Бистра, която майстори чудеса върху торти

1
Бистра Дийн
Бистра Дийн, която твори чудеса върху торти.

Една слънчево усмихната българка, която живее в Австралия, твори невероятни красоти. От ръцете ѝ излизат същински шедьоври, които са и безкрайно вкусни при това. Защото са сладки, пресни и красиви… торти. Днес ви срещаме с Бистра Дийн, известна надлъж и нашир като The Cake Lady (Дамата с тортите – бел. ред.).

Вече се запознахте с Бистра в експеримента, който направихме за това какво и на каква цена пазаруват българите по света. Тя е мама на 17-годишната Сиси, 8-годишния Ксандър и 4-годишния Лукас. Омъжена е за новозеландец, а това логично я отвежда в другия край на света – в Австралия. Там именно започва да твори сладките си чудеса. Които са толкова красиви, че мнозина не само не искат да изядат (за украсата върху тортите говорим), а дори си ги пазят за спомен с години.

Бистра Дийн
Бистра с един от шедьоврите си.

Сега, специално за Lifebites.bg, Бистра ще повдигне завесата и ще ни вкара в кухнята си. Там, където се изпичат, подготвят и украсяват най-сладките вълшебства. И ще ни разкаже трудно ли е, колко време отнема изработката да една красива торта, как я е променила тази работа.

Разкажи ни първо с няколко думи за себе си.

Казвам се Бистра. Родена съм в града на люляците Ловеч. Сигурно по-красиво място от него няма. Там се роди красотата за мен. Тичах по поляните на моето детство, берях теменуги, маргарити, късах ягоди и малини от градината на баба и преследвах малките котенца които се криеха в плевнята от нахалния нашественик.

Ако се чудите какво общо има това с тортите, ще ви кажа. Красотата се вижда най-добре, когато погледнеш през дупчицата на пролетно листо към слънцето, докато лежиш на зелената трева.

Красотата се вдишва и се събира в сърцето цял живот…

Благодарна съм на моята баба, която напълни сърцето ми с красота и ми даде най-магичното детство. Сестра ми и до ден днешен си спомня как съм правила най-хубавите розички от пластелин в детската градина. Сигурно там някъде, някога красотата е започнала да изтича от пръстите ми. След това ми се случи животът – семейство, 3 деца. Завърших дизайн във Варна. Работех като интериорен дизайнер и след това емигрирахме в Австралия.

торти Бистра Дийн
Първата торта за първия рожден ден на малкия Лукас.

Отдаваш се на тортите в далечна Австралия. Как ти дойде идеята да тръгнеш да правиш нещо подобно?

В Австралия се роди най-малкият ми син. Когато стана на 1 годинка започнах да търся най-красивата бебешка торта. Ми няма… едни грозновати, недоизпипани, а колко скъпи…

По това време намерих блога на една българка с вълшебни ръце, в чиято работа се влюбих, но тя работи в България. Буболинката, една прекрасна и ужасно талантлива дама – тя ме запали с тази любов към тортите. И реших да се пробвам.

Трудно ли се правят подобни тортени шедьоври?

Когато не си правил торти никога, драмата е голяма

Дори да намериш подходяща рецепта за блат и крем, а след това и самата технология за измазване с маслен крем и после покриване с фондан. Добре, че не знаех с какво се захващам, иначе сигурно нямаше и да опитам.

Първата ми торта беше с една маймунка, която яде банани. Получи се прилично и последваха още опити. Оказа се че ще ми трябват инструменти – какви ли не. И това се оказа бездънно море. За всяко нещо има специален инструмент. В следващите 2 години интензивно пазарувах всякакви инструменти, докато усетих че нещата са вече под някакъв контрол и мога да работя, без да усещам липсата на основни неща.

торти Бистра Дийн
И това е торта, при това много вкусна.

Междувременно стотици часове прекарах в YouTube, учейки се как се прави това и онова.

Проби, грешки, хвърляй в кофата

следващ опит и т.н. Сега след 4 години работа вече имам чудесни, отработени рецепти и клиенти, които се връщат всяка година.

Какви желания имат клиентите ти към тортите, които им приготвяш?

Имам клиенти които искат безглутенови торти, без яйца или някакви други алергенни съставки. Опитвам се да намеря хубава рецепта за всеки. За мен е много важно не само тортата да е красива отвън, но и да е много вкусна.

Колко време ти отнема изработката на един тортен шедьовър и как точно се прави?

Обикновено ми отнема около 4 дни да направя една торта. Зависи от размера, разбира се. Първо подготвям декорацията, която трябва хубаво да изсъхне, докато правя тортата. Дали ще са цветя от гъмпейст или фигурка за детска торта – всичко трябва да е готово предварително. Това е важно, за да знам на какъв размер торта ще се побере, колко голяма подложка е необходима, какви цветове ще са най-подходящи за тортата, за да седи добре на нея декорацията.

След това печене, кремове, сироп и сглобяване. Оставям тортата да стегне и на следващия ден започвам измазването или с маслен крем, или с шоколадов ганаш. Чак след това идва

най-приятната част – декорирането

Никога не бих дала на клиент торта, която аз не харесвам. Почти без изключение клиентите ми казват че това е най-вкусната торта, която са яли.

торти Бистра Дийн
Торта за малко момиченце.

Какви отзиви получаваш най-често за работата си?

Обожавам, когато клиентите се връщат с отзиви и ми разказват как гостите били впечатлени от визията и от вкуса. Имала съм случаи, когато майки идват да си вземат тортата и скачат от радост в кухнята ми, прегръщат ме, плачат, мен ме разплакват. Цялата работа е едно много емоционално приключение, всеки път.

По какъв начин те промени това сладко-красиво занимание?

Откакто правя цветя от захар, не мога да подмина цъфнало дръвче, без да го снимам. Или крайпътно цвете – спирам колата и снимам. Вече с други очи гледам на света около мен – в детайл, с друг вид възхищение. Когато осъзнаеш колко малки, прелестни детайли се съчетават в едно миниатюрно цветче, не можеш да не възкликнеш в сърцето си колко

внимание, мисъл и любов

е вложил Творецът в него. Светът става микро красив някак, по-дълбоко и по-възхитително прекрасен. Не можеш да създаваш красота и да докосваш хората, ако не отвориш собственото си сърце за красотата. Ако не осъзнаваш, че всеки човек е специален и да се опиташ с изкуството си да му помогнеш да се почувства такъв. Всеки, който поръчва торта от мен, иска да зарадва някого, да го накара да почуства колко специален е този човек – дете, майка, съпруг. Това чувство е безценно и съм благословена, че мога да им го дам.

торти Бистра Дийн
Бистра казва, че сватбените торти, са сред най-любимите ѝ.

Има ли разлика във вкусовите предпочитания на българите и австралийците?

Тук в Австралия тортите са обикновено блат, конфитюр или маслен крем и отгоре блат. Ако питаш някой местен, ще ти каже вероятно, че не е голям фен на тортите. Те са сухи и безвкусни и досега не ми се е случвало да ме почерпят с торта, която да ми допадне. Повечето декоратори на торти работят с прахови смеси за блатове за кремове. Те са пълни с химикали и какви ли не консерванти. Ако си поръчаш обикновен чийзкейк в заведение, в него има толкова желатин, че ти се убива апетитът. Всичко е по-скоро желирана сметана и някакъв изкуствен аромат…

Ние в България сме глезени хора – в тортичката трябва да има сиропче, кремче, плодове или ядки, хубав шоколадов крем. Да си хапнеш едно парченце, пък да си поискаш второ срам не срам. Така и аз – приготвям всичко домашно, прясно. Искам да знам какво има в този блат или крем. Ако влезете в кухнята ми, докато пека, ще зарежете всяка диета – гарантирано.

Скъпи ли са тортите в Австралия и съответно колко скъпо излиза един шедьовър, който ти създаваш?

Една малка торта тук струва около 200 австралийски долара, по-големите сватбени торти са над 1000 долара.

Зависи от размера и декорацията

Аз обикновено питам клиентите си какъв им е бюджетът за торта и след това започвам да предлагам варианти. Опитвам се да намеря златната среда между клиента и мен, но всеки път добавям малко от себе си. Ей така за разкош. За щастие, имам свободата  да съм си сама шеф и мога да дам от себе си, когато виждам, че хората са финансово притеснени.

торти Бистра Дийн
Всички торти, които Бистра прави, са не просто красиви, а и много вкусни.

А към днешна дата даже не знам когато някой дойде клиент ли ми е, приятел ли, защото всеки се връща. Кога за поръчка, кога просто да пием по кафе, кога да заведем децата в парка. Носят подаръци за децата ми. Става едно такова шарено и приятно.

Честно казано, дори не съм си мечтала за такава професия. Изобщо не съм подозирала накъде ще ме отвее вятърът. Но някак между ароматите на ванилия, ром, шоколад и лимон до горещата фурна се превърнах в Дамата с тортите.


Вижте още от прекрасните торти на Бистра в галерията:


Още шедьоври на Бистра можете да видите на нейната страничка във Фейсбук


Видео с творенията ѝ можете да намерите на нашия канал в YouTube:

Вижте още как една българка покори Америка с ръчно рисувани обувки

1 КОМЕНТАР

  1. Изключително талантлива с майсторски торти от висока гама !!!

Отговор