Българинът, създавал една от дизайн иконите на Австралия

Столът Volkschair може да бъде открит в много колекции и каталози дори днес

0
столът на Дуков - една от иконите на австралийския дизайн
Георги Дуков и неговия Volkschair през 1957 г.

“Столът е много труден за проектиране обект. Небостъргачът е малко по-лесен. Затова столът чипъндейл е толкова известен днес.” Тези думи принадлежат на известния немски архитект Лудвиг Мис ван дер Рое. Столовете чипъндейл наистина са една от иконите на мебелния дизайн, но в повечето случаи те остават отвъд финансовите възможности на мнозина, желаещи да ги притежават.

През 1955 г. един български емигрант в Австралия създава стол, който става почти толкова известен, колкото и класическия чипъндейл. С една-единствена разлика – той е на съвсем достъпна цена.

Това е Георги (Джордж) Дуков

с неговия “народен стол” Volkschair. Дуков е роден през 1917 г. Българинът овладява тънкостите на мебелния дизайн в София. След това емигрира в Унгария, където остава да работи в периода 1936-1945 г. По-късно се мести в Белгия, а накрая, през 1951 г., се установява в Австралия със съпругата си – унгарска химичка, с която се запознава в Германия.

Дуков работи в продължение на четири години като ватман в Бризбейн преди да отвори малка компания за производство на столове. През 1956 г. българинът мести Doukoff and Co, която по онова време има деветима служители, в нов офис. Именно там започва проектирането на серия столове за домакинството. Дуков си поставя задачата да създаде ултимативния стол и от тази негова амбиция се ражда Volkschair.

george-doukoff-volks-chairs-pair
Volkschair на Георги Дуков – една от дизайн иконите на Австралия.

“Столът трябваше да е удобен и да може да се използва в училища, болници, в градския транспорт, както и вкъщи… Цената също така трябваше да е достъпна”

–  казва Дуков в интервю пред в. The Cumberland Argus през 1958 г. Така след дузина експерименти е създаден Volkschair.

Една от дизайн иконите на Австралия

Столът, който проектира българина, става известен и като Health line chair. Подобно на известния австралийски дизайнер Грант Федърстън, осъзнал връзката между комфорта и формата на човешкото тяло, когато проектира серията мека мебел Contour, Дуков създава стол, намаляващ стреса и напрежението в онези, които го използват.

20140407-072316
Серията мека мебел Contour на Грант Федърстън.

Volkschair на Дуков се състои от едно цяло парче шперплат, което е едновременно седалка и облегалка, закрепено за дървена рамка. Предимство на стола е, че частта от шперплат може да бъде лесно демонтирана, ако трябва да бъде почистена или претапицирана.

Според статия, публикувана във в. The Cumberland Argus през 1958 г., компанията Doukoff and Co произвежда по 100 стола Volkschair седмично. По онова време фирмата на Дуков планира да пусне продукта си в масово производство за нуждите на училищата и болниците.

Властите на щата Куинсленд

също се изказват положително за стола и неговите качества. Не без значение за популярността на Volkschair е и неговата цена – версията с дървени крака струва 4 английски паунда, а тази с метални – 7 паунда.

Днес създаденият от Георги Дуков Volkschair е една от иконите на австралийския продуктов дизайн след Втората световна война и може да бъде открит в много колекции и каталози.


Вижте още… на какво се дължи успехът на мебелната компания ИКЕА

Отговор