Дигитален детокс: Американец пътува година, без да обели и дума

0
дигитален детокс
Грег Хинди

Дигиталният бърнаут е един от най-големите проблеми на съвремието. Днес все повече и повече хора се спасяват с помощта на т. нар. digital detox – дигитален детокс, по време на който са абсолютно изолирани от всякакви средства за комуникация. Откъсването от компютрите, смартфоните и телевизията може да е трудно, а понякога невъзможно. Но един американец не само успява да се “изключи” напълно от всякакви средства на комуникация, но също така го прави по забележителен начин.

Грег Хинди със старовремската си камера.
Грег Хинди със старовремската си камера.

След като завършва Йейлския университет миналата година, Грег Хинди се отправя на едногодишно пътешествие из Америка. Той тръгва от дома на родителите си в Нашуа, Ню Хампшър на 9 юли, 2013 г., навръх 22-рия си рожден ден, и приключва пътешествието точно година по-късно в Лос Анджелис. През цялото това време Хинди се въздържа от произвеждането на какъвто и да било шум. В това число и от говорене, както и от четене, писане, слушане на музика, гледане на телевизия и всякакъв вид развлечения.

Тотален дигитален детокс

“Правилото е, че освен ако не е ходене, снимане или нещо абсолютно необходимо за оцеляването ми, не ми е позволено да го правя”, обяснява Хинди.

Greg-Hindy-map
Маршрутът на Грег Хинди в САЩ.

Хинди организира кампания за финансиране на пътуването си в сайта за краудфъндинг Kickstarter, с която успява да събере повече от $8 000. Хинди също така документира на видео първите и последните си думи, както и 15-те хиляди километра, изминати в мълчание между тях.

“Не беше лесно да се откажа от предишните си зависимости към технологиите и електронните развлечения. но открих, че правейки това, съм в състояние да разбера по-добре ролята, която те трябва да играят в живота ми”

-обяснява Грег Хинди нуждата си от дигитален детокс.

Greg Hindy walks across the USA
Грег Хинди в околностите на Лос Анджелис, на края на пътуването си.

По време на пътуването си американезът рядко моли за подслон и прекарва 90% от времето край пътя в своята собствена палатка. Грег извървява цялото разстояние пеша, с изключение на един или два моста, забранени за пешеходци, както и един тунел в националния парк Зайон.

Пуването му не минава и

без проблемни ситуации

Пътешественикът получава хранително отравяне в Солт Лейк Сити, припада и е откаран в болница. Въпреки това, не нарушава обета си за мълчание и продължава своя дигитален детокст. Само можем да предположим какъв шок е предизвикал с мълчанието си Грег Хинди у лекарите и останалите служители на болницата. Но… обетите се дават, за да бъдат спазени!

Повече за пътешествието на Грег Хинди може да намерите във Фейсбук групата, посветена на него.


Прочетете още… Сетивна диета за деца и възрастни

Отговор