Фотоистория: Майстори на селфито

селфито
Майсторите на селфито - разпознавате ли хората на снимките?

Желанието да изследваме собствения си образ датира още от пещерния човек, минава през известните художници и фотографи на 20-и век и застига съвременните хора с телефон в джоба. Днес всеки е майстор на селфито. А всеки втори притежава селфи стик, за да прави общи снимки с приятели и да запечатва важни моменти от ежедневието си. И в това няма лошо. Стига да не се стига до крайности.

Някои рискуват живота си в опит да направят перфектния автопортрет, висящи от жици, мостове и покриви. А целта обикновено е събиране на повече лайкове в социалните мрежи.


Апогей на селфито днес


Селфи в открития космос. Снимка: NASA - http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-32/html/iss032e025258.html, Public Domain, Link
Аки Хошиде – селфи в открития космос.
Снимка: NASA – http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-32/html/iss032e025258.html, Public Domain, Link

Съвременното селфи е във възход през 2013 г. Тогава “селфи” става дума на годината според Оскфордския речник заради честата ѝ употреба в Интернет. В същата година е направено и “най-доброто селфи на всички времена” – японският астронавт Аки Хошиде се снима на фона на открития Космос.

През 2013 г. е заснето и определяното за “най-лошо селфи” – на фона на опит за самоубийство. Момиче си прави автопротрет с телефона, докато полицаи спасяват мъж, опитал да скочи от Бруклинския мост.

 Едно от най-известните съвременни селфита е от 2014 по време на церемонията по раздаване на Оскарите. Водещата Елън Дедженерис събра за селфи звезди като Мерил Стрийп, Брад Пит, Анджелина Джоли, Джулия Робъртс, Кевин Спейси и Дженифър Лорънс.
Едно от най-известните групови селфита.

2014 пък е годината на груповото селфи.  Официално е приета и думата “юси”, която означава “общ автопортрет”. Холивудски знаменитости си правят

най-известното юси

по време на раздаване на Оскарите. Дори папата участва в юси. А руският Спайдърмен Кирил Орешкин показва поредица опасни селфита от върха на небостъргачи.


Бащите на селфито


26241551_10213409023352926_1117011603_n
Робърт Корнелиус

Смята се, че баща на селфито е химикът и фотограф Робърт Корнелиус. Преди 179 години (1839 г.), когато самият той е на 30 г., стоял неподвижно повече от 10 минути, за да заснеме първия в света автопортрет.

Заснет е по метода на дагеротипията. С камера обскура проектирал светлината върху медна плоча с тънко сребърно покритие. След успеха му – в периода 1841 г. – 1843 г. Робърт отворил две от

първите фотостудиа в Америка

За бащи на груповото селфи пък се считат няколко симпатични възрастни господа, направили си снимка на покрива на студио Марсо на Пето авеню в Ню Йорк през декември 1920 г. Както се вижда, апаратът е доста тежък и се налага да го държат двама души.

Тези усмихнати мустакати джентълмени (които може да видите на снимката по-долу) работят във фотографското студио Byron Company, основано в Манхатън през 1892 г. Един от тях е създателят на студиото Джоузеф Байрън. То съществува и до днес, ръководено от наследниците на Джоузеф.

26652932_10213409023432928_512633462_o
Бащи на груповото селфи.

Други велики фотографи също заснемат интересни автопортрети. Пример е френският фотограф Феликс Надар със своето “кръгово селфи”, снимано докато се върти на стол през 1865. Поредицата от кадри позволяват днес да анимираме автопортрета му.


Селфито като наука за себепознанието


Желанието да изследваме собствения си образ всъщност датира още от пещерния човек, който драскал с въглен лика си, минава през художници като Рембранд, Ван Гог и Фрида Кало, за да застигне известните фотографи и съвременните хора с телефон в джоба.

946716_600
Фрида Кало

Автопортретът не е само суета и търсене на бърза еднодневна слава. Чрез него артистите си поставят философски въпроси, докато изследват лицата си с четка и бои или с фотоапарат и игра със светлината и сюжета. Искат да се опознаят, да съхранят своето мимолетно “аз” и епохата, в която живеят, да изразят значима идея, да провокират, да разсмеят или пък да отправят социално послание, да погледнат в себе си, каквито са и каквито биха искали да бъдат.

Фрида Кало казва:

“Рисувам себе си, защото съм човекът, когото познавам най-добре.”

А американският художник Ричард Шмид допълва: “В известен смисъл всяка творба е автопортрет на автора си, защото винаги разкрива много повече за него самия, отколкото за изобразявания обект”.

Стотици са вдъхновяващите

автопортрети на фотографи и артисти

Струва си да споменем американската фотографка Вивиан Майер. Слабо позната преди смъртта си през 2009 г., тя ни оставя наследство от над 150 хил. фотографии, много от които са автопортрети. Може да прочетете повече в книгата Vivian Maier, Self-Portraits

26648590_10213409023792937_757048329_n
Ричард Аведон и София Лорен, 1966 г.

Великият американски фотограф Ричард Аведон (1923-2004) също експериментира със селфито. Често се снима в компанията на известни личности зад кулисите, докато те не подозират за това.

Транссексуалната еврейка Клод Каон (1894-1954) пък изследва ролята на половете, като позира сама пред камерата си, търсейки своята идентичност и предизвиквайки стереотипите на своето време.


Вижте още… Невероятни цветни снимки от България през 1932 г.


Снимките, за които ви разказахме, както и селфита, направени от едни от най-известните личности на нашето време, може да разгледате подробно в галерията по-долу:

Вдъхновихме ли ви да погледнете на селфитата от друг ъгъл? Покажете. Или споделете любимото ви селфи на известна личност.

Отговор