Бръчко: Единственият свободен град в Европа

свободен град
Така изглежда сградата на Общинския съвет в Бръчко.

Бръчко е единственият град в Европа, който не е собственост на конкретна държава. Често го наричат единствения свободен град на Стария континент. Намира се на брега на река Сава, в пределите на Босна и Херцеговина. Но въпреки географското си разположение, градът не принадлежи на Босна. Поне не изцяло. Той е център на дистрикт Бръчко и е подчинен основно на своето  самоуправление.

Бръчко е разположен на самата граница между Босна и Херцеговина и Хърватия. Мястото е и в голяма близост до границата със Сърбия. Ето защо в продължение на стотици години единственият свободен град в Европа е изключително важна стратегическа точка. По време на разпада на бивша Югославия борбите за територия са наистина ожесточени. Всяка отделила се самостоятелна държава иска да заграби колкото се може повече квадратни метри за себе си. А междуетническите конфликти изобщо не са рядкост. Именно един от тях – Босненската война, е причината Бръчко да се превърне в

фонтан
Фонтанът на младостта в Бръчко се намира в самия център на града.

единствения свободен град в Европа

При подписването на примирие след края на войната, продължила от 1992 до 1995 г., градът официално остава ничия територия. Поради простата причина, че за негов притежател така и не може да бъде избран един-единствен от претендентите – Федерация Босна и Херцеговина или Република Сръбска. Градът по-късно става част от едноименен окръг, който, като него, разполага със своя собствена местна администрация за самоуправление. Както и със собствено правителство и независима образователна система.

Окръг Бръчко към момента принадлежи едновременно и на Федерация Босна и Херцеговина, и на Република Сръбска. 48% от територията му (както и самият град Бръчко) са под контрола на сръбската република, а 52% под този на Босна. Но реално нито една от двете съставни части на държавата няма правомощие да се намесва кой знае колко във вътрешно- и външнополитическите дела на т.нар. свободен град. Официално окръг Бръчко е създаден през 2000 г. и е поставен под международно наблюдение. Но от 23 май 2012 г. то е преустановено. Населението на дистрикта е около 87 хил. души, според преброяване, направено през 1991 г. След войната обаче  жителите му са около 83,5 хил. Това сочи преброяване от 2013-та. Както следва –  бошняци (42.2%), сърби (34.6%), хървати (20.7%) и други (2.4%).

католическа църква
Това е единствената католическа църква в Бръчко. Тя е издигната на мястото на старата католическа църква и е осветена официално през 1933 г.

Официално признатите езици на територията на Бръчко също са три –

бошняшки, сръбски и хърватски

Регионът разполага и с цели три футболни отбора, които се състезават в сръбската Втора лига. А най-голямото пристанище в Босна е именно това на крайбрежието на река Сава, в Бръчко.

Свободният град и районът покрай него са силен притегателен център за туристите. Освен приветливата атмосфера и красивата природа, те са интересни и с това, че сблъскват посетителите с културата, традициите и обичаите на три различни етнически групи едновременно. Тази особеност е отразена ярко и в музиката, която можете да чуете там. Местните оркестри често изпълняват традиционни фолклорни песни, идващи от традициите и на трите групи. Давайки си сметка, че в район като този, няма как да се фокусират само върху една от тях, ако искат да са харесвани, слушани и успешни.

Не може да се твърди, че различните етноси в Бръчко нямат и не са имали конфликти помежду си. Борбата за власт както при всички останали народи и региони е жива и тук. Но все пак мирът и хармонията помежду им царуват и се налагат през по-голямата част от времето. Това споделя и певицата Александра Веселич в свое интервю:

Бръчко
През нощта гледката към Бръчко също е изключително привлекателна.

„Всички тук сме една смесица. Има сърби, хървати, бошняци. Но всички ние сме еднакви. Дори не си спомням дали някой е такъв или онакъв. Това не се усеща. Атмосферата е много приятна.“

Ако искате да се разходите по улиците на единствения свободен град в Европа, но нямате възможност да го направите, разходете се виртуално с нас!

Вижте още за удивителни пирамиди в Европа, сред които прочутите Босненски пирамиди

Отговор