Розичка: Феята, закриляща всички български деца

0
Розичка Зорница Иванова
Зори Иванова и нейната приказна рожба Розичка.

Розичка – това е името на една малка вълшебница. Облечена е в сукманче, живее в къщичка, жълта като минзухар, а в градината ѝ растат най-красивите и дъхави рози на света. Когато някой ѝ дойде на гости, гостоприемната стопанка го гощава с топла питка, свежа салата, вкусна боб чорба или някоя друга българска гозба. Да, Розичка е българка. При това, тя е феята-закрилница на българските деца, където и да се намират по широкия свят. Дава им смелост, кураж, помага им да черпят сила от българските си корени, за да преодоляват всякакви предизвикателства.

Самата Розичка по същество е българско дете – момиченце, родено съвсем наскоро – през лятото на 2017-а. Нейна създателка е очарователната Зорница Иванова. Едно борбено момиче със страхотни идеи и огромна позитивна енергия за осъществяването им. Живяла доста години в САЩ, неотдавна Зори се завръща със семейството си в България, за да отглежда децата си Калина и Алекс у дома. И да може самата тя да черпи повече сила и вдъхновение от корените си. А за това има най-важната и силна подкрепа – тази на съпруга си Сет, който е американец.

Вече в България, Зори отново дава живот – на феята Розичка

и първата ѝ история в Мая и концертът на талантите. Още с появата си, книжката и нейната главна героиня успяват да омагьосат читателите си. И ето, че съвсем скоро – през есента на 2017 г., само месеци след появата си, първата история за българската феичка печели и първата си награда – второ място на литературния конкурс Да върнем книгите в ръцете на децата, организиран от Община Гоце Делчев. Там историята за Мая и Розичка се бори в конкуренция с още над 40 заглавия.

Зорница Иванова
Зорница Иванова – една българка, която се завърна в родината, за да черпи сили от корените си. Снимка: Личен архив

И понеже ние от Lifebites.bg вярваме, че на Розичка ѝ предстои голямо пътешествие из целия свят, вдъхвайки сила на много българчета, решихме да ви срещнем с нея още сега – в началото на дългия ѝ път. В следващите редове ви запознаваме със създателката ѝ Зорница Иванова, която разказва какво стои зад образа на тази омайница и как изобщо е решила да създаде нещо подобно.

Зори, как се роди идеята ти за книжка за българчетата в чужбина? 

Аз живях в САЩ в продължение на 12 години. Там завърших магистратура, работих, срещнах съпруга си… Там се родиха и децата ни. Когато станах майка, започнах да се питам как ще съумея да предам българския език, култура и традиции на децата ни в тази чуждоезична и чуждокултурна среда. Едно от основните неща, на които разчитах, е да им чета български детски книжки. Много детски книги ми минаха през ръцете, много истории прочетох на децата си, а и на самата себе си.

Потопих се в детския свят и си дадох сметка, че най-лесно ще възпитам у децата си обич към България и интерес към всичко българско не чрез уроци и учебници, а чрез интересни истории – такива, които децата не могат да спрат да четат или да слушат. В главата ми нахлуха идеи за такива истории – истории, които разкриват България пред децата по вълшебен и увлекателен начин. И реших да седна и да ги напиша. Ето, така се роди идеята за моята поредица Феята Розичка и българските деца по света. Неотдавна публикувах първата книга от поредицата –

Розичка Мая и концертът на талантите
Корицата на Мая и концертът на талантите – първата книжка от поредицата за феята Розичка.

Мая и концертът на талантите

Главната героиня в тази книжка е едно българско момиченце, което расте в Чикаго. С помощта на българската фея Розичка, Мая преодолява разочарование, научава се на храброст, на увереност и лидерство, като черпи сила от своите български корени.

Героите в бъдещите книжки от поредицата са други български деца, които живеят на различни места по света и които също откриват, че носят в себе си силен български дух. Във всяка книжка от поредицата присъстват елементи от българската култура. Например, в първата книжка, Мая участва в концерта на талантите с българско хоро, затова историята съдържа описания на хорото, на носиите, а и на емоцията от изпълнението на танца. Мечтата ми е моите книжки да стигнат до всички български деца – в България и по света – да ги развълнуват и да ги накарат да се гордеят, че са българи!

Книжката е пълна с безброй български символи. Как ги подбра? 

Целият текст е изтъкан от български символи, но вярвам, че те не се натрапват, а напротив – придават на историята уникален български характер и я правят по-цветна и по-интересна. Къщичката и градината на Розичка са вдъхновени от китните български селски къщи. Феята Розичка е облечена в българска народна носия, защото какво би било по-подходящо облекло за една българска фея? Българските народни танци и българските носии имат особено важно място в историята, защото Мая и нейните приятели разучават именно българско хоро за концерта на талантите.

Името на феята Розичка, разбира се, е вдъхновено от българската роза – един от символите на страната ни. Миналата година цялото ни семейство отидохме на розобер в Казанлък и красотата, а и ароматът на розите оставиха трайна следа в съзнанието ми. Когато избирах име за феята, именно този спомен ме накара да се спра на името Розичка.

По време на розобер, розоберачките си свиват венчета от рози и ги слагат в косите си. Прекрасни са! Реших, че и феята Розичка трябва да има такова венче в косите си – все пак, тя е българско момиченце. Но, понеже е фея, нейното венче, освен че е уханно, е и вълшебно – розите в него разпознават българските деца, където и да се намират те.  Чувала съм от читатели, че сцената, в която розичките във венчето на Розичка разпознават Мая и я карат да повярва, че е българско дете, е една от най-трогателните в книгата.

Розичка
Българско хоро в Чикаго. Илюстрациите в книжката са дело на Христина Петрова.
А как избра носията на Розичка? Тя явно е шопкиня, защото освен дрехата ѝ, танцът, за който вдъхновява децата в историята, също е шопски.

Реших, че Розичка ще е облечена в шопска носия, защото много ми харесва съчетанието между бялата везана риза и тъмния сукман, обшит със златни пайети. Исках да нарисувам тази носия с думи. Също така аз съм емоционално свързана с тази фолклорна област на България. Част от моето семейство сме с шопски корен. Баба ми даже е имала литак като този, с който е облечена Розичка.

Избрах шопския танц, защото шопските танци са известни с това, че са едни от най-скокливите и най-зрелищните. Шопите танцуват така, сякаш не стъпват на земята. Техните танци са сложни, движнията им са отривисти и те често се окуражават, като подвикват, докато играят. Исках танцовите сцени в книжката ми да имат силна притегателна енергия, а шопските танци имат точно такава енергия.

Да поговорим малко за момиченцето Мая. То има ли си прототип?

Много мои читатели ми задават този въпрос. Някои дори предполагат, че обръзът на Мая е вдъхновен от моята дъщеричка. Но това не е така. Мая си няма определен прототип. Тя е събирателен образ на много български деца – както в Чикаго, така и навсякъде по света. Тя е деликатно и мило дете, но в себе си носи несломим дух и храброст. Надявам се, че много от читателите ще се припознаят в Мая и ще съпреживеят нейните приключения.

Зорница Иванова Розичка
Зори с книжката си в столична книжарница. Снимка: Личен архив

Семейството ни живя в Чикаго няколко години. Там дъщеря ни посещаваше и българска занималня, където се запознахме и с други български семейства. Избрах действието в книжката да се развива в Чикаго отчасти защото това е градът с най-много българи в САЩ и отчасти защото добре познавам духа на Чикаго и можех много добре да си представя Мая в нейната стая на 33-тия етаж, с изглед към града и към Чикагската река.

Ти имала ли си нужда от фея-българска закрилница, докато си била там?

Вероятно съм имала нужда от фея-закрилница, особено в първите година-две от живота ми в САЩ. Тогава бях в университета, учех от сутрин до вечер и всичко в Щатите ми беше ново и необичайно – храната, климатът, хуморът, всичко. Но, също както Мая, чрез своята българска храброст и решимост аз се преборих с много предизвикателства. Е, щеше да е по-лесно, ако ми беше помогнала българска фея като Розичка, но Розичка закриля само българските деца. Чудя се дали има българска фея за пораснали деца… Но това май вече е друга история.

Розичка Зорница Иванова
Зорница Иванова по време на представянето на Мая и концертът на талантите пред деца в Столична библиотека.
Как взехте решение със съпруга ти да се преместите в България?

Направихме го най-вече заради децата. За нас е важно децата ни да познават България добре, да говорят български език, да разбират българската култура. Тук сме близо до баба и дядо, ходим на екскурзии из България, събираме впечатления, децата се потапят в културата, а българският език е навсякъде около нас. Ние си оставаме двуезично и двукултурно семейство, но тук, в България, английският език и американската култура се поддържат по-лесно, отколкото българските – в САЩ.

Защо за теб е толкова важна връзката на децата ти с родината ти?

Ние, българите, сме толкова богати – на история, култура, традиции, обичаи, природа… Искам да предам това богатство на децата ни и чрез изживявания, да им покажа защо самата аз толкова обичам България. Вярвам, че познаването на България ще обогати децата ни и ще бъде извор на вдъхновение за тях, където и да ги отведе пътят им в бъдеще.


В момента Зори Иванова работи върху втората книжка от поредицата Феята Розичка и българските деца по света. В нея, разбира се, главната героиня отново ще е Розичка. Но детето ще е друго. И действието ще се развива на друго място по света. Ще ви разкажем повече веднага щом новата книжка се появи на бял свят. А дотогава не пропускайте да се оставите на ароматната магия, която носи със себе си българската фея. Първата книжка от поредицата за нея можете да намерите в книжарници, онлайн, можете дори да я закупите в дигитален формат.

Научете повече от сайта на Зорница Иванова

(кликнете върху текста в оранжево за връзка)


Да си припомним още историята на Тъпърчетата и Поспаланко

Отговор