Зодия Водолей: Звезден символ на живота

0
Водолей съзвездие карта
Звездна карта на съзвездието Водолей

На всички ни се е случвало да си говорим за това какви сме според зодиакалния ни знак. Сякаш не възпитанието, действията и думите, а датата на раждане е определяща за характера и късмета ни. Ето защо от Lifebites.bg започнахме рубрика, в която ви запознаваме с произхода на (имената на) зодиите. В нея няма да си говорим за човешки характеристики, звездни предписания, успехи или провали. Разказваме истории от митологията и вярванията на древните хора. След разказите за ТелецБлизнаци, Рак, Лъв, Дев, Везни, Скорпион, Стрелец и Козирог, в този текст е ред на зодия Водолей (бел.ред.).


Зодиакалното съзвездие Водолей се вижда най-добре през нощите от август до октомври над южната страна на хоризонта с настъпването на есента, когато започват есенните дъждове. Древните гърци виждали в него коленичил човек, държащ в ръцете си делва, от която се излива струя вода.

Митологията свързва съзвездието Водолей с разказа за всемирния потоп. По време на Медния век (медната епоха – бел.ред.) хората станали много лоши. Водели войни, избивали се, озлобили се и съвсем заприличали на животни. Вече не показвали уважение към силите, които наричали богове. Не ги чествали с празници, не правели жертвоприношения.

Зевс намразил човешкия род и решил да го унищожи

За това му намерение знаели само двама души – синът на Прометей – Девкалион и жена му Пира. Девкалион посещавал баща си всяка година и при една от срещите им Прометей го посъветвал да направи голям кораб, да сложи храна и да чака уречения съдбовен ден. И той настъпил.

Потопът, Микеланджело
Митът за Девкалион и Пира често се свързва с библейския мит за Ноевия ковчег. Потопът – фреска от Микеланджело Буонароти в Сикстинската капела. Източник: Art and the Bible

Зевс изпратил на земята непрекъснат проливен дъжд. Забранил на ветровете да духат. Изключение направил само влажният южен вятър Нот, който безспирно духал и гонел надвисналите тъмни дъждовни облаци. Валяло ден и нощ. Под водата останали градове и села, поля и гори. Тук-там се виждали някои по-високи планински върхове.

Навсякъде било само вода, сред която се носел корабът на Девкалион и Пира. След девет дни люшкане по безбрежното, стигнали до показващия се над водата връх Парнас. Тук, на това малко късче земя, съпрузите зачакали дъждът да спре. След това направили жертвоприношение на Зевс в знак на благодарност, че е пощадил живота им.

Огледали се – земята била мъртва пустиня. Безлюдна, без поля и ливади, без цветя и дървета, не се чувал никакъв звук на живо същество. Натъжени, двамата осъзнали, че са сами на земята. Един ден при Девкалион и Пира долетял с крилатите си обувки Хермес – вестителят на боговете. Той казал на Девкалион, че го изпраща Зевс с обещание да изпълни негово желание заради добротата му.

Отговорът на човека бил категоричен:

“Моля великия Зевс да насели земята отново с хора”.

Девкалион и Пира
Девкалион и Пира – хвърлените зад гърба им камъни се превръщат в хора. Илюстрация от Метаморфози на Овидий.

Отлетял Хермес обратно на Олимп и предал желанието на самотниците. Съгласил се Гръмовержеца. Върнал се Хермес отново на земята. “Слизайте надолу по планината и хвърляйте костите на вашата майка”. Пира се уплашила от това светотатство, но Девкалион разбрал, че „костите“ са камъните. Събрали двамата камъни и слизайки по склона ги хвърляли зад гърба си, без да се обръщат. Когато камъните свършили, Девкалион и Пира се обърнали и видяли зад себе си много хора. Камъните, хвърлени от Девкалион, се превърнали в атлетични, стройни мъже, а хвърлените от Пира – в прекрасни жени.

Боговете издигнали Девкалион като съзвездие – Водолей. Оставили го на небето да напомня на хората за сина на Прометей, наследил любовта си към хората от него.

Със съзвездието Водолей е свързана и друга легенда

Според нея това е синът на троянския цар Лаомедонт – Ганимед. Той бил висок и строен, много красив младеж, когото трудно различавали от златокъдрия Аполон. Съзрял го Зевс от високия Олимп и изпратил своя орел да го вземе. Като тъмен облак се спуснала птицата, грабнала Ганимед и го понесла нагоре към светлите простори на Олимп.

Отвличането на Ганимед от Рубенс
Отвличането на Ганимед (1611) от Рубенс

“Виж промислителят Зевс, Ганимед
русокосия грабна,
за да блести с хубостта си сред
всички блажени безсмъртни
там. На Олимп – виночерпец в двора
на Зевс Гръмовержец.
Ето – със почит сега обграден е – за
чудо и приказ:
Черпи от златния нектар с
червеникав отблясък.”

Омирови химни, V, Химн към Афродита, 202-206

Зевс дарил Ганимед с безсмъртие и му възложил да поднася на боговете нектар и амброзия. Нектарът се леел като вода, затова съзвездието Водолей изобразява човек, който тича, носейки в ръцете си съд (делва) с изтичаща водна струя.

Ганимед Зевс Водолей
Ганимед налива нектар на Зевс – рисунка върху античен съд. By David Liam Moran (= User:One dead president) – Own work. Image renamed from Image:Ganymede serving Zeus.jpg, CC BY-SA 3.0, Link

Ганимед е един от най-популярните персонажи в античното изкуство

Особено разпространен е сюжетът “отвличането на Ганимед”. Можем да го видим в рисунки върху антични съдове, теракотени статуетки, релефи върху саркофази. В европейското изобразително изкуство митът е въплътен в много произведения. Сред тях са много известни бронзовият релеф на вратата Филарет на базиликата Свети Петър в Рим, рисунки на Микеланджело, картини на Кореджо, Рубенс, Рембранд, скулптори на Бенвенуто Челини, фрески на Тинторето, Анибале Карачи и много други.

Този зодиакален знак е символ на стихията, символизираща женското начало – Великата майка. Водата е първата форма на материята. Тя разтваря, премахва, очиства, възражда. Водолей са водите на сътворението на света и водите на неговото разрушение (потопът). Кръговратът на смъртта и прераждането. Символ на живота.


Вижте още символ на какво е Козирогът – рог на изобилието или символ на злото

Отговор