Първият гей парад в историята на арабския свят

гей парад
Специални гривни с логото на фесивала бяха раздавани като част от кампанията. Снимка: CNN.

Повечето хора в т.нар. арабски свят имат доста крайно отношение към хомосексуалистите. Тяхната ориентация и до днес се смята за престъпление в тази част от света. То може и бива наказвано според законите на съответната държава. Най-често с до една година затвор. Въпреки това първият гей парад, проведен на територията на арабския свят вече е факт.

Мястото на случката е Ливан. В държавата живеят над 6 млн. души – 60% мюсюлмани и 40% християни. Според направени наскоро проучвания, местното население все още застава твърдо против хомосексуалните връзки и представителите на гей обществото. И все пак столицата на Ливан Бейрут се превърна в дом на първия по рода си гей фестивал в целия арабски свят. Като не броим в това число Турция и Израел, където ежегодно се организират гей паради в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация.

BEIRUT PRIDE

Beirut pride е едноседмичен фестивал, проведен за първи път през май 2017 г., включващ специален гей парад по улиците на Бейрут. Фестивалът е посветен на всички хора с хомосексуална ориентация. За разлика от гей парадите на запад, този в Бейрут включва още изложба, показваща гъвкавостта на половете в модата; специална вечер за разговори, на която всеки от участниците да може да разкаже своята лична история; както и грандиозно гей парти в един от най-големите нощни клубове на територията на Близкия изток, съобщава СNN.

разговори
Едно от събитията по време на фестивала беше т.нар. вечер на разговорите.

През последните няколко години в Ливан бяха проведени частични демонстрации за правата на гей обществото, както и няколко анти-хомофобски събития. Но участниците и организаторите на Beirut pride определят събитието като

първото по рода си

Не само в тяхната страна, но и в целия aрабски свят.

„Това определено е огромно постижение. Много съм развълнувана, че това се случва“ – споделя Диана Абу Абас, член на куиър общността в Ливан.

Самият гей фестивал е категоризиран като частно събитие. Той е плод на множество разговори, чат стаи и тайни срещи, състояли се през изминалите години, споделят организаторите пред СNN. Хади Дамиен, инициатор на Beirut pride споделя, че едноседмичната прайд кампания с над 20 различни събития е резултат от много срещи с неправителствени организации, хора на изкуството и нощни заведения. Всички те са обединени от идеята да помогнат за по-голяма гласност и видимост за представителите на гей общността и техните права.

Дамиен допълва още, че целта на проведения за първи път гей фестивал не е нито

да насърчава гей браковете

нито да настоява за отмяна на прословутия член 534 от Наказателния кодекс на страната. Той забранява сексуални действия „в противоречие на природните закони“. Истинският стремеж на кампанията е да “банализират” ЛГБТ хората (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), за да им помогнат “да надхвърлят етикетите”, които отчуждават индивидите от определени сексуални идентичности.

Заплахи

флаг
Някои от посолствата на Ливан по света окачиха флага, символизиращ ЛГБТ обществото и проявите му.

Едно подобно събитие, което разбива стереотипите, господстващи толкова години наред в арабския свят, нямаше как да мине съвсем гладко. Още в самото начало на гей седмицата в Бейрут, местни екстремисти са заплашили организаторите на събитието. Така още първите две планирани изяви от фестивала бяха отменени. Но Берто Максо, директор на организацията Proud Lebanon, част от екипа на Beirut pride, заяви, че тези заплахи за насилие няма да развалят седмицата, замислена и посветена на хората с различна сексуална ориентация.

Колкото до правителството на страната – то очевидно най-после започва да се вслушва в гласа на различните. Често дискриминирани и пренебрегвани досега. В седмицата на гей обществото посолствата на Ливан в много държави закачиха флага с цветовете на дъгата. А той е недвусмислен символ на ЛГБТ проявите и подкрепата към тази общност.


Вижте още можете ли да различите Корана от Библията, включително по текстове за гей-връзките

Отговор