5-годишната Лина Медина – най-младата майка в историята

Лина Медина - най-младата майка
Малкият Херардо в прегръдките на своята 5-годишна майка.

5-годишната Лина Медина е най-младата майка в историята. Заглавието на тази статия звучи невероятно. Досущ прилича на едно от онези, закачени към хилядите фалшиви новини, на които ежедневно се натъкваме. Тук обаче сме далеч от подобна лъжлива ситуация. Случаят на Лина Медина е точно такъв, какъвто сме го описали в заглавието. Тя е

най-младата майка в историята

Ражда детето си, когато е още невръстно момиченце – едва 5-годишно.

Лина Медина се ражда в малкото перуанско селце Тикрапо на 23 септември 1933 г. В ранната пролет на 1939 г., когато Лина е на 5, родителите ѝ предприемат неотложно пътуване до далечна Лима – столицата на Перу. Причината за него е нарастващият от няколко месеца корем на дъщеричката им, която майката и бащата са твърдо решени да заведат на професионален медицински преглед. Двамата се съмняват, даже са почти убедени, че Лина Медина има тумор, който с времето се развива и расте в корема ѝ. Можете да си представите шока, който изживява семейството, когато докторът поставя диагнозата на момиченцето. Без никакво съмнение

тя се оказва бременна в седмия месец

Лина Медина
5-годишната Лина Медина – най-младата майка в човешката история – ражда посредством цезерово сечение.

Само шест седмици по-късно 5-годишната Лина ражда своето дете и се превръща в най-младата майка в света. Или поне в най-младата родилка, за която съществуват официални данни. И ако трябва да сме съвсем точни – по това време тя е на точно 5 години, 7 месеца и 21 дни.

Изумени от случващото се са не само родителите на малкото момиче и всички, които стават свидетели на този феномен. Втрещени са и всички педиатри, гинеколози и други специалисти в чиито ръце

Лина Медина ражда своя син

Това се случва на 14 май 1939 г. Семейство Медина кръщава новото си попълнение Херардо. На името на лекаря, който следи състоянието на най-младата майка преди и след голямото събитие. Той е неотлъчно до момиченцето във всеки един момент и дава най-доброто от себе си, за да бъде от най-голяма полза за Лина и близките ѝ. Самото раждане е осъществено посредством цезерово сечение, тъй като малкото детско тяло не е подготвено и няма как да роди по нормален начин.

Лина Медина
Малкият Херардо е кръстен на лекаря, стоял неотлъчно до Лина по време на целия процес по раждането ѝ.

Науката също е заинтригувана от това как е възможно толкова незряло детско тяло и организъм да се превърне в дом за нов живот. Случаят на перуанското момиче става повод за много нови изследвания и проучвания. Сигурно вече и вие поне няколко пъти сте се почудили все пак, чисто биологически, как е възможно 5-годишно дете да забременее и да роди. При това напълно здраво бебе. Част от отговора се крие в т. нар.

преждевременен пубертет

който Лина развива. Това е състояние, което се наблюдава при едно на 10 хил. деца. При него детското тяло достига полова зрялост на възраст под 8 години. Статистиката сочи, че десетократно по-голям е броят на момичетата спрямо този на момчетата, при които се развива преждевременен пубертет. Като една от вероятните причини за достигането на това състояние се сочи осъществяването на полов контакт с пациента на ранна детска възраст.

Според направени анализи е възможно първата менструация на Лина Медина да се е появила на едва 8-месечна възраст. Според други, момичето имало редовен цикъл на 3-годишна възраст. Гърдите ѝ били по-женствени и оформени от точиците, характерни за нейната възраст, и дори се наблюдавало типичното за съзряването нарастване на костите.

Лина Медина
Единствената снимка на бременното момиче, до която медиите имат достъп.

Данните са наистина фрапиращи и доста, доста стряскащи. Дори не искам и да си представям какво точно се е случило и през какво е преминало бедното перуанско момиченце. Но за всички ни е ясно едно. Зад историята на това медицинско чудо се крие друга по-зловеща. Защото настъпването на преждевременния пубертет при Лина Медина само по себе си няма как да е достатъчно условие за бременността ѝ. С други думи някой безмилостно е изнасилил малката индианка. Кой е

бащата на детето

ѝ обаче и при какви обстоятелства е забременяла – Лина Медина отказва да разкрие. Тя запазва пълно и непоклатимо мълчание. И то за цял живот.

Скоро след като ражда, баща ѝ е арестуван като най-вероятния заподозрян за посегателството над нея. Смята се, че той е изнасилил дъщеричката си, в резултат на което тя е забременяла. Но доказателства и свидетели за това така и не се намират. Не след дълго бащата на Лина Медина е оправдан и пуснат на свобода.

Веднага след като случаят на Лина Медина излиза на бял свят, всички медии както в Перу, така и в Америка, а и по други краища на земята започват да търсят начини да се домогнат до семейството на малкото момиче. Предлагани са им купища пари, за да дадат интервю пред едно или друго издание. Но всички опити това да се случи остават напълно безуспешни. Лина и родителите ѝ

затварят всички врати

през които обществото би могло да надникне в интимния им и личен свят. Поради тази причина дори се появяват спекулации относно това, че новината за бременната и родила успешно 5-годишна майка е пълна измислица. Те обаче са опровергани от свидетелствата на лекарите, станали част от това невероятно раждане, както и от медицинските журнали, в които всичко е подробно и надлежно записано.


Вижте още: Майката, която се превърна в символ на Голямата депресия


Колкото до малкия Херардо – той се оказва истинско медицинско чудо. Роден е жив и здрав и както се потвърждава и в последствие няма никакви физически или психически отклонения. До своята десета годишнина малчуганът вярва, че Лина е негова по-голяма сестра. Но впоследствие разбира истината за своето невероятно раждане и специален статут. В интервю дадено от него през 1955 г. той споделя, че мечтае да стане лекар, когато порасне. За съжаление Херардо си отива от този свят едва 40-годишен. Причините за края на живота му са описани като “естествена смърт”.

Лина Медина
Лина и синът ѝ Херардо.

Самата Лина Медина се оттегля някъде в перуанската провинция. На младини успява да си намери работа като сътрудник при един от лекарите, присъствали на изумителното раждане на сина ѝ Херардо. Той ѝ помага по-рано да посещава училище. А когато започва работа Лина успява да се погрижи и собственият ѝ син да посещава такова, което си е цяло геройство за бедните хора в тази и други части на света. Някъде в началото на 70-те години индианката сключва брак с мъж на име Раул. През 1972 г. – на 39-годишна възраст Лина Медина ражда второто си дете.

Лина Медина
Лина на 81-годишна възраст.
Снимка: https://imgur.com

Този път съвсем доброволно и съзнателно. Превъзмогнала шока и последиците от невъзможната ситуация на първия път. Според последните данни, които се появяват през 2002 г. в медийния свят  Лина и Раул

все още са женени

и живеят, макар и бедно – щастливо заедно. Там, далеч от медиите и любопитните човешки погледи. Дори и днес е възможно майката-герой да е още жива и здрава, но официални данни за това няма. Няма и такива за нейната смърт.

И само можем да гадаем как след подобна разтърсваща история и кошмара на това, което преживява най-младата майка в историята събира сили и продължава живота си по нормалния ред. Каква сила, огромен дух и воля се крият в тялото на едно малко 5-годишно индианско момиченце и в съзнанието на вече порасналата и прескочила всички емоционални бариери Лина Медина.


Прочетете още… Малала – най-младият Нобелов лауреат

1 КОМЕНТАР

Отговор