. Мистер Сенко разказва:

„Улицата, гладът, мизерията ме научиха… Тринайсетгодишен дойдох от родната Враца в София. Сирак, спях на три стола и кафе разнасях в Съда. Но ме изпъди кафеджията, че съм закъснял с оджака (огнище – бел. ред.). И аз застанах пред цирка на „Пиротска“ 5. Излезе един да търси гавроши, да продават лимонада и пасти, и аз влязох вътре. Тогава цирковете не бяха като сега модерни, а летни. Свърши представлението и аз се скрих под местата да спя. Сутринта един мете и аз станах да му помагам. Така започнах в цирка.“

В цирка на прочутия Лазар Добрич младият Евстати се превръща в момче за всичко. Работи неуморно и всеотдайно, изпълнявайки с внимание и прецизност всяка възложена му задача. Така минават пет години. Щастливата му звезда изгрява, когато е на 18. В България пристига френският илюзионист с артистичен псевдоним Мистериозния турчин. Той веднага забелязва предаността и трудолюбието на младежа. За негов късмет, асистентът на френския маг се разболява и

бъдещият Мистер Сенко е поканен да заеме мястото му

в магичния спектакъл на „турчина“.

Това реално е повратната точка в живота на Евстати Карайончев. Краят на шоуто всъщност се оказва начало на неговата звездна кариера като неповторим и смайващ сетивата илюзионист. Как? В края на престоя си в България Мистериозния турчин му доверява тайната на един от най-зрелищните си фокуси Метаморфозата в  сандъка – в него влиза един, а излиза друг човек, или влезлият вътре изчезва безследно и сандъкът остава празен. Момчето от цирка започва да обикаля училища, улици и площади, изпълнявайки този поразителен магичен номер.

Две години по-късно начинаещият илюзионист вече е изцяло отдаден на света на магията и илюзията и на своята мечта да стане велик фокусник. Като тези на манежа, които доскоро само е гледал отстрани. По това време се ражда и артистичното му име – Мистер Сенко, като печатна грешка от Мистериозния Сенко.

Характерно за магa било преди всеки свой спектакъл лично да посреща гостите на входа. Той крадял незабелязано различни техни вещи, докато се здрависвали. След това – по време на представлението, им ги връщал, а те оставали смаяни от това как е успял?! През 1936 г. при гостуване в Германия Мистер Сенко си позволява да прибере по този начин

куртката и пистолета на самия Херман Гьоринг –

втория човек по власт по това време, след Хитлер. Германецът буквално побеснява и съвсем демонстративно и с обида напуска залата.

Кариерата и уменията на Снеко като илюзионист се развиват шеметно. Той става все по-популярен по света и у нас. През 1939 г. показва за първи път пред публика коронния си номер с махането на главата на Международния конгрес на илюзионното изкуство в Берлин и печели втора награда. Първата е присъдена на негов колега – австриец, който качва на сцената лимузина с няколко миещи я красавици, фокусникът пали пура и хвърляйки запалената клечка кибрит върху колата я кара да изчезне мигновено и безследно.

Мистер Сенко, или Мистър Сенко, както започват да го наричат мнозина по-късно, става почетен президент на Клуба на илюзионистите в България още от годината на неговото създаване.  Получава званието Герой на социалистическия труд и е награден с ордените Георги Димитров, Народна република България – първа степен, Кирил и Методий – първа степен, и много други отличия.

Освен Махнатата глава, другите два най-впечатляващи трика

на Мистер Сенко са Разрязване на жена с циркуляр и Електрическият стол. С тези и много други фокуси той печели сърцата на публиката, където и да отиде, завоюва и множество награди и отличия в различни точки на планетата. Магът с гордост си спомня:

Международно ходих 25 г. най-малко в пет-шест европейски държави и развявах българския трикольор.“

Но пътешествията му го отвеждат не само в Европа, но и до другия край на света – в САЩ. През 1961 г. всички холивудски знаменитости от онова време се събират, за да гледат магичното представление на Мистер Сенко. То, разбира се, завършва зашеметяващо. Магьосникът си откачва главата и излиза тържествено от цирковата арена, носейки я в едната си ръка. С това печели най-престижното си отличие – специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите. А с най-високата си професионална награда – ордена Робер Худен, е награден при свое представяне във Франция. В продължение на повече от половин век

Мистер Сенко е символ на българското илюзионно изкуство

а и на страната ни като цяло. Той често превръща в своя сцена дори най-обикновените градски и селски пазари. Например: взима от някоя сергия яйце, чупи го и от него излиза паричка.

Прословутият си коронен номер с махането на главата легендарният български илюзионист изпълнява за последен път на юбилейния спектакъл по повод неговата 60-годишнина. Тогава настъпва официално и краят на професионалния му път. Той се разделя със събралото се множество, а и с всички свои верни почитатели с думите:

„Не е важно човек само да знае как да се качи на сцената, но и как да слезе.“

Мистер Сенко си отива от този свят на  26 юли 1987 г. През 1989 г.  друг наш велик илюзионист – Астор, купува къщата на легендарния Мистер Сенко, намираща се на бул. Черни връх в София. Малко по-късно я превръща в ресторант и магичен театър – със сцена, балконче, осветление, гримьорна и т.н. А през 2014 г. къщата на Мистер Сенко става първият по рода си Замък на магията в България.


Вижте още: Хари Худини: Магът, надвил материята

Отговор