Портрети на времето: Най-старите дървета в света

Американката Бет Муун посвещава 14 г. от живота си на мисията да открие и заснеме едни от най-величествените растения на планетата

дървета
Стари дървета, спиращи дъха в кадрите на Бет Муун.

Снимките, които предстои да видите в галерията по-долу, са магичествени. Точно така – магичествени! Магическо величествени. Те са увековечили някои от най-старите дървета на планетата. На тази своя мисия фотографката Бет Муун посвещава цели 14 години от живота си. Това се казва да си истински отдаден на работата си!

Бет Муун
Бет Муун прекарва 14 години от живота си в търсене на най-старите дървета в света.

Американката с лунна фамилия се ражда през 1955 г. в Уисконсин. По настоящем живее и работи в Сан Франциско, Калифорния. Но да се твърди, че Бет има постоянен адрес или работи на конкретно място е някак несериозно. Фотографията постоянно я отвежда в различни точки по земното кълбо. А заснетите от нея кадри ѝ донасят световна слава и обичта на много фенове на фотографията и на красивите творения на природата.

Преди години Бет Муун се посвещава на една нелека мисия – да открие и заснеме

най-величествените и стари дървета по света

Тази задача я насърчава да обиколи буквално цялата ни планета. Обектите ѝ са фотографирани в Америка, Европа, Азия, Африка, Близкия Изток. И вероятно на още много други знайни и незнайни дестинации. Величествените модели (дървета) в нейните картини са сякаш извадени от приказка или филм, в чийто сюжет магията неизменно присъства.

Някои от обектите в колекцията на най-старите дървета на Бет Муун са на стотици и дори хиляди години. Част от тях растат в изолация – на отдалечени планински склонове, в частни имоти или защитени природни резервати. Други са заснети в самия център на човешката цивилизация и съвременен живот. Да, те са сред нас. И макар да не живеем на някое от онези места, на които са запечатани в кадър гордите дървета – можем да им се насладим, благодарение на талантливите творения на американката. Едва ли съществува човек, който би могъл да остане безразличен към мощта, силата и красотата, скрити в тях.

В снимките на Бет Муун можем да открием специфичните преплитащи се дървета, отглеждани в английските църковни дворове. Също тайнствени баобаби, досущ като описаните от Антоан дьо Сент-Екзюпери. Те се срещат на остров Мадагаскар и могат да живеят до над 3 хил. години. Ще се натъкнем и на уникалните драконови дървета, срещащи се само на остров Сокотра, Африка. И това са само една малка част от богатствата в живописната галерия на стари и величествени дървета на Муун.

дървета
Книгата на Муун съдържа 70 портрета и много информация за всяко едно дърво.

През 2014 г. след дългогодишно преследване и фотографиране на стари дървета из целия свят,

Бет Муун издаде и своята книга

посветена на тях – Ancient Trees: Portraits of Time (Стари дървета: Портрети на времето). В нея могат да се видят 70 портрета на някои от най-впечатляващите дървета, които бихме могли да си представим. Мистичната красота, която заснетите от американката обекти излъчват, е повече от пленителна. Тя провокира наслада за окото, но и преклонение пред природата, нейната мощ и неограничени възможности. А да се свържем сетивно с творението чрез фотографиите на Муун, е не само приятно, но и до голяма степен неизбежно.

В книгата освен портретите на столетниците е поместена подробна и прелюбопитна информация относно природните и културно-исторически условия, в които са се развили те. Както и конкретно описание на това кога и как се е появило и израснало всяко едно от запечатаните на лента дървета.

“Стоящи като най-големите и най-стари живи паметници на Земята, вярвам, че тези емблематични дървета ще придобият по-голямо значение, особено във време, когато фокусът ни е насочен към намирането на по-добри начини да живеем в хармония с околната среда.”

снимка
Останалите фотографии на Муун също не са за пренебрегване.

– споделя американката.

Забележителните ѝ фотографии

обаче не се ограничават единствено в проекта със старите дървета, за които си говорим днес. Има редица снимки, които авторката е направила на природни творения, животни и дори хора. Бет Муун е участвала в повече от 60 самостоятелни и групови фото изложби на територията на САЩ, Англия, Италия, Франция, Израел, Бразилия, Дубай, Сингапур и Канада.


Вижте още… Кристин Спенглер: Фотографката, която снима война


Нейните произведения не могат да бъдат сбъркани с тези на останалите фотографи. Уникалният стил на американката е лесно разпознаваем и единствен по рода си. Именно заради оригиналността на работата си и своя безграничен талант днес Бет Муун е популярна по цялото земно кълбо.

Снимки ѝ намират място в много частни и публични колекции. Част от тях можете да съзрете в Музея за изящни изкуства в Хюстън, Музея на фотографията в Сан Диего и на много други обществени места. Ако искате да научите как се отпечатват

фантастичните снимки на Бет Муун

можете да го направите като изгледате това видео. Повече подробности за работата на талантливата американка мооже да намерите на официалния ѝ сайт.

А сега ви оставяме в компанията на старите дървета-гиганти, които, вярваме, тотално ще ви покорят и впечатлят с красотата, размерите и величествеността, които струят от техните портрети.

Отговор