Градина в бутилка: перфектният цикъл на живота в умален вид

Това цвете е поливано само веднъж в последните 55 години

0

През 1960 г., англичанинът Дейвид Латимър решава да направи интересен експеримент. Той взима 37-литрова стъклена бутилка, пълни я с компост и засажда семенце от декоративното растение традесканция в нея. Латимър полива семенцето с половин литър вода и го оставя да порасне. Последният път, когато полива семето, превърнало се в цвете, е през 1972 г. След това запечатва плътно стъклената бутилка. Оттогава до днес растението оцелява единствено с помощта на рециклиран въздух, хранителни вещества и вода.

Как е възможно това?

Растението е изложено на пряка слънчева светлина, която прониква през стъклото и така то продължава да фотосинтезира. Водата от растението се изпарява, кондензира по стените на бутилката и пада обратно върху растението. Листата му умират, опадват и изгниват на дъното на бутилката като произвеждат въглероден диоксид и хранителни вещества, необходими за живота му. Въобще

тази градина в бутилка пресъздава
перфектния цикъл на живота, но в умален вид
Дейвид Латимър с неговата градина в бутилка.
Дейвид Латимър с неговата градина в бутилка.

В последните 27 години градината в бутилка се намира под стълбището на Латимър в къщата му в Кранли, графство Съри. Единственото, което стопанинът прави, е да завърта периодично бутилката, така че растението в нея да получава равномерно количество светлина от близкия прозорец.

Градината в бутилка е наистина изумителна, но известният градинар и телевизионен водещ Боб Флауърдю не е толкова ентусиазиран от нея.

“Чудесно е, но не е за мен, благодаря. Не виждам какъв е смисълът. Не мога да помириша растението, нито да го изям”, казва Флауърдю.

Ако попитате други ценители на зелената красота, които обаче нямат градинарски способности или време, което да посвещават на растенията в дома си – това би бил перфектният вариант!

Що се отнася до собственика на капсулираното растение – Дейвид Латимър, той се надява да завещае градината в бутилка на внуците си, след като почине. А ако те не я искат, ще я дари на британското Кралско хортикултурно дружество.

Отговор