6 ползи и приложения на утайката от кафе

утайката от кафе
Утайката от кафе може да се използва като ценен ресурс в ежедневието ви.

Пътят на утайката от кафе най-често свършва на едно и също място – в кофата за боклук. Ежедневно тонове от нея биват безцелно изхвърляни, тъй като кафето е любима напитка на болшинството хора по целия свят. Мнозина дори не могат да си представят, ставайки сутрин, да не изпият веднага първото си кафе за деня. Кафето ни зарежда с енергията, от която се нуждаем рано сутрин и тонуса да преборим следобедната умора. Утайката от кафе обаче често е пренебрегвана и машинално изхвърляна в коша за смет. Ала ползите от нея са доказани отдавна и тя може да бъде използвана като изключително ценен ресурс. Споделяме с вас 6 приложения и ползи, които утайката от кафе може да донесе в ежедневието ви.

1. Утайката от кафе е ценен тор в градината

Много често в почвата липсват жизненоважни хранителни вещества, необходими за оптималния растеж на растенията. Те страдат от недостиг на ценни хранителни елементи и вследствие на това залиняват. Ето защо се налага бедната почва да бъде облагородявана и  допълнително наторявана. Утайката от кафе съдържа основни хранителни вещества, които подпомагат дренажа, задържането на вода и вентилацията на почвата в градината. Достатъчно е просто да я поръсите с утайката от вашето кафе или да сложите такава в саксиите на стайните си цветя и растения във вашия дом. Освен това, разпръсването на утайката от кафе в градината ви ще привлече червеи, които съдействат за създаването на здрава и богата на нутриенти почва. Това несъмнено ще доведе до подобряване на растежа и развитието на растенията, които отглеждате. Утайката от кафе е особено полезна за рози, азалии, , камелии, рододендрони и други цветя, обичащи по-висококиселинна почва.

2. Утайката е мощен неутрализатор на неприятни миризми

Да! Факт е! Утайката от кафе може да се използва за неутрализиране на неприятните миризми в дома ви или на работното ви място. Тя абсорбира миризмата на застояло, плесен и въобще всички зловонни миризми в заобикалящия ни свят. Можете да поставите купичка с утайка от кафе във всяка стая на дома си, на работното си бюро, в килера, в колата и дори в банята.

Утайката от кафе може също да бъде използвана, за да обира неприятните миризми, идващи от хладилника. За да се избавите от тях, просто сложете купичка с ценния „отпадък“ на някой от рафтовете вътре в него. Също така ако готвите с риба, чесън или лук, и ръцете Ви придобият от тяхната силна миризма, можете да ги натъркате с утайка от кафе, за да премахнете неприятния мирис.

утайката от кафе
След всяко кафе, утайката от него може да бъде употребена и да ни е полезна в ежедневието.

3. Утайката от кафе изчиства до блясък кухненските съдове

С утайката от кафето си можете да излъскате до блясък старите тави, тенджери и тигани, както и приборите за хранене, които ползвате ежедневно. Абразивната ѝ структура съдейства за премахването на петна, загоряла или застояла храна по посудата, без да наранява нейната повърхност. Вземете гъба за миене на съдове, капнете няколко капки препарат и добавете малко утайка от кафе. Така кухненските ви пособия ще възвърнат своя блясък, а остатъците от храна ще бъдат бързо и лесно отстранени.

4. Утайката от кафе – оръжие срещу вредителите

Утайката от кафе доказано е мощно оръжие в борбата срещу вредителите в градината. Охлювите и мравките бягат от наличието на утайка, разпръсната в градинските лехи. Можете да оградите с утайка растенията, които искате да  предпазите от мравки и охлюви. Също така, ако колонии от мравки налазват дома ви, можете да сложите бариери, направени от утайката  от кафе, на местата, откъдето влизат. Важно е да подменяте поставените препятствия срещу вредителите в дома си на всеки 2 седмици.

5. Утайката от кафе е ефикасен скраб за кожата на тялото

Дамите ежедневно полагат грижи за външния си вид и искат кожата им да е мека и гладка. Може и да ви се стори странно, но утайката от кафе, смесена с душ-гела, който използвате, се превръща в чудесно средство за копринено мека и гладка кожа. Това е натурален скраб, приготвен бързо и лесно в домашни условия. Утайката ефикасно отстранява мъртвите клетки по кожата и ексфолира повърхността на тялото в дълбочина.

6. Утайка от кафе срещу котки

Миризмата на кафе отблъсква котките. Ако имате котка и искате да я държите далече от определени места в дома си, просто сложете около тях утайка от кафе. Също така, ако разполагате с къща с двор и бездомни котки правят пакости в градината ви, решението може да се окаже съвсем елементарно. Посипете почвата в двора си с утайка от кафе и има огромна вероятност четириногите пухчовци да спрат да влизат в него.


Вижте още: Котка срещу инфаркт  

Отговор