Известни картини върху торти, нарисувани от българка

0
картини върху торти българка
Румяна Люцканова с две от нейните картини върху торти.

Преди време ви показахме сладките красоти, които твори българката Бистра Дийн, която живее в Австралия. Покрай тази история се натъкнахме на поредната ни сънародничка, която създава сладки чудеса. Руми, с която ще се запознаете в следващите редове, рисува копия на известни картини върху торти. Явно е едно – ние българите сме талантлив народ, който винаги намира начин за изява. И то сладък, красив и изобщо такъв, че истински да впечатли, оставяйки страхотен вкус в устата.

Днес в Lifebites.bg разказваме историята на Румяна Люцканова, която живее от години в Испания. Нейните торти обаче са по-различни от красотите, които излизат от пръстите на Бистра. Руми рисува. Тя прави красиви копия на произведения на

картини върху торти
“Звездна нощ” на Винсент ван Гог в сладък вариант.

изкуството върху сладките изкушения

Румяна е родена в Стара Загора, където изкарва по собствените ѝ думи едно “спокойно и вълшебно” детство. По-късно семейството ѝ се мести във Венецуела. Там Руми следва графичен дизайн, а по-късно – готварство и сладкарско изкуство. След време с носталгия ще си спомня за годините, прекарани в южноамериканската страна и дори ще кръсти бизнеса си на мястото, където са живели във Венецуела – Los Naranjos или Портокаловите дървета. Пък и защото обича цвета и вкуса на портокалите.

Междувременно създава свое собствено семейство, а преди около 8 години заради работата на съпруга ѝ се местят да живеят в испанската столица Мадрид. Как обаче решава да започне да твори върху тортите?

“Винаги съм се въртяла край кухнята, много обичах да помагам на мама и на баба”. 

Румяна допълва, че обича и да рисува. А когато била студентка, в часовете, посветени на художественото изкуство, използвала различни видове бои и материали. Това ѝ дало идея да подходи по по-различен начин към правенето на торти. И така се стигнало до първата сладка картина – копие на произведение на Хуан Миро. А след нея дошъл ред и на Пикасо, и на творбите на много други велики художници.

картини върху торти
Рисуване на картини върху торти – любимото занимание на Румяна Люцканова.

Оттогава най-много обича да рисува картини върху торти

“знам че животът на моите картини е много кратък но пък е и много сладък. Разбира се, правя и други видове торти и сладкиши, но рисуваните са ми най-приятни за изработване”.

Румяна казва, че някои от тортите са по-сложни за изработка и отнемат повече време. В най-добрия случай създаването на такъв сладък шедьовър отнема поне един цял ден. Може и до два да се стигне. И всичко това – без да се смята времето, нужно за подготовка на блат, крем и т.н. Но като цяло намира рисуването върху торти за най-приятната работа на света. Не го намира за трудно, тъй като поначало има доста художествени умения.

картини върху торти
Руми в действие – ето така започва изработката на всички картини върху торти.

Разбира се, Румяна не се ограничава само до рисуването на копия на известни произведения на изкуството върху торти. Прави и всякакви други сладки красоти – за деца, юноши и възрастни. От Мики Маус до Мона Лиза – всякакви поръчки са добре дошли за българската сладкарка-художничка. И все пак, прави ѝ впечатление, че клиентите ѝ като цяло са

почитатели на художественото изкуство

А що се отнася до това дали българи и испанци си пасват по отношение на вкусовите им предпочитания, Румяна Люцканова отговаря така:

“Испанците като цяло са традиционалисти, но все повече се отварят за нови вкусове. Обичат много шоколад, сметана и хилядолистно тесто. Моите торти са американски тип (с три или повече сиропирани блатове и плънки, с шоколад, ванилия и масло, по-малко плодове и ядки), но също така им харесват”.

Повече снимки на произведенията на Румяна можете да видите в галерията:


Още сладки изкушения, изработени от Румяна, можете да видите на нейния сайт или на страницата на творбите ѝ във Фейсбук


Вижте още каква е храната на българите по света за седмица

Отговор