Вижте каква е храната на българите по света за седмица

3
храната на българите по света
Каква е храната на българите по света?

Питали ли сте се някога каква е храната на българите по света? Как сънародниците ни променят хранителните си навици, какво ново добавят към традиционното си меню или какво никога не биха изключили от него? Lifebites.bg реши да зададе тези въпроси на българи, живеещи на различни места по света и да надникне в хладилниците им, заредени с продукти за седмица.

Вдъхнови ни проектът на фотографа Питър Менцел и писателката Фейт Д’Алуизио, за който ви разказахме преди време. Двамата документират храната на хора от различни нации. Провокираха ни и дискусии с приятели за това как е възможно даден продукт в една и съща търговска верига

collage 1
Какви са приликите и какви са разликите в храната на българите по света – вижте подробно на следващите страници.

да се продава по-скъпо в България, отколкото в Англия или Испания

например. Или как в град като Виена плащаш по-малко за по-качествени хранителни стоки, отколкото в София (като вкусно сирене и био яйца). Затова разширихме кръга на разпитваните и сглобихме цветен пъзел от историите на наши сънародници по цялото земно кълбо.

Както ще видите от снимките и разказите на следващите страници,

храната на българите по света

е много сходна – независимо от географската ширина, която обитават. И това е съвсем обяснимо. Защото храненето не е толкова функция на страната, колкото на културата, от която произхожда главният готвач в семейството. На неговите навици, на вкусовете, с които е закърмен, на любопитството му към новото и различното. Колко и каква храна се купува зависи и от това дали всички възрастни членове на българските семейства работят, дали имат деца и дали те посещават и се хранят в училище/детска градина.

collage 4
Българинът сервира плодове и зеленчуци на масата си, където и да се намира по света.

Разбира се, няма как да не забележите и разликите в начина на хранене и храната на българите, които определено се дължат на мястото, където живеят те.

Материалът е разделен на страници – по една за всяко семейство, което се съгласи да ни съдейства в този уникален проект. Той няма претенции за изчерпателност, тъй като всеки случай е частен, а не представителен за посочената държава. Изводите оставяме на вас – нашите читатели.

Къде е най-скъпо, къде – най-евтино?

В кои държави зеленчуците и плодовете са вкусни и в кои – не? Къде био продуктите са на достъпни цени и къде на не толкова? На следващите страници ще видите нашите примери от Швеция, Испания, Германия, Австралия, САЩ, Швейцария, Канада, МалтаНова Зеландия, Англия и… от столицата на България – София, където хората също променят хранителните си навици през последните години.

Lifebites.bg благодари на всички, които намериха време да се включат в експеримента ни, въпреки лудите си работни графици и 100-те ежедневни задачи за вършене!

За да се ориентирате в приликите и разликите на пръв поглед, както и за да разберете колко средно харчи едно нашенско семейство, обобщихме данните за храната на българите в различни държави в таблицата по-долу:
ДържаваСемействоСтойност на покупките за 1 седмица, пресметната в лева
БЪЛГАРИЯ2 възрастни и 1 дете250 лева
Англия2 възрастни и 2 деца 185 – 280 лева
Швеция2 възрастни и 2 деца300 лева
Испания2 възрастни и 2 деца150-160 лева
Германия2 възрастни и 2 деца200 лева
Австралия2 възрастни и 3 деца360 лева
САЩ2 възрастни и 1 дете400 лева
Швейцария2 възрастни и 2 деца450 лева
Канада2 възрастни и 2 деца260 лева
Малта2 възрастни330 лева
Нова Зеландия2 възрастни и 1 дете190-200 лева

Вижте на следващата страница каква е храната на българите, с които се свързахме в Швеция

3 КОМЕНТАРА

  1. Вие сериозно ли? Че аз като гледам снимките, на нас тази храна ще ни стигне за поне 2 седмици!!! И 250 лева в България???? Че на мен бюджетът ми е 100 лева/седмица, което включва храна за 2-ма възрастни, 2 кучета и 6 котки. Това за зимата, лятото е даже по-малко, защото живея на село и не купувам плодове и заленчуци. Това при условие, че салами не ядем, купуват се само продукти по БДС, прясно месо, готви се само у дома, хляб сами си правим, дори в това се включват и капсули за кафе! Сладко не купуваме – правим си сами шоколад от био продукти, но дори и това е около 6-7 лева/месец, което е около 100 грама! Едно ядене за 2-мата ни излиза около 4 лева, закуската – около 2 лева, това са около 70 – 80 – 90 лева!! Това при условие, че не изхвърляме храна – НИКАКВА!!! За 250 лева ще станем шопари! А тая жена приказва как изключили това и онова от менюто, ама ядат 300 грама шоколад Милка, бъкан с палмово масло, виждам и прподукти с бяла захар, бели спагети и прочее…. аре малко по-сериозно, и ние сме пътували по света и сме живели из Европата – в България, при равни условия, сходни продукти, сходен начин на хранене един човек яде в пъти по-евтино, отколкото някъде другаде в Европа!

    • Елена, благодарим Ви за коментара! Всеки от включилите се в “експеримента” ни е споделил своя личен опит. Не вярваме някой от тях да има нужда или полза да лъже. Всяко от 11-те семейства е участвало напълно доброволно. Идеята ни беше да надникнем в менютата и хладилниците на възможно повече българи – като в никакъв случай и никъде не твърдим, че публикуваните случаи са представителни за мястото, на което живеят хората от снимките. Ценим всяко допълнително мнение – като Вашето, защото то допълва картината. Поздрави, Вероника Лазарова

  2. Статията е информираща и интересна. Чудесна идея! Беше ми приятно да видя как начинът на живот в различни общества и на различни континенти, влияе на диетата. Благодаря ви.

Отговор