Български фотограф с уникални кадри на коледна Виена

Коледна Виена - Додо
Красотата на Коледна Виена през обектива на Георги Касабов-Додо.

Кадрите на коледна Виена, които ще видите в този материал, не са и помирисвали Фотошоп! Те са направени с камера, статив, черна шапка, уред за въртене на камера, усет, познания и достатъчно воля, за да не се предадеш на всеизвестния виенски студ през декември. Техен автор е българинът Георги Касабов-Додо, за чието супер интересно хоби да рисува със светлина, ви разказахме съвсем наскоро.

Георги Касабов-Додо
Георги Касабов-Додо

Додо, който от години живее и работи в австрийската столица, засне серията от

фотографии на коледна Виена

и разказа пресни впечатления от това приказно място, специално за читателите на Lifebites.bg (за което целият екип на сайта му е повече от благодарен!). Снимките на Додо подсилват магията на коледното вълшебство от празничните площади, тесните живописни улички и величествените дворци на този красив европейски град.

“Посещението на коледен базар във Виена е незабравимо изживяване, стига да не прекалявате с ароматния пунш и греяното вино”

 – обясни ни преди това той и заразказва:

“Коледните базари във Виена са магически и разнообразни. Като се започне от Средновековния базар пред Военния музей Арсенал, който се провежда само за 4 дни в края на годината, но те пренася столетия назад.

Средновековният базар.
Средновековният базар.

Сякаш използвали машинa на времето всички продавачи са облечени в автентични средновековни дрехи, щандовете са отрупани с лъкове, мечове, щитове и всякакви други

ръчно ковани, везани или шити артикули

Всеки един от тези едва четири дни е изпълнен с музика и спектакли. Кулминацията на представленията е огнено шоу и коледна приказка с участието на голям бълващ огън дракон.

Друг особено впечатляващ коледен базар във Виена е този на Карлсплац. Арт щандовете завладяват целия площад. Празното езеро пред църквата е напълнено със слама, а в центъра му има кошара с множество домашни животни, които радват най-малките посетители. Около езерото са разположени малки барачки, в които различни артисти предлагат произведенията си.

Белведере
Белведере

Друг подобен базар е този на Шпителберг. Това място, както и коледният базар на Карлсплац, също е арт ориентирано. То обаче е сгушено в

тесните улички на 7-и квартал

Много приятни са и т. нар. коледни селца разположени в дворците Шонбрун и Белведере.

За мен обаче най-впечатляващ е коледният базар пред кметството. Наистина огромен базар, позициониран точно пред самото кметството на Виена, като в парка около него всичко е окичено със светлини. В едната му част е построена малка коледна пързалка, следваща извивките на пътеките в парка.”


Вижте още… снимки на Виена през 20-и век в изумителни цветове 


Всички снимки, които Георги Касабов-Додо засне специално за Lifebites.bg, може да разгледате в галерията по-долу:

Отговор