Уникални архивни снимки от София и Пловдив

0
архивни снимки
Министър-председателят Вълко Червенков (вдясно от масата) заедно с унгарски партийни функционери през 1953 г.

След Втората световна война в България, както и в останалите страни на Източна Европа е наложен сталинисткия модел на обществено развитие. Т.нар. диктатура на пролетариата е белязана от липсата на политически плурализъм, строга централизация в управлението, сливане на партийната с държавната власт и всеобхватен партиен контрол над всички сфери на политическия живот.

Новият политически строй няма как да не намери отражение в архитектурата на страната.

Центърът на София

който пострадва значително от англо-американските бомбардировки по време на Втората световна война, се оказва отлична строителна площадка за развихряне на мегаломанските фантазии на властимащите.

Мавзолеят на Георги Димитров
И това вече може да се види само на архивни снимки – мавзолеят на Георги Димитров през 1966 г.

През 1949 г. след неочакваната смърт на Георги Димитров, за рекордно късия период от шест дни, е построен Мавзолеят. Няколко години по-късно, през 1954 г., по случай десетгодишнината от Деветосептемврийския преврат, е издигнат Паметникът на Съветската армия.

По същото време в Пловдив е построен

втори паметник на Червената армия

който става популярен с името Альоша и който е открит три години по-късно. През 50-те години на 20-ти век в столицата е построено т.нар. Ларго с принадлежащите към него сгради, което се превръща в един от най-ярките образци на сталинистката архитектура.

Гореизброените забележителности се превръщат в основна туристическа атракция за чужденците, посещаващи София и Пловдив, както се вижда от снимките в унгарския фотографски архив Fortepan (за него вече ви разказахме в материала Уникални снимки от България през първата половина на XX-ти век).

Какво са виждали чужденците от родината ни през 50-те години на миналия век и как са го запечатали с фотоапаратите си по онова време, може да разберете като разгледате

уникалните архивни снимки, селектирани в галерията по-долу:

[Прочетете още: Изгубената София в серия невероятни колажи]

Отговор