От пицар в София до майстор-готвач в Лас Вегас

В свободното си време талантливият българин Антонио Трифонов работи като личен готвач и крои планове за еко селце в България

Антонио Трифонов е майстор-готвач в Лас Вегас
Антонио Трифонов в момента е майстор-готвач в Лас Вегас.

Историята на 27-годишния майстор-готвач Антонио Трифонов е завладяваща и мотивираща. Той е пример за това как един млад човек не се спира пред нищо, за да сбъдне своята най-голяма мечта. Без гръб и финансова подкрепа, Антонио успява да се наложи като готвач от висока класа, достоен да работи с най-добрите в този бранш не къде да е, а в града на шоубизнеса – Лас Вегас.

Пътят от пицар до майстор-готвач

на Антонио е труден и дълъг. Сблъсква се с немалко препятствия и предизвикателства, но това не го обезкуражава, а дори напротив – мотивира го да се докаже.

Антонио Трифонов е майстор-готвач в Лас Вегас
Антонио Трифонов

Софиянецът се запалва по готвенето още от съвсем ранна детска възраст, повлиян от двете си баби, които са готвачки.

“Винаги съм се възхищавал на моите две баби, които са уникални кулинари. Едната ми баба беше по традиционния стил и си спазваше рецептите. Другата пък беше нейна пълна противоположност. Тя обичаше да експериментира. На нея не ú трябваха рецепти и взаимстваше от различни места с цел да създаде нещо ново. Мога да кажа, че те са били моите първи ментори. И двете ми баби са работили за кратко като готвачки, но аз съм първият професионален готвач в семейството”

– разказва професионалният майстор-готвач.

Антонио Трифонов е майстор-готвач в Лас Вегас
“Обичам всеки път да готвя нови неща. Обичам да чистя риба и да приготвям нестандартни ястия с риба. Едно от тях е изчистена риба, овкусява с билки и подправки, която се завива и изпича в многолистно тесто. Върху тестото се рисува рибата и когато се изпече, изглежда като истинска златна риба”, разказва ентусиазирано талантливият готвач.

Антонио е едва 17-годишен, когато тайно от семейството си прави първи опит да отвори собствена пицария. Начинанието му се оказва неуспешно. Въпреки несполуката, той продължава да прави пици в различни ресторанти в София и да се усъвършенства като готвач. Работи в няколко италиански ресторанта и от всеки главен готвач научава по нещо ново.

Първият и много важен период в кариерата му

е работата в един от най-реномираните ресторанти в София – Марсилия. Там бъдещият майстор-готвач усвоява тънкостите на фюжън кухнята и се научава да приготвя ястия, добавяйки нетрадиционни аромати и смесвайки различни храни. Това е мястото, където младият Антонио за първи път попада в екип от професионални готвачи, които работят съвместно за усъвършенстване на тази сравнително нова за това време в България концепция за приготвяне на ястия.

“В ресторант Марсилия се научих на най-много неща. Първо започнах да уча студената кухня, да правя суши, а после преминах към топлата кухня. Идеята ми беше да науча всичко за готвенето. В момента, в който научавах всичко възможно от едно място, се местех на ново”

Антонио Трифонов е майстор-готвач в Лас Вегас
Това, скъпи читатели, е една от рецептите на Антонио за таратор.

– разказва 27-годишният готвач. За него кулинарията е голям занаят. Антонио споделя, че навсякъде, където е работил, главните готвачи са пазили

рецептите и идеите си в тайна

“Работил съм с главен готвач, който готви и след това изхвърля рецептата си в кошчето, за да не може никой да я види. Но от опит зная, че най-лесно се краде техниката на приготвяне, ако успееш да я видиш и да осъзнаеш кое е същественото”, допълва българинът и се връща назад в спомените си, когато самият той тайничко си водел записки. И досега пази цялата торба с рецепти, които е събирал през годините.

“Аз също пазя в тайна мои рецепти, но ако видя, че даден човек заслужава доверие и иска да се развива, ще му разкрия тайните си”

казва талантливият кулинар.

риба
Едно от изкушенията, приготвени от младия майстор-готвач.

След работата си в ресторант Марсилия, той прави втори опит за собствен бизнес – отваря италиански ресторант, в който се включва и сестра му. За съжаление, и този опит за собствен ресторант в България се оказва неуспешен. Това принуждава амбициозния готвач да стегне куфарите за Америка и да потърси късмета си в чужбина.

Антонио пристига в САЩ със студентска бригада. Изпратен е на работа в Аляска, където работи като готвач. В продължение на четири години е

на кръстопът между Америка и България

Когато е в България, работи като готвач в един от най-луксозните арт хотели на столицата, а в Америка става помощник-главен готвач във втория по големина хотел в Аляска. Възможностите, които получава в Америка, окуражават младия българин да остане там.

Антонио Трифонов
Антонио в Аляска

“Исках да да видя какъв е животът в чужбина, защото всеки има различно мнение и всеки по различен начин приема чуждите страни. Като всеки млад човек исках да експериментирам и да си пробвам късмета извън родината”, споделя основната причина да остане в Америка Антонио.

Животът в Аляска

се оказва доста скучен и монотонен. Антонио има нужда от нови хоризонти, мечтае да се развива в по-динамична среда. Така се решава на друга смела стъпка и избира да си пробва късмета в Лас Вегас, където всички именити готвачи отварят собствени ресторанти. Започва да се рови в сайтове за работа и съвсем случайно попада на френския гурме ресторант Eatt, който го впечатлява с интересните си ястия и начина, по който са представени на уебсайта.

“Много идейно представено меню. Веднага си личи, че не са направени от случаен готвач”, споделя Антонио. Силно впечатлен от този ресторант, българинът решава да отиде на място и да говори с главния готвач. За негов късмет, получава възможност да се яви на интервю за работа. Френският главен готвач е силно очарован от резюмето на младия ни сънародник и веднага му предлага така желаната работа. Антонио още си спомня думите му:

торта
Антонио с една от тортите си. Още ястия, приготвени от него, може да видите в галерията по-долу.

“Ако ти кажа да дойдеш утре в 8 часа сутринта, ще дойдеш ли?”

Талантливият българин започва работа още на следващия ден. За него обаче не е никак лесно да се докаже пред французите, които са работили само за най-първокласните ресторанти със звезди Мишлен. Това е

най-голямото предизвикателство за младия майстор-готвач

Френските готвачи имат високи изисквания и очаквания. Всичко трябва да е приготвено много бързо и също толкова прецизно. Антонио преминава през много изпитания и тестове, за да докаже, че е достоен да е част от техния екип.

“Спрях да търся одобрението им и започнах да им показвам, че имам самочувствие и мога да се справя”

– разкрива тайната на успеха си българинът.

В кухнята.
В кухнята. Снимки: Личен архив

Във всяка работа има напрежение, но изглежда, че в ресторантите то е още по-голямо.

“В кухнята винаги има надпревара между готвачите. Съревнованието ескалира до крайности, когато готвачите помежду си започват да си правят мръсни номера, за да се злепоставят един пред друг. Самият аз винаги съм бил против тези неща и не обичам интригите, но истината е, че трябва да свикваш с това”, разказва амбициозният майстор-готвач.

Трудностите обаче не могат да прекършат всеотдайния професионалист, който живее за работата си и е

готов на всичко, за да се докаже

Талантът и желанието за развитие на Антонио не спират дотук. Освен че работи в един от най-реномираните френски ресторанти на Лас Вегас, той се захваща и с ново интригуващо начинание – личен готвач. Когато не е във френския ресторант, той готви за хора, които организират частни партита. Тази услуга всъщност е доста популярна в Америка и много богати хора се възползват от възможността да наемат личен готвач – за постоянно или по конкретен повод.


Вижте още… какво има в хладилниците на най-известните готвачи


Антонио Трифонов
Антонио мечтае някой ден да отвори ресторант в България.

Съвсем скоро Антонио възнамерява да направи готварски сайт с измислени от него рецепти, където ще показва различни техники на готвене. Но мечтите му са големи, а част от тях са свързани с родината. Въпреки че има успешна кариера в страната на неограничените възможности, българинът мечтае един ден да се върне в страната ни и да направи курортно еко селце, с бар-ресторант и малък хотел.

“Искам да комбинирам хубавата ни природа с вкусна храна и домашен уют”

– споделя идеята, която зрее у него от толкова години, Антонио.

За тайната на успеха, за развитието и силата на духа и характера на този талантлив български готвач, може да се пише още много. Аз и целият екип на Lifebites.bg пожелаваме на Антонио Трифонов попътен вятър и сбъднати мечти. Снимки на ястията, приготвени от него, може да разгледате в галерията по-долу:

Тайни и рецепти

“За да станеш добър готвач, трябва да си много дисциплиниран и да имаш рутина. Да спазваш техниките на готвене, да опитваш нови неща.”, обяснява Антонио и допълва:

“Експериментите са ми в кръвта, но когато не ми се получат нещата съм доста разочарован. Опитвам се да балансирам вкусовете, особено когато готвя ястие с три или четири различни вкуса. Когато например готвя патешко магре, се опитвам да направя соса по-сладък и за тази цел добавям сладки ябълки, но за да придадат акцент на ястието, слагам глазирана целина, която пък е по-кисела. Накрая добавям и бекон, за да се комбинират различните вкусове и да бъдат балансирани.”

Отговор