Даяна Александрова: Пишещата реклама на България

"Вярвам, че нашата страна има редки и специални забележителности, както природни, така архитектурни и исторически, които трябва да се видят поне веднъж в живота и най-важното – светът да знае за тях", казва авторката на matadornetwork.com

Каква по-добра реклама може да си представите за страната ни от красива, млада и умна българка? Може би красива, млада и умна българка, която пише статии за американски сайт, за да популяризира родната си България?!

Днес ще ви представим не една такава млада жена, а точно тази млада жена. Даяна Александрова. От нейните текстове светът научава за нещата, които само ние българите можем да правим, за правилните места, които трябва да посетят чужденците в родината ни, за разликите между всеки друг приятел и българския… и още, и още. Всички тези теми, Даяна разнищва в http://matadornetwork.com, а от днес ще превеждаме и публикуваме текстовете ú в Lifebites.bg. (Първия вижте ТУК)

1
Снимки: Личен архив

Даяна заминава за Америка, след като навършва 16 години по програма за обмен. В продължение на година учи в гимназия в Сант Бани, щата Ню Хемпшир. Когато програмата приключва,

българката решава да остане при приемното си семейство

и да продължи образованието си в чужбина още малко. Това “още малко” продължава и днес. След като завършва гимназия, Даяна е приета в престижния Trinity College ( в Хартфорд). Там изучава специалностостите “Международни отношения” (с испански език) и “Философия”.

Обича да пътува и така eдно лято заминава за Испания. Остава няколко месеца в Барселона, където успява да си уреди стаж, за да се издържа, докато живее на Пиринейския полуостров.

Българката обича да пътува и да снима.
Даяна обича да пътува и да снима.

В момента се е установила в Бостън и се занимава основно с писане.

„Фокусът ми е върху България, защото вярвам, че нашата страна има редки и специални забележителности, както природни, така архитектурни и исторически,  които трябва да се видят поне веднъж в живота и най-важното – светът да знае за тях. Българинът не е като никой друг човек, който съм срещала по света – ние сме гостоприемни, темпераментни, любопитни в най-добрия смисъл на думата и е време да заемем нашето място на туристическата карта на света, както е редно”, обяснява родената в Ботевград Даяна.

Ето какво още разказа пред Lifebites.bg чаровната българка:

3
Даяна носи навсякъде фотоапарата със себе си.

Даяна, как реагират американците, когато чуят името на държавата ни?

– С голямо любопитство. Американците са чували за Гърция и Турция, но България е все още малка перла, сгушена в ъгъла на Източна Европа до по-известните съседки. Обикновено от любезност се правят, че знаят къде е разположена България географски, но някои не се притесняват да задават въпроси от сорта на “България част от Русия ли е?” или “София, да?”. Независимо колко знаят или не знаят за нас, винаги се интересуват от “екзотичната” България.zbQvtCdL7rYgLvJaGFKCi3q5_OxLCdc5jYJkbSFDtdY

Кой е най-странният въпрос, който си получавала относно произхода си?

– На пръв поглед хората си мислят, ме съм от Испания или от Бразилия. Ако не обеля дума, с това впечатление ще си останат, но като ми чуят лекия акцент (поошлайфан от почти 6 години в Щатите), усещат, че съм от Източна Европа.

Когато обясня, че съм от България, те се радват, понеже

в повечето случаи съм първия българин, когото срещат

А ако вече познават някой от там, веднага неловко произнасят името на човека, надявайки се, че се познаваме. Относно странни въпроси, питали са ме дали в България имаме електричество.

Първият материал, който написа за България в Matador? Как се приемат текстовете ти?

Беше „Първите 7 неща, които българинът научава, когато се премести в Щатите”. За мен тази статия винаги ще бъде специална, защото беше първата ми публикация в Matador, много добре приета, която отключи интерес към всичките ми останали статии за нашата страна, които съм писала и продължавам да пиша.2

Какво най-много ти липсва от родината?

– Ако не броим мекичката баница (ох, така ми липсва!), това, което най-много ми липсва е автентичната искреност на българина. Когато някой ме попита “Как си?” в България, винаги знам, че се интересува истински и че може да си говорим без заобикалки и недомлъвки. В Щатите “Как си?” е синоним на “Здравей” и в 99% от случаите хората даже не обръщат внимание на такъв миниатюрен, но сърдечен поздрав. Като се замисля – и козунак, яде ми се козунак…

Кои са петте личности, събития, символи или каквито и да било други неща, свързани с България, с които най-много се гордееш.

Васил Левски, естествено, огромна икона, която винаги ще се помни, ще ни вдъхновява и окуражава. Борец с душа на поет, какво по-хубаво от това!

4
Българката бързо свиква с живота в Америка.

Ивет Лалова, велика лекоатлетка! Имам слабост към бягането, понеже съм се занимавала със спорта и знам колко е трудно физически и психически, затова изпитвам огромно уважение към Лалова.

Киселото мляко! Гърците сливи да ядат, не се казва гръцки йогурт, ами си е българско кисело мляко!

Природата на България, естествено, и по-точно Седемте Рилски езера. Вдъхновяваща гледка, която прави поет и фотограф всеки човек с функциониращи очи и химикалка. Гледката е така разкошна, че чак е трудно за вярване.

Накрая, но не на последно място, разбира се, Баба Марта. Един абсолютно уникален празник, който го няма никъде по света. Баба Марта е забавна, вдъхновява с надежда заради идващата пролет и е международно известна.

Работата на Даяна може да проследите като отворите тази страница – където са събрани всички нейни текстове.

Отговор