10 факта за Целувката на Густав Климт

0
Густав Климт - Целувката
Целувката на Густав Климт

На 14 юли светът отбелязва рождението на Густав Климт (1862-1918) – австрийски художник символист, който полага началото на т. нар. Виенски сецесион в изобразителното изкуство.

Густав Климт с котката си.
Густав Климт с котката си.

Сред най-известните му произведения са Трите възрасти на жената, Адам и Ева, Копнеж за щастие, Младоженката и Портрет на Адел Блох-Бауер I. Но никоя от тези картини не може да се мери по популярност с Целувката.

Този шедьовър на ранния модернизъм на пръв поглед е измамно прост израз на страстта и любовта. Но отвъд бляскавия златен варак, с който австрийският художник смесва боите си, се крие нещо повече…

Кариерата на Густав Климт е в криза, когато рисува Целувката

Густав Климт - стенопис
Стенопис върху тавана на една от залите в Университета на Виена, изобразяващ науката медицина.

Преди да създаде най-известното си произведение, Климт е разгромен от критиката за стенописите си върху тавана на една от залите в Университета на Виена.

Те изобразяват голи човешки тела, като своеобразна трактовка на науките философия, медицина и право и са заклеймени като порнографски, което сериозно накърнява репутацията на художника.

Целувката на Климт не просто оборва негативните коментари на критиците, тя добива световна популярност и се превръща в емблема на австрийския художник.

Днес Lifebites.bg ви представя 10 любопитни факта за тази феноменална творба.

Картината е купена преди да бъде завършена

Целувката
Целувката

През 1908 г., Австрийската национална галерия излага Целувката за пръв път, въпреки че Климт все още не я е завършил напълно. Това не се оказва пречка Музеят Белведере да закупи и да я добави незабавно към колекцията си.

Зала в Музея Белведере.
Зала в Музея Белведере.

Цената ú е рекордна…

Как се купува картина, която все още не е завършена? Много просто – правиш предложение, което не може да бъде отказано.

В случая с Целувката, Музеят Белведере плаща 25 хил. австро-унгарски крони (или около $240 хил. днес). Ако сумата все пак не ви се струва толкова бомбастична, имайте предвид, че преди тази рекордна продажба, най-високата цена, плащана някога за картина в Австрия е скромната сума от 500 крони (или около $4800).

portrait-of-adele-bloch-bauer-i(1)
Портрет на Адел Блох-Бауер I

…но все пак тази цена е доста изгодна

Юдит I, друга картина, характерна за "златния" стил на Климт.
Юдит I, друга картина, характерна за “златния” стил на Климт.

Австрия смята Целувката за национално съкровище и Музеят Белведере никога дори не си е и помислял да я продава. В случай, че това стане, прогнозите са, че Целувката отново ще счупи всички рекорди.

Само за сравнение, друга работа на Климт, далеч не толкова известната картина Портрет на Адел Блох-Бауер I, е продадена за космическата сума от $135 млн. през 2006 г. Навремето това е най-голямата сума, плащана някога за произведение на изкуството.

Целувката е ярък пример за Златния период на Климт

emilie_gustav
Емили Фльоге и Густав Климт

Вдъхновен от византийските мозайки, които вижда по време на пътуванията си, докато рисува Целувката, Климт добавя злато в боите си и така полага основите на характерния си стил.

Целувката може би е автопортрет

Някои специалисти по история на изкуството спекулират, че двамата любовници, изобразени на картината, всъщност са Климт и дългогодишната му любовница – моделиерката Емили Фльоге.

А дали наистина е така… към този момент можем само да гадаем!

Картината е наистина голяма

Целувката
Картината е внушителна по размери

Целувката е с размери 180 см на 180 см или площ от 3,24 кв. м. Внушително, нали?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Целувката на Климт краси дори чайници.

Формата ú е квадратна, но често е променяна

Докато оригиналната картина е перфектен квадрат, тя е толкова популярна, че през годините краси безброй постери, пощенски картички, чаши, ключодържатели, шалове, ръкавели и дори матрьошки. В доста случаи Целувката е орязана от двете страни, за да придобие по-стандартна правоъгълна форма.

21610_509bbbf5

Климт и Целувката са сечени върху монети

През 2003 г. Австрия пуска възпоменателна монета от 50 евро, върху чиито страни са изобразени Климт и неговото най-известно произведение.

Целувката е наистина впечатляваща на живо

Вероятно заради мащабите или може би заради златистия ú ореол, когато пише за Целувката по случай 150-ия рожден ден на Климт през 2012 г. журналистът от Huffington Post Ейдриън Брийбаси споделя:

Целувката на Густав Климт надхвърля всички очаквания, за разлика от миниатюрната и разочароваща Мона Лиза.”

След като “посича” шедьовъра на Леонардо, журналистът пояснява – “Целувката прави това, което прави всяко друго велико произведение на изкуството – приковава погледа ви, кара ви да се възхищавате на естетическите ú качества, докато се опитвате да разгадаете какво се крие зад повърхностните й естетически аспекти”.


Вижте още… Пет легендарни фотографии на целувки

Отговор