Фани и Стела: Двамата травестити, шокирали Англия

1
Стела и Фани - травестити във викторианска Англия.
Фани и Стела - една от най-известните двойки травестити във викторианска Англия.

През май 1870 г. две пищно облечени млади дами са арестувани и изправени пред съда в Лондон по обвинение в “гнусното престъпление хомосексуализъм”. Обвиняемата двойка травестити прекарват две нощи в килиите на следствието и когато накрая се явяват в съдебната зала с раздърпани перуки и наболи бради, на присъстващите е пределно ясно, че обвиняемите “дами” всъщност са млади мъже.

Frederick Park and Ernest Boulton.
Фредерик Уилям Парк (Фани, вдясно) и Ърнест Болтън (Стела, вляво) са арестувани на 28 април, 1870 г. по обвинение в хомосексуализъм.

Техните имена са Ърнест Болтън (21) и Фредерик Парк (22), но сред приятелите си те са познати просто като Стела и Фани. Двойка травестити, които стават обект на първия голям публичен процес срещу хомосексуални във викторианска Англия.

Проституиращите мъже, облечени в женски дрехи, не са необичайна гледка по улиците на Лондон в средата на XIX век и рядко привличат вниманието на властите. Но през 1870 г. във Великобритания цари чувство на паника. Републиканското движение укрепва позициите си, теорията на Дарвин за еволюцията разтърсва из основи представата за човека, а отвъд Ламанша Париж гори в пламъците на Комуната.

article-2271845-17492CE3000005DC-935_634x849
Делото срещу Фани (вдясно) и Стела (вляво) е смятано за първият голям публичен процес срещу хомосексуалисти във Великобритания.

Времената са смутни и

гледката на двама мъже в женски дрехи насред Лондон

само засилва усещането, че нещо не е съвсем наред.

Вечерта преди да бъдат арестувани, Стела и Фани се отдават на разгул. Наемат частна ложа в прословутия театър Strand и, което е още по-шокиращо – позволяват си да използват дамската тоалетна. Крещящите маниери и външен вид на “госпожиците” обаче е най-малкото им провинение. По онова време мъжете, дръзнали да се облекат в женски дрехи, са смятани за най-обикновени хулигани. Наказвани са със солена глоба и четене на конско.

Това, което предизвиква интереса на полицията и което скандализира викторианското общество, са предполагаемите сексуални контакти между Стела и Фани и други лица от техния пол.

01_police80
Гравюра на двойката травестити Фани и Стела при излизането им от съда в Лондон през 1871 г.

Двойката травестити оглежда мъжете в театъра

през цялата вечер, хвърля им лъстиви погледи и издава неблагоприлични звуци. Така в крайна сметка, на излизане от театъра, Стела и Фани са арестувани от полицията и отведени в следствения арест.

Когато са закарани до съда на следващия ден, Фани и Стела са посрещнати от гневна тълпа от близо хиляда души. Случаят е подробно отразяван в пресата в продължение на дни. Както се оказва, Фани и Стела са под полицейско наблюдение в продължение на цяла година. Апартаментът, в който се преобличат и гримират, също е държан под око денонощно, седем дни в седмицата, в продължение на половин месец преди ареста им.

58
Стела (в средата) и Фани (вдясно) на съдебната скамейка – гравюра в лондонски вестник.

Фани и Стела прекарват четири месеца в следствения арест. Цяло чудо е, че не напускат Англия веднага, след като са освободени, предвид това, че ако бъдат осъдени, ги грозят от десет години до живот зад решетките.

article-2271845-17492D15000005DC-954_306x569
Ърнест Болтън (Стела) в мъжки дрехи.

Но кои всъщност са Фани и Стела?

Фредерик Уилям Парк (Фани) е по-големият от двамата. Той е едно от дванадесетте деца на уважавания лондонски съдия Александър Парк. Фани е с дребни очи, голям нос и плътни вежди. В нощта, в която е арестуван, носи пищен тъмнозелен кринолин от сатен. Неговата страст е театърът.

stella1
Ърнест Болтън като Стела.

Ърнест Болтън (Стела) е роден през 1848 г. Той е

висок и строен, със сочни устни и перлени зъби

и е надарен с изключителен сопрано глас. Но вместо кариера на сцената е принуден да избере работа в банка под давлението на баща си.

Както Фани, така и Стела изпитват неудържимо влечение към тъмните лондонски улици, посещавани от мъжете, които търсят секс след тежка нощ на пиянство.

Fanny (standing) and Stella with Lord Arthur Pelham-Clinton
Фани (прав) с лорд Артър Пелъм-Клинтън (седнал), който навремето е любовник на Стела (вдясно).

Двамата живеят в свят на копнеж по бродирани кърпички, нежни целувки и съпрузи с титли

Стела има няколко влиятелни любовници сред които е и лорд Артър Пелъм-Клинтън, синът на дука на Нюкасъл. Лорд Артър е депутат от британския парламент и кръщелник на министър-председателя Уилям Гладстон.

Делото срещу двойката травестити се гледа през май 1871 г. Обвинението срещу тях обаче е толкова некомпетентно скалъпено, че осъждането им на практика е невъзможно.

Fanny and Stella books combined
Историята на Фани и Стела вдъхновява написването на много книги и сензационни брошури.

Фани, Стела и още шестима други души са обвинени в конспирация, която цели развращаване на обществото, но по време на следствието един от обвиняемите умира, трима избягват от страната, а останалите четирима, както се оказва, дори не се познават помежду си.

Stella 1880
Стела през 1880 г.

Подкупените свидетели също не са в състояние да докажат, че Фани и Стела са участвали в съвкупление помежду си или с други мъже. Така в крайна сметка двамата са пуснати на свобода. Завръщат се към обичайните си аматьорски занимания с театър и пиесите със заглавия като Смешната графиня и Сутрешен повик.

Малко след премеждията си със закона Фани емигрира в Америка с брат си Хари. Умира в Ню Джърси през 1881 г., най-вероятно от сифилис.

fannynstella book
Историята на Фани и Стела вдъхновява британския автор Нийл Маккена за написването на книгата Fanny & Stella.

Стела сменя името си на Ърнест Байн. Обикаля страната, преоблечен като жена с брат си Джерард. Посещава Фани в Ню Йорк, след което се завръща в Англия, където умира през 1903 г., на 54-годишна възраст.

Случаят Фани и Стела е само първото от поредица съдебни дела срещу хомосексуалисти. Той е последван от скандала с гей-бардака на улица Кливланд през 1889 г., както и от процеса срещу Оскар Уайлд през 1895 г., когато писателят е осъден на две години затвор по обвинения в хомосексуализъм.


Вижте още… 22 от най-вдъхновяващите цитати на Оскар Уайлд

1 КОМЕНТАР

Отговор