Феликс Надар: Фотографът на звездите от 19-и век

Феликс Надар
Феликс Надар снима не само близките си приятели като Жул Верн, но и всички известни хора, живели във втората половина на 19-ти век.

Феликс Надар става легенда още приживе. Той е много повече от известен фотограф, пред когото застават всички знаменитости от втората половина на 19-ти век. Надар е талантлив журналист, писател, карикатурист и не на последно място – въздухоплавател. Човек, който обича приключенията и изкуството във всичките му форми и не се страхува да експериментира в нито една от тези две области.

Nadar,_Félix_-_Self-portrait
Феликс Надар обича приключенията.

Феликс Надар

всъщност е псевдоним, под който се подвизава парижанинът Гаспар-Феликс Турнашон. Преди да разкрие своята най-голяма страст – фотографията, роденият на 6 април 1820 г. французин се изявява активно като карикатурист. Първоначално рисува за парижкия вестник Le charivari, а само след година създава хумористичното списание Petit journal pour rire.

Захваща се с фотография едва през 1853 г., а пет години по-късно записва името си в историята на фотографията като първия човек, направил въздушни снимки. Това не е единственото постижение на Феликс Надар, който почти не загива при полет с балон с горещ въздух. Той е сред първите фотографи, които започват да използват изкуствено осветление. С близкия си приятел –

писателя Жул Верн

създават Дружество за насърчаване на въздушното движение. А Верн е толкова впечатлен от Надар, че го вкарва в един от романите си – От Земята до Луната, където името на Феликс Надар се явява анаграма на главния герой Макъл Ардан.


Вижте още… кой патентова идеята за първите дронове – гълъби с фотоапарати


Освен с Жул Верн фотографът се сприятелява и с повечето знаменитости на времето си. Нещо повече – той запечатва лицата им на своите портрети, които го превръщат в един от най-впечатляващите фотографи-портретисти на 19-ти век и майстор на визуалната биография. През 1870 г.

архивът на Надар

съдържа кадри с почти всички популярни писатели, художници, музиканти, танцьори, актьори и певци по онова време. Кои са част от звездите, заставали пред камерата на французина, вижте в галерията по-долу:

Отговор