Как природата завладя едно изоставено село в Китай

0
изоставено село в Китай
Празно и пусто, но красиво е село Гоки в Китай.

Мнозина асоциират Китай със свръх урбанизираните и пренаселени градове като Шанхай и Пекин. Но само допреди няколко десетилетия страната се е състояла най-вече от десетки хиляди малки села, някои от които днес са изоставени. Рибарското село Гоки, което се намира на остров Шенгшан, е едно от тези тъжни места, изоставени от хората. Това

село в Китай

осиротява през 1990 г., но вместо призрачно, днес то е превзето от природата и изглежда някак приказно! Зелените увивни растения се катерят по каменните стени на старите къщи, провират се през прозорците и вратите и пълзят по стъпалата.

село в Китай
Това изоставено село в Китай е любима дестинация на фотографите.

Днес някогашните къщи, обитавани от десетки рибари и семействата им, са почти неразличими от околния пейзаж. И макар жителите отдавна да са си отишли, днес селото се събужда за нов живот. Невероятната зелена мантия на къщите и улиците го превръща в атракция и привлича любители на красивите гледки и фотографията.


Вижте още… Дървесният град в Коста Рика


Остров Шенгшан е част от Шенгси, най-големият архипелаг в източната китайска провинция Жейян, който се състои от повече от

400 острова – като само 18 от тях са обитаеми

Островите са разположени едва на два часа с кола от Шанхай, в устието на река Яндзъ и предлагат бягство от забързания ритъм на града.

Ето как изглежда село Гоки, след като хората са си отишли от него преди почти три десетилетия. Снимките но това превзето от природата местенце в Китай може да разгледате в галерията по-долу. Те наистина са приказни!

Прочетете още… Фукушима – след края на света 

Отговор