Американец снима уникални влакове в България

0
влакове в България
Един от заснетите от Абрамс влакове в България.

Фотограф, писател и адвокат. Така определя себе си американецът Айвън Абрамс, заснел някои от най-интересните снимки на исторически влакове в България и в света, които някога сме виждали.

Гигантски вълни дим, които излизат от комините на парните локомотиви и силно дрънчене на парни двигатели. Подобни визуални и слухови асоциации будят фотографиите на Абрамс, който има подчертана страст към пътуване в търсене на стари влакове.

4750694207_37b960458a_o
Айвън Абрамс

Айвън Абрамс е от Тъсън, Аризона. Когато обаче не снима влакове, той работи като адвокат по различни международни проекти. През годините професията му го отвежда в

най-различни кътчета на света

сред които и България. В страната ни американецът дори живее за кратко през 2006 г.

“Влакове, кораби, хора и самолети, природа и пейзажи са любимите ми обекти за снимки. Снимах в продължение на години на лента, но бях спечелен от простото и евтино удоволствие от дигиталната фотография. Просто ми се иска да бях по-добър с нея!”, казва Абрамс.

19201865562_6fd70ba773_o
Т. нар. табаклок – локомотив, произведен от фабриката SLM Winterthur в Швейцария през 1935г.

Някои от локомотивите, които Абрамс е заснел, са наистина уникални. Като например теснорелсовият парен локомотив, произведен през 1949 г., който се движи по маршрута Септември-Разлог-Банско-Добринище. Или т. нар. табаклок – произведен от локомотивната фабрика SLM Winterthur в Швейцария през 1935 г.

Днес той е експонат от Музейната колекция Железопътно наследство на Холдинг БДЖ ЕАД. Възстановен е в Локомотивно депо София през 1988 г. и се използва за атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участия във филмови продукции.

Вижте някои от най-интересните снимки на стари влакове в България, заснети от Айвън Абрамс в галерията по-долу. Можете ли да разпознаете местата, на които са направени фотографиите?

Още по темата… Когато България разменяше тютюн срещу локомотиви

Отговор