Златната ера на българския комикс

Прочутият Лазаркевич рисувал Хитър Петър, а сладкодумният Ангел Каралийчев творил за цветен вестник, повлиян от героите на Уолт Дисни

0

Обикновено, когато помислим за български комикси, първото нещо, което ни идва наум, e популярното по времето на социализма списание Дъга. И наистина, в края на 70-те с него започва най-плодотворния период в историята на българския комикс, който продължава до началото на 90-те. Освен Дъга в този период е популярно и изданието Чуден свят, както и епизодичните комикси, публикувани във в. Септемврийче

Малцина обаче си дават сметка, че комикси, като една от най-популярните форми на забавление, са създавани у нас и преди 1944 г., които са известни като Златната ера на българския комикс.

chuden-sviat-wonderland-foreign
Вестник Чуден свят

Едно от първите издания, което публикува комикси е Детски вестник от далечната 1925 г. В него са публикувани комикси за Хитър Петър, дело на легендарния Вадим Лазаркевич.

Други популярни издания от това време, които публикуват комикси, са в. Славейче и в. Весела дружина.

s-l1600 (2)
Приключенията на мишока Мики, 1932 г.

През 1940 г. в София започва да излиза Чуден свят – цветен вестник, редактиран от Никола Котов, което е силно повлияно от комиксите на Уолт Дисни. Сътрудници на изданието са някои от най-добрите български писатели като Орлин Василев, Стоян Даскалов, Ангел Каралийчев, Георги Райчев и др. Художниците са Никола Котов и Дочко Атанасов. Едни от най-популярните герои през тези години са Тарзан, гангстерите и пиратите.

Сериозно влияние оказва и италианският вестник Topolino

Lyuben_Zidarov
Любен Зидаров е един от сътрудниците на Чуден свят.

Друго популярно комикс издание през 40-те години е сп. Илюстровано четиво, което излиза всеки четвъртък. Негови сътрудници са Змей Горянин, Атанас Душков, Иван Дафинов и Любен Зидаров. Сп. Картинен свят , което също излиза в четвъртък, е

първото списание, което публикува чисто български комикси

от автори като Звезделин Цонев, Г. Георгиев, В. Милев.

Други списания, които отделят място за комикси на страниците си през този период са Папагал, Патаран, Весела дружина, Седмична забава, както и Романи в картини.

Ако сте любопитни как са изглеждали някои от комиксите, издавани у нас преди 1944 г., разгледайте снимките, които Lifebites.bg откри и селектира в галерията по-долу.

Отговор