Вижте каква е храната на българите по света за седмица

3

15036433_1137673176329282_3616642207072902353_n
Семейството на Христо и Яница

 

Нова Зеландия

Христо и Яница са щастлива двойка, която живее в Уелингтън вече пета година. Там се ражда дъщеря им Нина. Преди да се запътят за другия край на земното кълбо, са учили, а след това и работили в София.

Ето какво разказа Христо пред Lifebites.bg:
“Седмичните разходи за храна на семейството ни излизат около 145 местни долара. Което е около 190 леваХраним се предимно вкъщи, имаме т.нар. джънк дей. Тук често повечето хора залагат на fish & chips (фиш енд чипс – пържена риба с картофи). Ние си правим суши четвъртък, за да пропуснем навалицата. Взимаме суши от тейк ауей (заведение, което предлага храна за вкъщи).

След 4 часа е на половин цена

и за $16 се получават доволни две порции. Ако не купуваме суши, ще изберем нещо друго, пак от заведение – малайзийско къри, пица и т.н.
За работа се опитваме да приготвяме сандвичи. Колегите ми често си носят ядене и го консумират на бюрото. Аз обаче обичам да излизам извън офиса.
nova z
Христо с дъщеря си Нина.
Иначе вкъщи експериментираме с гозби от други страни – индийско, мексиканско и японско. Интересното е, че бързите закуски тук са различниХапваме мъфини и сконове (нещо, което напомня българските милинки или тутманици, но в никакъв случай не бих могъл да кажа, че е съвсем същото).
collage muf
Солени мъфини – дело на Христо. Майстор е!
Ресторантите в Нова Зеландия са скъпи. Да хапнеш закуска навън струва $18 (около 24 лв.) на човек, а за вечеря плащаш по $30 (към 40 лв.) на порция. Една бира е $8 (малко над 10 лв.). Излизаме един път месечно да вечеряме навън.
От България като хранителни продукти не ми липсва много.

Ракия и солети

си поръчвам да ми донесат, когато има такава възможност. Иначе се опитваме да ядем месо поне един път седмично и риба един път месечно. Планираме си храни в събота за седмицата.

Ето как се храни и едно българско семейство в Англия – на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА

3 КОМЕНТАРА

  1. Вие сериозно ли? Че аз като гледам снимките, на нас тази храна ще ни стигне за поне 2 седмици!!! И 250 лева в България???? Че на мен бюджетът ми е 100 лева/седмица, което включва храна за 2-ма възрастни, 2 кучета и 6 котки. Това за зимата, лятото е даже по-малко, защото живея на село и не купувам плодове и заленчуци. Това при условие, че салами не ядем, купуват се само продукти по БДС, прясно месо, готви се само у дома, хляб сами си правим, дори в това се включват и капсули за кафе! Сладко не купуваме – правим си сами шоколад от био продукти, но дори и това е около 6-7 лева/месец, което е около 100 грама! Едно ядене за 2-мата ни излиза около 4 лева, закуската – около 2 лева, това са около 70 – 80 – 90 лева!! Това при условие, че не изхвърляме храна – НИКАКВА!!! За 250 лева ще станем шопари! А тая жена приказва как изключили това и онова от менюто, ама ядат 300 грама шоколад Милка, бъкан с палмово масло, виждам и прподукти с бяла захар, бели спагети и прочее…. аре малко по-сериозно, и ние сме пътували по света и сме живели из Европата – в България, при равни условия, сходни продукти, сходен начин на хранене един човек яде в пъти по-евтино, отколкото някъде другаде в Европа!

    • Елена, благодарим Ви за коментара! Всеки от включилите се в “експеримента” ни е споделил своя личен опит. Не вярваме някой от тях да има нужда или полза да лъже. Всяко от 11-те семейства е участвало напълно доброволно. Идеята ни беше да надникнем в менютата и хладилниците на възможно повече българи – като в никакъв случай и никъде не твърдим, че публикуваните случаи са представителни за мястото, на което живеят хората от снимките. Ценим всяко допълнително мнение – като Вашето, защото то допълва картината. Поздрави, Вероника Лазарова

  2. Статията е информираща и интересна. Чудесна идея! Беше ми приятно да видя как начинът на живот в различни общества и на различни континенти, влияе на диетата. Благодаря ви.

Отговор