Дан Колов в скандал с уредени схватки

През 1929 г. българинът се бори срещу световния шампион Гас Зоненбърг, използвайки най-малко четири фалшиви имена, за което е суспендиран от Илинойската спортна асоциация

0
Дан Колов в хватката
Дан Колов в хватката "ножици" на Джо Стечър. Снимката е от мач, състоял се през 1923 г., който Колов загубва и е публикувана на първа страница на в. Лос Анджелис Таймс на 10 юни, 1925 г. по повод предстоящия мач на Колов е Стечър.

Дан Колов е смятан от мнозина за вероятно най-големия български борец на всички времена. Роден през 1892 г. в севлиевското село Сенник като Дончо Колев Данев, българинът заминава за Америка през 1909 г. и само няколко години по-късно, през 1914 г., дебютира в професионалната борба.

Дан Колов е безспорна легенда и в България името му се произнася с гордост и благоговение. Но както в живота на повечето хора, така и в този на прословутия борец има тъмни страни, които хвърлят сянка върху иначе забележителната му кариера.

През 1929 г. името на Дан Колов е замесено в скандал

Установено е, че българинът е използвал поне четири фалшиви имена в серия от подставени мачове срещу световния шампион по свободна борба в тежка категория Гас Зоненбърг. След като спечелва световната титла, Зоненбърг участва в мачове с 58 различни противници. Както се оказва обаче, доста от мачовете са уредени. А ако не са, са срещу неравностойни съперници. Така че победата на шампиона да е гарантирана.

Един от борците, които излизат на ринга срещу Зоненбърг в тези мачове, е нашият сънародник Дан Колов. Благодарение на тези победи Гас Зоненбърг запазва шампионската си титла в продължение на почти две години.

Дан Колов
Дан Колов (вдясно) срещу полския борец Франк Бронович в София през 1936 г. Срещата завършва с победа на Колов.

Абсолютно неизвестният у нас скандал, в който е замесено името на легендарния български спортист, тече в продължение на месеци на страниците на американската преса през 1929-1930 г. За него обаче се говори години, дори десетилетия, по-късно.

Скандалът започва след разследване на вестник Бостън Хералд. На 11 юни 1929 г. изданието публикува на цяла страница плакатите на уредените мачове на Гас Зоненбърг, в част от които участва и Дан Колов. Вестникът установява, че в схватките си със световния шампион

българинът е използвал най-малко пет различни имена

сред които и своето собствено. Според официалната информация по това време Колов има регистрирани 72 загуби и поне 20 мача завършили без победител в официални срещи. Част от тези загуби са именно срещу Гас Зоненбърг.

Гас Зоненбърг
Гас Зоненбърг е световен шампион по борба тежка категория в продължение на почти две години.

След разследването на вестник Бостън Хералд Илинойската атлетична комисия се самосезира и на 27 юни 1929 г. суспендира Дан Колов за срок от една година. Председателят на комисията Пол Прен провежда свое собствено разследване. В него той установява, че от 19 март 1929 г., в продължение на три седмици, Колов се изправя срещу Зоненбърг

шест пъти в различни градове

В пет от мачовете използва фалшиви имена. Българинът губи всичките мачове. Имената, които Колов използва, са Дейв Шанън (в Грейнсбъро, Северна Каролина и Милуоки, Уисконсин), Дан Колман (в Грифит, Джорджия), Дейв Петроф (в Хънтингтън, Западна Вирджиния), Фред Гоч (в Саут Бенд, Индиана) и, разбира се, Дан Колов (в Уорчестър, Масачузетс).

Самият Зоненбърг твърди, че е знаел, че се бори с един и същи човек. Но казва, че не е бил наясно, че организаторите са промотирали мачовете, използвайки различни имена за Колов. Което звучи, меко казано, невероятно.

Дан Колов
Статия във в. Лос Анджелис Таймс от 28 юни, 1929 г., която съобщава за суспендирането на българския борец заради “измамни тактики”.

В края на юли, месец след като е суспендиран, Дан Колов обжалва решението на комисията и подава молба да даде обяснение по случая. Илинойската атлетична комисия отхвърля искането му.

Скандалът със Зоненбърг и Колов

всява смут в средите на американската борба. Редица авторитетни издания обобщават, че:

“Борбата днес не е нищо повече от машина за пари, в която уредените срещи са обичайна практика.”

“Днес рядко някой важен мач е истинско съревнование”, пише Лос Анджелис Таймс през 1929 г. Според вестника “борбата се е превърнала в рекет, в сравнение с който мексиканските надбягвания с коне и състезанията с хрътки в Цицеро, Илинойс, изглеждат като аматьорски занимания”.

Членска карта на Дан Колов
Членска карта, издадена от Американската атлетична комисия на Колов в началото на 30-те.

“Колов е първокласен борец. Всъщност, в момента той е сред топ 10 на най-добрите борци в света”

Това пише през 1934 г. вестник Хонолулу Стар Бюлетин в статия по повод посещението на българския борец на Хаваите. “Повечето специалисти са на мнение, че той е можел да изхвърли Зоненбърг от ринга, когато пожелае през 1929 г.”, допълва изданието.

Дан Колов
Дан Колов през 1935 г., две години преди приключването на кариерата му.

Гас Зоненбърг успява да задържи световната титла по борба тежка категория в продължение на почти две години до 10 декември 1930 г. Губи я от Ед Дон Джорд в мач, състоял се в Лос Анджелис.

След като приключва кариерата си през 1937 г., Дан Колов се завръща в родното си село Сенник. Там през 1940 г. умира от туберколоза. По ирония са съдбата това става 3 години преди откриването на стрептомицина и 8 г. преди приложението му в лечението на туберкулозата.


Вижте още… цялата история на Дан Колов – борецът с голямо сърце

Отговор