Едно малко питие преди сън

питие

Идеята да пийнем едно малко питие преди лягане не е лоша, но само ако това се случва сравнително рядко или в моменти, когато сме изложени на силен стрес.

Редовната употреба на алкохол преди лягане, обаче, може да доведе до редица проблеми както със самия сън, така и с цялостното здраве на нашия организъм. Това твърдят канадски учени от Университета в Калгари. Този факт едва ли ще изненада някой от вас, и въпреки че знаем какви са страничните ефекти от употребата на алкохолни напитки, понякога всички злоупотребяваме с тях. А студената биричка в летните жеги си е почти задължителна за повечето българи.

питие
Едно малко питие преди лягане може да ни подейства успокояващо, но ако количеството приет алкохол е по-голямо, може да навреди на качеството на съня.

Едно питие преди сън

наистина може да ни помогне да заспим по-бързо, но от друга страна (нещо, за което малко хора се замислят) – то прави съня ни по-неспокоен, изпълнен с чести пробуждания и тревожни, неприятни физически и/или психически усещания. Ако пък количеството алкохол, което сме поели е по-голямо – това може дори да затрудни дишането ни и да стане причина за главозамайване и прилошаване.

питие
Винаги е приятно да излезеш на по питие с приятели. Трябва да се внимава само с количествата.

Според Американската психологическа асоциация допустимото количество алкохол на ден, така че да не нарушава баланса и здравето на човека е 2 питиета за мъжете и 1 за жените. Под питие се разбира: 1.5 унции (приблизително 45 гр.) спиртни напитки, 5 унции (около 140 гр.) вино или 12 унции (около 340 гр.) бира.

Според психолозите, честата употреба на алкохолни напитки може да доведе до 2 основни психологически проблема.

ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ

Това определение в психологията описва придобиването на навик да се консумира алкохол ежедневно и постоянно, което води до трайни увреждания на организма.

Според АПА допустимото количество алкохол на ден е 2 питиета за мъжете и 1 за жените.
Според АПА допустимото количество алкохол на ден е 2 питиета за мъжете и 1 за жените.

Злоупотребяващите с алкохол хора може дори да занемарят училищните, служебните или семейните си задължения“ – предупреждават от асоциацията.

Освен това, хората с този проблем нерядко си позволяват да сядат зад волана след като са пили, твърдят още специалистите. Другият основен проблем, който може да ги споходи е трудното установяване и поддържане на любовни връзки и взаимоотношения.

АЛКОХОЛИЗЪМ

Определено вторият проблем, който може да се появи при често надигане на чашката е още по-сериозен и от първия. Хората, имащи този проблем, наричани още алкохолици или зависими от алкохола, буквално губят всякаква способност да контролират употребата на алкохол за себе си. За тях няма значение какъв вид алкохол ще  пият или колко, твърдят американските психолози.

Алкохолизмът е състояние, при което е почти невъзможно зависимият да се справи сам с проблема. Затова е препоръчително близките хора на човек, пристрастил се към алкохола да се намесят и да вземат мерки вместо него.

В един от последните епизоди на BBC Documentary можете да се запознаете с най-новите изследвания относно това какво е максималното количество алкохол, което трябва да приемаме на седмица. Както и други любопитни подробности за навика да си пийваме.

drink-bottles-in-barrel-3384x2836_72454
Допустимото количество бира на ден, което може да се приема според АРА е – 340 гр. за жените и около 680 гр. за мъжете.

Но да се върнем на това, с което започнахме – питието, с което много от нас се успокояват или забавляват вечер преди лягане. Един съвет към любителите на спиртните (и не само) изкушения: специалистите съветват да не се консумират алкохолни напитки минимум 1-2 часа преди лягане. Освен физически, прекаляването с тях може да доведе и до доста тежки психически отклонения.

По този повод се сетих и за един цитат от Скандинавската митология, който макар и старинен, звучи доста актуално:

greeting-people-with-beer-7360x4912_71356

„Пивото не е така полезно за човешките деца,

както твърдят някои

Колкото повече пие, толкова по-малко човек разбира

собствените си мисли.“

Не е лъжа, нали? Алкохолът е приятно изкушение, с което все пак трябва да се внимава. Това, обаче, не означава, че трябва да се ограничаваме в някаква крайност и никога да не си позволяваме дори едно малко, приятно, отпускащо питие преди лягане. Когато сме сами вкъщи след стресиращ ден или на бар с весела компания и добри приятели.

Вижте още: Забавни цитати за алкохола

Отговор