Луис Фонси. Или как се роди хитът Деспасито

Луис Фонси - Деспасито
Луис Фонси взриви света със своето Деспасито това лято.

Деспасито е хитът на 2017 г. и просто няма как да го игнорираш. Под звуците му сърцето ти пулсира лудо, душата пее, а тялото подхваща ритъма. Атакува те отвсякъде – в бара, в дискотеката, в залата по аеробика, от спуснатите стъкла на автомобилите, препускащи в лятната жега, тананика го на бебешкия си език детето на съседката, зевзеците го вкарват в анекдотите. През последните месеци целият свят – от Великобритания през Русия до Япония, САЩ, Аржентина, Нова Зеландия, се поклаща

Luis Fonsi
Луис Фонси

в ритъма на Деспасито

Всъщност, световният успех на Деспасито (исп. Бавно) се оказва голяма изненада, както за създателя на песента пуерториканеца Луис Фонси, така и за нашумелия певец Деди Янки, който се включва в проекта. Деспасито става първата испаноезична песен, изкачила се до върха на Топ 100 на Billboard след 1996 г., когато същия успех постига Макарена на испанския дует Лос дел Рио.

“Всички ме питат каква е тайната на успеха на Деспасито. Бих искал да дам някакъв супер интелигентен отговор на този въпрос, но аз нямам такъв. Просто може би, когато създавахме песента, всички планети се бяха подредили в една линия”

– свива рамене Луис.

Fonsi3

Една сутрин той се събужда с идеята за песента в главата си и бързо тича да я изсвири в домашното си студио. Още същия ден извиква вкъщи панамската композиторка Ерика Ендер и заедно създават композицията. Съчетаването на

мъжката и женската гледна точка

придава завършеност на всяка песен, убеден е Фонси. В работата се включват и двама колумбийци – Андрес Торес и Маурисио Ренхифо, които превръщат песента в невероятна смес между ърбън стил, латино тръпка и поп.

Но за изпълнението е необходима малко взривна сила и Фонси се обръща към сънародника си Деди Янки.

Деди Янки и Луис Фонси
Деди Янки и Луис Фонси

“Един ден Фонси дойде и ми каза: “Знаеш ли, направих тук едно парче. Ако ти харесва, можем да го запишем заедно”. Песента ми се видя супер и аз реших да се включа”, си спомня Деди Янки. Фонси е убеден, че участието на Царя на регетона поставя песента на едно по-високо ниво. Но с това историята не свършва.


Джъстин Бийбър запява  Деспасито


Вечерта преди концерта си в Богота, Колумбия, в рамките на своя Purpose World Tour, канадската попзвезда Джъстин Бийбър отива да разпусне в една от дискотеките. По едно време

Fonsi11
Джъстин Бийбър е впечатлен от песента на Фонси.

диджеят пуска Деспасито

и всички купонджии запяват. “Как се казва тази песен? Кой я изпълнява?”, пита Бийбър. На другия ден мениджърът му се свързва с Луис Фонси и Деди Янки и казва, че канадецът иска да направи ремикс на Деспасито. Този ремикс буквално изстрелва латино песента на световния връх.

Но какъв е Луис Фонси извън сцената?

Той се описва като прекалено нетърпелив човек, палавник, който обича да черпи от живота с пълни шепи. Всъщност, шегува се Фонси, може би затова песента е наречен така – Деспасито, за да го раздава по-полека. Сред

Луис Фонси
Фонси с любимите си хора.
Снимки: Фейсбук страницата на Луис Фонси

татуировките по тялото му

се откроява една на лявото му рамо – с датата 20 декември, която за него се оказва съдбовна. Интересен факт е, че на тази дата през 2011 г. и 2016 г. се раждат по естествен път двете му деца – Микаела и Роко.

Фонси казва, че славата не го е променила, за което е благодарен на родителите си.

“Още от началото на кариерата ми, ако понякога започна да си придавам важност, те веднага ме свалят на земята”, споделя певецът. Твърди, че е решил, че в този живот трябва да се опитва да стигне небето, без да откъсва крака от земята.


Дух на надеждата


Много латино звезди като Рики Мартин, Шакира и Хуанес (известен в България с песента La Camisa Negra), наред певческата си кариера, развиват активна хуманитарна дейност. Фонси също се носи на гребена на тази вълнá.

St. Jude Children's Research Hospital-Болницата, в която оказва помощ на деца с ракови заболявания

Освен световна слава, тази година му донесе и наградата на BillboardДух на надеждата за хуманитарната му дейност. Певецът я заслужи с работата си в подкрепа на деца, борещи се с ракови заболявания.

“Разбира се, тези неща не се правят, за да те удостояват с награди. Няма по-хубава награда от тази, да промениш нечий живот към по-добро. или дори просто да го накараш да се усмихне, да забрави за миг трудностите, през които преминава”

– убеждава почитателите си Фонси в телевизионно интервю.


Вижте още… Боно: Музиката може да промени света

Отговор