Фукушима: След края на света

4 години и половива след аварията, жителите на най-близкия до Фукушима град Нараха започнаха да се завръщат по домовете си

0

Гледали сте филми за края на света, нали? Празни улици, изоставени магазини, трева, превзела автомобили и автобуси, запълнени с прах класни стаи. Гниещи ламарини, разхвърляни кашони, никакви хора.

Така изглеждат днес нaселените места в близост до атомната централа Фукушима – след аварията на 12 март 2011 г. (обявена от най-високата VII-ма степен по международната скала за ядрените събития). Четири години и половина след ужасяващия инцидент жителите на най-близкия град до японската АЕЦ – Нараха, започнаха да се връщат обратно по домовете си, след като властите официално оповестиха, че районът отново е подходящ за живеене.

Сред тях са Кохей и Томоко Ямаучи, пише британският ежедневник Гардиън. На трагичния 12 март цялото население на Нараха е евакуирaно незабавно. Ден преди това североизточният бряг на Япония е разлюлян от едно от най-силните земетресения в човешката история.

Снимка: Гардиън
Кохей и Томоко Ямаучи обратно в дома си. Снимка: Гардиън

“Децата ни ни казаха да не  се връщаме никога на това място”, коментира 79-годишният Кохей.

Той и жена му са уморени. Местили са се общо шест пъти за последните четири години и половина . Сега, вероятно, искат да върнат спокойствието и живота си, такъв какъвто го помнят. Затова Кохей не се страхува от остатъчна радиация.

Относно причината за аварията той има ясна позиция: “Вината не е на земетресение или цунами, а на човек.”

Изоставени коли
Изоставени коли

Подниесински получава позволение да влезе на около 20 километра от епицентъра на ексползията. Досещате се, че попада на кадри страшно близки на тези, заснети в района на Чернобил – друго място с ужасяващи гледки, което полският фотограф е заснел преди време.

Супермаркет
Супермаркет в Нараха.

“Когато посетих Чернобил за първи път преди 7 години, не мислех, ме подобно бедствие може да се случи на друго място отново, и определено не на място като Япония… Но се случи. Когато планирах пътуването си до Фукушима, не знаех какво да очаквам. Дали ще бъде подобно на Чернобил?”, пише в сайта си Подниесински.

Разгледайте снимките в галерията по-долу и преценете сами…

Повече информация за работата на Аркадиуш Подниесински може да намерите на сайта му podniesinski.pl.

За японското упорство и родната земя, която привлича жителите си, четете още тук: Миякозима – живот с противогаз. 

Отговор