Известни картини върху торти, нарисувани от българка

картини върху торти българка
Румяна Люцканова с две от нейните картини върху торти.

Преди време ви показахме сладките красоти, които твори българката Бистра Дийн, която живее в Австралия. Покрай тази история се натъкнахме на поредната ни сънародничка, която създава сладки чудеса. Руми, с която ще се запознаете в следващите редове, рисува копия на известни картини върху торти. Явно е едно – ние българите сме талантлив народ, който винаги намира начин за изява. И то сладък, красив и изобщо такъв, че истински да впечатли, оставяйки страхотен вкус в устата.

Днес в Lifebites.bg разказваме историята на Румяна Люцканова, която живее от години в Испания. Нейните торти обаче са по-различни от красотите, които излизат от пръстите на Бистра. Руми рисува. Тя прави красиви копия на произведения на

картини върху торти
“Звездна нощ” на Винсент ван Гог в сладък вариант.

изкуството върху сладките изкушения

Румяна е родена в Стара Загора, където изкарва по собствените ѝ думи едно “спокойно и вълшебно” детство. По-късно семейството ѝ се мести във Венецуела. Там Руми следва графичен дизайн, а по-късно – готварство и сладкарско изкуство. След време с носталгия ще си спомня за годините, прекарани в южноамериканската страна и дори ще кръсти бизнеса си на мястото, където са живели във Венецуела – Los Naranjos или Портокаловите дървета. Пък и защото обича цвета и вкуса на портокалите.

Междувременно създава свое собствено семейство, а преди около 8 години заради работата на съпруга ѝ се местят да живеят в испанската столица Мадрид. Как обаче решава да започне да твори върху тортите?

“Винаги съм се въртяла край кухнята, много обичах да помагам на мама и на баба”. 

Румяна допълва, че обича и да рисува. А когато била студентка, в часовете, посветени на художественото изкуство, използвала различни видове бои и материали. Това ѝ дало идея да подходи по по-различен начин към правенето на торти. И така се стигнало до първата сладка картина – копие на произведение на Хуан Миро. А след нея дошъл ред и на Пикасо, и на творбите на много други велики художници.

картини върху торти
Рисуване на картини върху торти – любимото занимание на Румяна Люцканова.

Оттогава най-много обича да рисува картини върху торти

“знам че животът на моите картини е много кратък но пък е и много сладък. Разбира се, правя и други видове торти и сладкиши, но рисуваните са ми най-приятни за изработване”.

Румяна казва, че някои от тортите са по-сложни за изработка и отнемат повече време. В най-добрия случай създаването на такъв сладък шедьовър отнема поне един цял ден. Може и до два да се стигне. И всичко това – без да се смята времето, нужно за подготовка на блат, крем и т.н. Но като цяло намира рисуването върху торти за най-приятната работа на света. Не го намира за трудно, тъй като поначало има доста художествени умения.

картини върху торти
Руми в действие – ето така започва изработката на всички картини върху торти.

Разбира се, Румяна не се ограничава само до рисуването на копия на известни произведения на изкуството върху торти. Прави и всякакви други сладки красоти – за деца, юноши и възрастни. От Мики Маус до Мона Лиза – всякакви поръчки са добре дошли за българската сладкарка-художничка. И все пак, прави ѝ впечатление, че клиентите ѝ като цяло са

почитатели на художественото изкуство

А що се отнася до това дали българи и испанци си пасват по отношение на вкусовите им предпочитания, Румяна Люцканова отговаря така:

“Испанците като цяло са традиционалисти, но все повече се отварят за нови вкусове. Обичат много шоколад, сметана и хилядолистно тесто. Моите торти са американски тип (с три или повече сиропирани блатове и плънки, с шоколад, ванилия и масло, по-малко плодове и ядки), но също така им харесват”.

Повече снимки на произведенията на Румяна можете да видите в галерията:


Още сладки изкушения, изработени от Румяна, можете да видите на нейния сайт или на страницата на творбите ѝ във Фейсбук


Вижте още каква е храната на българите по света за седмица

СПОДЕЛИ
Предишна статияТаен Дядо Коледа за деца в неравностойно положение
Следваща статияДенят, в който мъртвите и живите в Мексико си уреждат среща
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор