Уейърис Дайри: Сомалийската пастирка-супермодел

0

Може ли една пастирка от Африка да стане супермодел или това е сюжет за филм? Ако мислите, че е само и единствено възможно да е филм, значи пропускате за момент факта, че най-добрите сценарии ги пише животът. Историята на Уейърис Дайри звучи невероятно, но е доказателство, че няма загубени каузи и невъзможни неща. Тя не е мечтала за нещата, които е постигнала, защото идва от място, където жените нямат право да мечтаят.

Родена е през 1965 г. в Сомалия в голямо семейство на номади. Името ú буквално означава Пустинно цвете. Когато е на 13, баща ú прави добра сделка и срещу 5 камили урежда брака й с роднина, който е над 60-годишен. Уейърис не може да възприеме това и макар да й се струва немислимо,

решава да избяга

супермодел Уейърис Дайри
Сомалийският супермодел Уейърис Дайри

С помощта на майка си излиза сама в пустинята през нощта и върви километри, докато стигне до столицата на страната Могадишу, където е омъжена сестра ú. Там прекарва известно време. Случайно се запознава с роднини, чрез които стига до свой чичо в Лондон, търсещ прислужница за дома си. И така с голяма смелост и малко късмет, Уейърис от пустинята се озовава в цивилизацията.

След първоначалния културен шок, тя бързо успява да се адаптира. Но мандатът на чичо ú – посланик на Сомалия във Великобритания, изтича и тя се изправя пред тежка дилема – да се върне в Африка, за да бъде омъжена за старец или да си търси късмета на улицата.

Смелото момиче избира да опита сама. С помощта на добри хора си намира препитание като домашна помощничка, а малко след това започва работа в Макдоналдс. Там бива забелязана случайно от известения моден фотограф Tерънс Донован, който е очарован от красотата ú и иска да ú направи няколко снимки. Това е първата крачка към големия успех.

Уейърис Дайри
Уейърис Дайри се е посветила на борбата срещу обрязването на жени. Amonet from Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Непорочността и екзотиката на Уейърис Дайри толкова много се харесват, че я правят лице на най-големите световни брандове (Chanel, L’Oreal, Revlon и др.). Така

Пустинното цвете става изключително известен супермодел

през 80-те. Тя е корица на списанията Vogue, Elle, на календара на Pirelli и т.н. Играе в киното и дори получава роля във филм за Джеймс Бонд. Всичко това звучи като приказка и така изглежда в очите на хората, но зад привидно прекрасната история се крият доста грозни тайни.

Още когато е на 5, Уейърис изживява ужас, който я бележи завинаги – тя е обрязана. Въпреки че преживява огромен шок и силна болка, съпроводена от последващи травми впоследствие, самата тя е мислела, че това е нещо нормално, съпътстващо живота ú на жена. За хората в нейната родина, обрязването се приема съвсем естествено, макар да води след себе си смърт, страх, болка и сълзи.

Пустинно цвете
Книгата “Пустинно цвете” на Уейърис Дайри, последвана от филм, се превръща в бестселър. By Cherubim12 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Истинското си призвание Уейърис осъзнава след обширно интервю за списание Mary Claire, където за първи път разказва за преживения кошмар. Това повдига силен медиен шум и широк обществен дебат и предопределя бъдещето ú. През 1997 г. Уейърис се отказва от кариерата си на супермодел и се посвещава на борбата срещу женското осакатяване.

Пише книги и изнася лекции по темата. Филмът Пустинно цвете, посветен на живота ú, разказва точно автобиографичния ú роман със същото име. Отличен е като най-добър в своята категория и взима наградата на публиката на Баварския филмов фестивал.

През 2002 г. във Виена Уейърис основава фондация, наречена Пустинно цвете, чиято цел е да информира света за случващото се. Освен това събира пари за болници и училища в Сомалия. Обявена е за

жена на годината според списание Glamour

През 2003 г. става специален посланик на ООН за правата на жените и участва в различни фондации, като е много дейна в борбата си.

обрязване
Против женското обрязване. Photo credit: layalk via Foter.com / CC BY-NC-ND

През 2009 г. заедно със Салма Хайек и съпруга ú Франсоа Анри Пино създават организация, наречена PPR, търсеща справедливост за жените без право на избор. През 2010 г. е назначена като посланик за годината на мира на Африканския съюз.
Има награди от Михаил Горбачов, Никола Саркози, от Римокатолическата църква и много други като признание за нейната работа в защита на онеправданите.

Към този момент Уейърис Дайри се е отдала на каузата си да защитава всички малтретирани и осакатени жени по света. Тя самата е пренаписала личната си история със смелост и късмет, но знаейки колко много жени нямат този шанс, прави всичко по силите си, за да им помогне.

Вижте още: Ужасът на женското обрязване

Отговор