За първи път: Изложба на Робер Доано в София

Доано в София
30 избрани фотографии на Робер Доано ще бъдат представени за първи път в София в рамките на Фотофабрика 2017.

Определят Робер Доано като поета на градската фотография. И не е нужно да ви казваме, че има защо. Снимките му са шедьоври, запечатали не само лицата, но и духа на времето си. Но интересната подробност в този текст е, че всеки от вас ще може да види с очите си

работата на легендарния Доано

по време на първата изложба с негови фотографии, организирана в България в рамките на Фотофабрика 2017. Ескпозицията ще бъде открита на 15 май в Музея на София (Регионален исторически музей – София) и ще може да бъде разглеждана до 15 юни. Организаторите на събитието са подбрали 30 от най-известните снимки на Робер Доано, заснети в периода 1945 – 1978 г.

Най-популярната творба на един от пионерите на фотожурналистиката безспорно е придобилата световна слава Целувка пред кметството. На нея Доано е уловил двойка, която се целува по забързаните улици на Париж. Кадър, тиражиран от десетилетия в публикации, картички и рекламни материали, който е публикуван за първи път на 12 юни 1950 г. в култовото списание Life. Снимка, превърнала се в символ на любовта и младостта!

Доано
Легендарната “Целувка”, заради която Доано си навлича куп главоболия.

Историята ú е повече от любопитна. През 1988 г., точно 38 г. след отпечатването ú, светът на фотографията е разтърсен от скандал. Семейна двойка завежда дело и паричен иск срещу Робер Доано с претенция, че кадърът е тяхна снимка, направена без изричното им позволение.

Френският фотограф печели делото

но разкрива една добре пазена тайна. Доано признава, че великолепният кадър е режисиран. Адвокатите на французина призовават в съдебната зала двамата начинаещи актьори от фотографията, които потвърждават версията на нейния автор.

През 1950 г. актрисата от снимката на Доано получава специален подарък от него – оригинален принт на изображението с подпис и печат от големия фотограф в знак на благодарност. През април 2005 г. тя продава снимката на аукцион за 155 хил. евро на анонимен швейцарски колекционер.


Вижте още… какво да очаквате в рамките на тазгодишната Фотофабрика

Отговор