Назаре – най-големите вълни в света

Назаре
Назаре е същински рай за най-смелите сърфисти.

Чували ли сте за Назаре? Това място е същински Рай. Но не за кого да е, а за една определена класа смелчаци. Става дума за сърфистите. Все едно дали любители на хавайски, кайт, уинд или друг стил – големите вълни и вятърът са основните средства, с които феновете на високия адреналин успяват да си гарантират вълнуващо и зареждащо изживяване. Мъже и жени, любители на силните усещания. Хора, които не могат да си представят живота, без да си доставят периодично

необходимата доза адреналин

Пътешествието, на което ще се отправим днес, е зрелищно за всеки. Но няма да се потапяме в страховитите вълни – това си е работа само за най-дръзките сърфисти. Затова само мислено се пренасяме до мястото с възможно най-големите вълни на планетата. Точно това е Назаре.

Най-жадуваният оазис за всички хванали дъска под мишница и решени да се гмурнат в дълбокото. Буквално и преносно. Но за целта е препоръчително ентусиастите да са достатъчно добре подготвени. Даже си е направо наложително.

Плажовете на Назаре
Плажовете на Назаре са изключително привлекателни и за туристите.

Огромните вълни, които се надигат в Назаре, се получават благодарение на едноименния каньон. Той създава конструктивна интерференция между идващите вълни и така те набъбват неимоверно много.

Един от най-известните световни професионални сърфисти – Гарет Макнамара, е човекът, обяздил няколко

рекордно големи вълни в Назаре

Първият рекорд, поставен от него и надминаващ досегашните, е от ноември 2011 г. – 23.8 метра. Толкова е височината на овладяната от сърфиста гигантска вълна. Рекордът незабавно е записан в Книгата на Гинес.

вълни
Карането по вълна от 28 м на Гарет е записано в “Книгата с рекордите на Гинес”.

На 28 януари 2013 г. Макнамара сърфирал върху дори още по-голяма вълна – 30 м. Колегата му Карлос Бурле пък се качил успешно на вълна, която е определяна като най-голямата вълна, опитомена от човек някога. На същия този ден, на същия този плаж – в Назаре, неговата колега Мая Габейра пък изживява преживяване близко до смъртта. За щастие, макар да

изпаднала в безсъзнание

тя била спасена. Тук се промъква и темата, че колкото и пленително нещо да е адреналинът, все пак трябва да се внимава. А рисковете, които поемаме – винаги да са премерени и добре премислени.

Както сами се досещате, освен удоволствие, подобен природен феномен няма как да не взима и жертви. И макар да не открихме статистика за загинали сърфисти на това място, бяхме шокирани от следната история.

Назаре
Това се казва вълна!

През август 2012 г. чудовищна вълна – огромна водна маса, появила се неочаквано и изведнъж, залива крайбрежието на Назаре и убива нищо неподозиращо 5-годишно британско момиченце и нейния дядо, които съвсем спокойно се разхождали по брега.

Назаре – мястото на най-големите измерени вълни

Най-голямото предизвикателство за каращите сърф е и един от най-популярните морски курорти на Сребърния бряг на Португалия. Градчето е любимо място освен на сърфистите, още на всички туристи, които примамва с дългите си и изключително красиви плажни ивици.

Населението му е малко над 15 хил. души. Основното препитание на местните хора е риболовът. Официалният празник на градчето се отбелязва на 8 септември с фестивал с шествия, бикове, фойерверки, народни танци и панаир.

Ако не сте любители на сърфа и не сте имали път към Назаре, предлагаме ви едно наистина зрелищно видео, за да добиете представа за уникалността на мястото и неговите чудовищни вълни.


Вижте още: Храна за рибите или самото гмуркане с акули

Отговор