Мистериозната Вивиан Майер

0

“Finding Vivian Maier”, един от най-силните претенденти за “Оскар” за най-добър документален филм тази година, разказва невероятната история на Вивиан Майер – мистериозна американска фотографка, за чието съществуване светът дори не предполага и която се превръща в сензация за една нощ.

john-maloof
Джон Малууф

Всичко започва през 2007 г., когато Джон Малууф, 29-годишен брокер на недвижими имоти от Чикаго се отбива до местна заложна къща, търсейки фотографии за книгата, която пише. Вниманието на Малууф е привлечено от няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени негативи от 50-те и 60-те години на XX век, които той купува за 400 долара. Малууф оставя кашоните в килера си, и когато няколко месеца по-късно проверява съдържанието им, е изумен. Пред очите му се разкриват стотици кадри от живота в Чикаго и Ню Йорк през 50-те. Малууф разбира и името на автора на невероятните фотографии – Вивиан Майер.

maxresdefault
Част от негативите на Вивиан Майер.

Вивиан Майер е родена през 1926 г. в Ню Йорк, но израства във Франция. Майка й е французойка,а баща й австриец. През 50-те години Майер се завръща в Ню Йорк и накрая се установява в Чикаго, където работи като детегледачка повече от четири десетилития. В свободното си време обикаля Ню Йорк или Чикаго и пътува по света с апарата си Rolleiflex. Майер не само пази в тайна фотографиите си, но самата тя не е виждала една голяма част от тях, умишлено избирайки да ги остави непроявени.

VM1958Z06868-12-MC
Вивиан Майер през 50-те.

Вивиан Майер умира през 2009 г. в старчески дом, но интересът към работата й в следващите години не стихва. След успешни изложби в Чикаго и Лондон, статии за нея излизат в The New York Times, The Independent, The Guardian, Time, The Wall Street Journal и други големи издания. Тя е обявена за “един от най-великите американски фотографи” и името й попада в компанията на гении като Робърт Франк, Уокър Еванс, Анри Картие-Бресон и Андре Кертеш.

Тазгодишните Оскар-и ще бъдат раздадени след броени дни, на 22-и февруари. Тогава ще разберем дали “Finding Vivian Maier” ще спечели статуетката за най-добър документален филм. А докато чакаме това да се случи, ви предлагаме да видите част от страхотните фотографии на Вивиан Майер в галерията.

Отговор