Теньо Попминчев: Сред най-обещаващите учени в света

Теньо Попминчев
Теньо Попминчев влезе в топ 10 на най-обещаващите учени в света.

Теньо Попминчев е името на един от забележителните българи, с които можем да се гордеем. Не, той не е футболист, нито боксьор, нито тенисист. Теньо Попминчев е професор. Той е учен. При това един от най-перспективните в света.

През 2016 г. Националната академия на науките на САЩ състави престижната си класация с най-обещаващите учени в света. В нея се включват хора на възраст под 40 години. И сред имената, попаднали в топ 10 на академията, беше и това на нашия сънародник.

Комисията, която избира претендентите, не е случайна. Тя е съставена от високо ценени  нобелови лауреати и новоприети членове на академията. Десетимата, попаднали в класацията, са учени, които вече имат направени големи открития в областта, в която работят. Посочени са като най-вероятните хора, от които можем да очакваме още по-големи научни разработки за в бъдеще.

Но да ви разкажем повече за проф. Теньо Попминчев, ако до момента не сте чували или чели за него. Най-значимото му изобретение към днешна дата е

настолен рентгенов лазер

Рентгенов лазер
Рентгеновият лазер на проф. Попминчев може спокойно да бъде наречен революционен. Източник: frognews.bg

който е единствен по рода си. Допреди появата му от научна гледна точка се смятало, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства. Проектът на Попминчев обаче преобръща представите на физиката и прави решителен скок в развитието на технологиите. Той опровергава някои отдавна наложени догми както във физиката, така и в собственото си мислене, като доказва това, в което никой не вярва.

Рентгеновият лазер на проф. Теньо Попминчев е в пъти по-малък по обем от предшествениците си и в пъти по-бърз и ефективен. Освен, че има доста по-богати възможности, този лазер на практика може да направи рентгеновите снимки абсолютно безвредни. Както и да способства развитието на далеч по-мощни и бързи, в сравнение с настоящите, компютри и компютърни технологии. Чрез лазера на Попминчев могат да се наблюдават отблизо процеси в клетката и това го прави изключително полезен за медицински цели.

Група учени от института JILA, Колорадо,

начело с Теньо Попминчев

са хората, на които дължим появата на този гениален нов лазер. Сред тях е и братът-близнак на младия учен – Димитър Попминчев. Двамата още от малки се отличавали с напредничав ум и бърза мисъл. Печелили са редица олимпиади и били сред учениците на небезизвестния български физик Теодосий Теодосиев (Тео) от Казанлък.


Още за Теодосий Теодосиев можете да прочетете в текста за изчезващите видове


Висшето си образование Теньо Попминчев завършва в Софийския университет. Преди години братята Попминчеви напускат страната ни и заминават за Америка, където и до днес имат всичко необходимо, за да не спират да творят малките си големи чудеса в света на нанотехнологиите.

Теньо Попминчев
През 2016 г. Теньо Попминчев беше отличен с Почетния знак на Президента на РБ. Източник: kazanlak.com

През май 2016 г. българският професор беше награден с

Почетен знак на президента

на Република България. Церемонията се състоя в Гербовата зала на Дондуков 2. Теньо Попминчев беше удостоен с високото отличие за изключително научно откритие със значим принос за развитието на науката, техниката и технологиите и за издигане репутацията на страната ни в световен мащаб като създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер.

Постижението на проф. Попминчев реализира мечтата на много физици, работещи в най-реномираните научни институти в целия свят. Доверявайки се на своята интуиция и на основата на теоретичните си изчисления, той успява да построи експериментален прототип, който няма аналог в световната практика” – отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

Още любопитни подробности за изобретението на българския учен можете да разберете от видеото по-долу.

Вижте още: Български изобретения, които промениха живота

Отговор